Evropa

Izlazne ankete u Bugarskoj: Tesna trka između GERB-a Bojka Borisova i nove partije "Nastavljamo promene"

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/11/2021

-

19:46

Izlazne ankete u Bugarskoj: Tesna trka između GERB-a Bojka Borisova i nove partije "Nastavljamo promene"
Izlazne ankete u Bugarskoj: Tesna trka između GERB-a Bojka Borisova i nove partije "Nastavljamo promene" - Copyright Tanjug AP/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Prema rezultatima izlaznih anketa, na trećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj ove godine neće biti izrazitog pobednika. Kako prenosi Rojters, tri istraživanja javnog mnjenja pokazuju da prednost ima partija desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova GERB, dok je prema jednoj anketi u vođstvu nova centristička grupa Nastavljamo promene koja se zalaže za "nultu korupciju".

Izlazna anketa Alpha Research pokazala je da GERB tesno vodi sa 24,8 odsto glasova, dok je Galup internešenel ocenio da je Nastavljamo promene prva sa 25,7 odsto. Ostale izlazne ankete pokazale su da vodi GERB, ali su procenti različiti: od 23,5 do 24,7 odsto glasova.

Tanjug AP/Giannis Papanikos

 

Na predsednickim izborima koji su takode održani danas, aktuelni predsednik Rumen Radev, oštar kriticar Borisova, dobio je u prvom krugu podršku oko 49 odsto birača.

U Bugarskoj od aprila vlada politička neizvesnost, kada su izbori okončali decenijsku vladavinu premijera Bojka Borisova (62) i njegove stranke desnog centra GERB posle masovnih prošlogodišnjih protesta protiv korupcije, navodi Rojters.

Nakon izbora u aprilu i u julu, u Bugarskoj nije formirana Vlada. U julu je pobedu odnela partija "Ima takvih ljudi", pevača i tv voditelja Slavija Trifonova i tako prvi put posle 12 godina stavila stranku Bojka Borisova GERB na drugo mesto.

Međutim, iako prva, ova partija je osvojila tek 65 mesta u parlamentu, od ukupno 250, zbog čega joj je bila potrebna podrška drugih partija.  Mesec dana posle izbora u julu, partija "Ima takvih ljudi" nije svoj predlog manjinske vlade ni predala parlamentu na odobrenje, a Trifonov je u video-poruci izjavio da je stranka to odlučila nakon što su dve stranke, koje u svojim programima imaju borbu protiv korupcije, odbile da je podrže. I tada je Trifonov najavio nove izbore.

Tanjug AP/Valentina Petrova

 

U međuvremenu je popularnost porasla Kirilu Petkovu, osnivaču kompanije koja proizvodi veganske probiotike. On je zajedno sa privremenim ministrom finansija Asenom Vasilevim osnovao stranku "Nastavljamo promene".

Petkov i Vasilev su u bugarskom društvu poznati kao "diplomci Harvarda". Oni su osvojili simpatije svojom antikorupcijskom retorikom i predlozima reformi.

Komentari (0)

Evropa