Evropa

Rusija proterala dvoje nemačkih diplomata; Berlin: Odluka nije iznenađujuća ali je neosnovana

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

17:31

Rusija proterala dvoje nemačkih diplomata; Berlin: Odluka nije iznenađujuća ali je neosnovana
Rusija proterala dvoje nemačkih diplomata; Berlin: Odluka nije iznenađujuća ali je neosnovana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je proterala dvoje nemačkih diplomata kao odgovor na proterivanje dvoje ruskih diplomata iz Nemačke, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasador Nemačke u Moskvi Geza Andreas fon Gejr pozvan je na razgovor u rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog proterivanja ruskih diplomata iz Nemačke, prenose RIA Novosti.

Berlin je dvojicu službenika ruske ambasade proglasio 15. decembra nepoželjnim osobama zbog slučaja ubistva gruzijskog državljanina Zelimkana Kangošvilija u berlinskom parku Klajner Tirgarten.

Vrhovni sud u Berlinu je ranije proglasio državljanina Rusije Vadima Sokolova (Krasikova) krivim za to ubistvo i osudio ga na doživotni zatvor.

Kako je saopštilo nemačko tužilaštvo, zločin je počinjen po nalogu "ruske vlade", a odbrana je insistirala da za tvrdnje tužilaštva nema dovoljno dokaza.

Odluka Moskve nije iznenađujuća, ali je neosnovana

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ocenilo je danas da odluka Rusije da protera dvoje diplomata Ambasade u Moskvi nije bila iznenađenje, ali smatra da je potpuno neosnovana.

"Ministarstvo spoljnih poslova Rusije obavestilo je danas ambasadora Nemačke u Moskvi da su dva pripadnika nemačke ambasade u Moskvi proglašena nepoželjnim osobama. Radi se, prema informacijama dobijenih od ruske strane, o recipročnoj meri vezanoj za proglašenje dva pripadnika ruske ambasade u Berlinu nepoželjnim osobama, što je usledilo 15. decembra", objasnilo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo ističe da je odluka nemačke vlade od protekle nedelje bila primerena reakcija na presudu suda u Berlinu, prema kojem je ubistvo od pre dve godine u Berlinu učinjeno po državnom nalogu, što predstavlja teško kršenje suvereniteta Nemačke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa