Evropa

Reke lave iz vulkana na La Palmi ponovo teku u Atlantski okean

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2021

-

23:54

Reke lave iz vulkana na La Palmi ponovo teku u Atlantski okean
Reke lave iz vulkana na La Palmi ponovo teku u Atlantski okean - Copyright Tanjug AP/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Nove bujice usijane lave slile su se jutros u Atlantski okean kod španskog ostrva La Palma, šaljući oblake belog dima u visine i proširujući platformu vulkanskih stena stvorenu tokom ranijih erupcija.

Potok rastopljenih stena iz vulkana Kumbre Vijeha, koji je proradio sredinom septembra, stigao je do vode u blizini popularnog mesta za surfovanje na plaži Los Gires nešto pre 2 sata posle ponoći, prema saopštenju španskog ministarstva saobraćaja.

Na video snimku koji je postavio španski institut za geologiju i rudarstvo prikazane su reke rastopljenih stena koje klize u more i velike stene koje se kotrljaju niz liticu, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Emilio Morenatti

 

Za razliku od pre nešto više od mesec dana, kada je lava prvi put stigla do okeana, vlasti su sada saopštile da nema potrebe da stanovnici ostanu u zatvorenom prostoru.

"Nova zatvaranja nisu neophodna jer je stanovništvo daleko od tačke kontakta sa morem", izjavio je portparol hitne službe za Rojters.

Malo ljudi živi u pogođenom području, a tu su uglavnom plantaže banana.

Savet La Palme je saopštio u utorak da se seizmička aktivnost oko mesta erupcije, kao i emisije toksičnog sumpordioksida, smanjuju i da je kvalitet vazduha i dalje dobar na većem delu ostrva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa