Evropa

Bugarska ministarka nakon istrage: Brzina nije uzrok nesreće makedonskog autobusa, za požar i dalje nema objašnjenja

Komentari

Autor: Novinite, Euronews Srbija

30/11/2021

-

20:08

Bugarska ministarka nakon istrage: Brzina nije uzrok nesreće  makedonskog autobusa, za požar i dalje nema objašnjenja
Bugarska ministarka nakon istrage: Brzina nije uzrok nesreće makedonskog autobusa, za požar i dalje nema objašnjenja - Copyright Tanjug AP/Minko Chernev, BTA Agency Bulgaria via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska ministarka za regionalni razvoj i javne radove Violeta Komitova saopštila je da uzrok teške nesreće u kojoj je stradalo 45 osoba nije velika brzina kretanja autobusa, odnosno povećana dozvoljna brzina kretanja na tom putu.

Komitova je iznela rezultate posebne istrage o nesreći koja se dogodila na delu puta Dragičevo - Dolna Dikanja, kada se zapalio autobus iz Severne Makedonije. Naime, nakon nesreće je naloženao formiranje posebne komisije zbog mogućnosti postojanja infrastrukturnih problema koji su mogli da budu uzrok nesreće, prenosi bugarski sajt Novinite. Na ovom putu je od 2007. godine dozvoljena brzina kretanja 90 kilometara na čas, a 2013. godine je ograničenje podignuto na 120 kilometara na sat. 

Ministarka Komitova je istakla da ovo povećanje ne može biti uzrok nesreće koja se dogodila prošle nedelje. Kako je rekla, kvalitet kolovoza je u prilično dobrom stanju, ali se kasni sa obeležavanjem puta, te je iscrtana samo srednja linija koja odvaja saobraćajne trake. Takođe, kako je navela, zaštitna ograda postavljena je 2007. godine i tada je ispunjavala standarde, ali su se i oni do 2021. godine promenili.

"Dakle, uzrok nije bila velika brzina, ali je izbio požar. Imamo veoma čudan događaj – požar, za koji mislim da je glavni uzrok smrti putnika, ali  nemamo objašnjenje kako je tačno ovaj autobus izgoreo",  rekla je bugarska ministarka Violeta Komitova.

Ona je ipak dodala da Ministarstvo za regionalni razvoj i javne radove može kao kratkoročnu meru za sprečavanje nezgoda da smanji ograničenje brzine kretanja ponovo na 90 kilometra na čas, kao i da porati na signalizaciji na kolovozu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa