Evropa

Služili goste u podrumu: Hapšenja zbog kršenja epidemioloških mera u Grčkoj

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2022

-

16:17

Služili goste u podrumu: Hapšenja zbog kršenja epidemioloških mera u Grčkoj
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zabavni centar u Efkarpiji u Solunu kažnjen je novčanom kaznom od 5.000 evra i zatvaranjem zbog toga što je u novogodišnjoj noći, iako je delovalo da je zatvoren, radio uz muziku i služio kupce u podrumu, čime je prekršio antikovid mere.

Snimak na kojem vidi kako se mladi zabavljaju plešući bez distance postavio je na internet 27-godišnjak, koji je uhapšen. Menadžer centra je takođe uhapšen, preneo je grčki dnevnik Katimerini.

I kafeterija u centru Soluna zatvorena je, a 39-godišnji vlasnik uhapšen, jer je radio posle ponoći. Njemu je izrečena i novčana kazna.

Grčka je tokom protekle nedelje obarala rekorde po broju novozaraženih na dnevnom nivou, a brojke su išle i do 30.000.

Od 30. decembra uvedene su nove hitne mere protiv širenja omikron soja virusa, koje se najviše odnose upravo na ugostiteljski sektor. Novim merama barovima, noćnim klubovima i restoranima dozvoljen je rad do ponoći, ali bez muzike, osim za doček Nove godine kada će moći da rade do dva sata ujutru.

Takođe, nošenje zaštitnih maski KN95 ili FFP2 ili duplih hiruških i pletenih maski obavezno je u marketima, gradskom prevozu i ugostiteljskim objetima (za zaposlene).

Kapacitet je smanjen na 10 odsto popunjenosti prostora,  tačnije maksimalno 1.000 ljudi u sportskim objektima, a ako se mere ne budu poštovale, organizacija sportskih događaja biće "iza zatvorenih vrata".

Obavezan je negativan PCR test (48 sati) za posetu domovima za brigu o starima i bolnicama za negu hroničnih bolesnika, a nove mere predviđaju rad od kuće do 50 odsto u javnom i privatnom sektoru.

"Ove mere, ukoliko budu striktno primenjene omogućiće nam da se od sredine januara vratimo našim normalnim životima", rekao je ministar zdravlja Tanos Plevris na konferenciji za novinare.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa