Evropa

Rusko ministarstvo odbrane: Provokacije NATO mogu dovesti do oružanog sukoba

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2021

-

22:52

Rusko ministarstvo odbrane: Provokacije NATO mogu dovesti do oružanog sukoba
Rusko ministarstvo odbrane: Provokacije NATO mogu dovesti do oružanog sukoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

NATO se sprema za oružani sukob sa Rusijom, izjavio je danas zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin na brifingu za vojne atašee i predstavnike stranih ambasada akreditovanih u Rusiji.

"Vojna konstrukcija severnoatlantskog bloka je potpuno preusmerena na pripremu za oružani sukob velikih razmera sa Rusijom", rekao je general-pukovnik Fomin, prenose RIA Novosti.

On je objasnio da Alijansa u svojim dokumentima, uključujući i vojnu strategiju od 2019. godine, Rusiju direktno naziva glavnim izvorom pretnje koalicionoj bezbednosti. Istovremeno, primetio je Fomin, i dalje je na snazi Rimska deklaracija u kojoj se navodi da Rusija i NATO ne smatraju jedni druge protivnicima.

Stranke su to potvrdile na samitu u Lisabonu 2010. godine.

"Ciljane provokacije NATO u blizini ruskih granica će vrlo verovatno dovesti do oružanog sukoba", naglasio je on.

Kao primer je naveo pokušaj britanskog razarača "Difender" u junu ove godine "da prodre u teritorijalne vode Rusije kod obala Krima". Istovremeno, dejstva broda britanske mornarice obezbeđivao je američki strateški izviđački avion RC-135, dodaje on.

Kako je istakao Fomin, intenzitet ovakvih letova u regionu Crnog mora povećan je za više od 60 odsto u odnosu na 2020. godinu, broj letova je povećan sa 436 na 710.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa