Evropa

Afera oko zloupotrebe stanova za poslanike u Norveškoj - predsednica norveškog parlamenta podnela ostavku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Norvej tudej, NRK.no

24/11/2021

-

12:04

Afera oko zloupotrebe stanova za poslanike u Norveškoj - predsednica norveškog parlamenta podnela ostavku
Afera oko zloupotrebe stanova za poslanike u Norveškoj - predsednica norveškog parlamenta podnela ostavku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica norveškog parlamenta Eva Kristin Hansen u četvrtak je podnela ostavku nakon što je optužena da je koristila službeni smeštaj za koji se pretpostavlja da na njega nije imala pravo. Pored nje, još najmanje šestoro poslanika iz novijeg sastava norveškog parlamenta, formiranog početkom oktobra, takođe je umešano u skandal sa zloupotrebom službenih stanova.

Njena ostavka dolazi mesec dana nakon izbora za predsednicu parlamenta koja je druga najviša funkciju u Norveškoj, a usledila je neposredno pošto je policija saopštila da je otvorena istraga.

Inače, tamošnji mediji nedavno su preneli da je Hansen, dok je bila poslanik, nastavila da koristi službeni stan u Oslu posle 2014. godine kada je sa suprugom kupila kuću u Skiju, mestu koje se nalazi 29 kilometara od Osla, a promenu adrese je prijavila tek 2017. godine.

Hansen je na ovo odgovorila tvrdnjama da je pogrešno protumačila pravila.

Inače, u čitavom slučaju sporno je to što pravila koja su na snazi u Norveškoj nalažu da samo poslanici koji žive na više od 40 kilometara od Osla imaju pravo da dobiju smeštaj u glavnom gradu Norveške. 

"Mislim da je neodrživo da Storting, koji je vrhovno zakonodavno telo, ima predsednika koji je pod policijskom istragom. Zbog toga sam sve obavestila da želim da podnesem ostavku", rekla je ona a preneo portal Norvej tudej.

Istraga o prevari

Njenoj ostavci prethodila je vest da je državni tužilac Laris Erik Alfhajm reagovao na medijske navode koji kažu da su ona i još šest narodnih poslanika koristili službene stanove, iako na to, prema pravilniku, nisu imali pravo.

"Povodom takvih vesti, nadležni moraju da reaguju i da ispitaju medijske navode kako bi utvrdili da li postoji krivično delo", rekao je Alfhajem.

Kako je dodao, policijski okrug u Oslu će istražiti da li su poslanici dobili neopravdane beneficije time što su iskoristi pravo na stambeno zbrinjavanja.

"Istraga će biti sprovedena što je brže moguće kako niko ne bi bio nepotrebno izložen sumnji ili neprijatnostima", dodao je on.

Inače, ovaj slučaj nije usamljen. U septembru je i ministar porodice Kjell Ingolf Ropstad podneo ostavku nakon što se saznalo da je registrovan na adresi s roditeljima, iako živi s porodicom u Oslu, preneo je tada portal nrk.no.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa