Evropa

Putin: Zapad koristi migrantsku krizu da pritisne Minsk i da širi tenzije

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2021

-

15:34

Putin: Zapad koristi migrantsku krizu da pritisne Minsk i da širi tenzije
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Zapadne zemlje koriste migrantsku krizu da bi izvršile pritisak na Minsk i kao novi razlog za tenzije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na proširenoj sednici odbora ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Ne može proći nezapaženo da zapadne zemlje koriste migrantsku krizu na belorusko-poljskoj granici kao novi razlog za napetost u nama bliskom regionu, kao i za vršenje pritiska na Minsk. Istovremeno, oni zaboravljaju svoje obaveze na humanitarnom planu", poručio je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

Napominje da Zapad ne shvata dovoljno ozbiljno upozorenja Rusije da ne prelazi njene "crvene linije" i da Moskva mora da dobije ozbiljne bezbednosne garancije od Zapada, prenosi agencija Rojters.

Odnosi sa SAD nezadovoljavajući

Putin je rekao i da pregovori o rešavanju sukoba u istočnoj Ukrajini idu ka ćorsokaku.

Ruski predsednik je, kako prenosi TASS, opisao odnose Rusije sa Sjedinjenim Državama kao "nezadovoljavajuće", ali je rekao da je Moskva otvorena za dijalog i da je njegov junski samit sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom otvorio prostor za poboljšanje odnosa.

"Da, u mnogim bilateralnim i međunarodnim pitanjima naši interesi, ocene, stavovi se zaista razlikuju, kao što svi dobro znaju, ponekad radikalno", rekao je Putin u obraćanju zvaničnicima u Moskvi i ponovio: "otvoreni smo za kontakte i razmenu mišljenja, kao i konstruktivan dijalog".

Ukrajinska kriza je još daleko od rešenja

Ukrajinska kriza je još daleko od toga da bude rešena, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na proširenom sastanku odbora ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pixabay

 

"U najozbiljnije krize spada domaća kriza u Ukrajini, koja je jedno od najosetljivijih pitanja za nas. Nažalost, još je daleko od rešavanja", istakao je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja sukoba širom sveta.

"Nažalost, broj regionalnih sukoba i kriza u svetu raste, što zahteva povećanu pažnju i brze odgovore", naglasio je predsednik Rusije.

Poručio je i da se sužavaju mogućnosti saradnje Rusije sa Evropskom unijom, jer evropski blok, kako tvrdi, udaljava Rusiju od sebe sankcijama.

"Kada govorimo o evropskim poslovima, moram sa žaljenjem da konstatujem da su mogućnosti za saradnju sve suženije, iako Evropska unija ostaje naš vodeći trgovinski i ekonomski partner", izjavio je Putin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa