Evropa

Nemački ministar zdravlja: Potrebna nova vakcina protiv opasnih sojeva koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

19:42

Nemački ministar zdravlja: Potrebna nova vakcina protiv opasnih sojeva koronavirusa
Nemački ministar zdravlja: Potrebna nova vakcina protiv opasnih sojeva koronavirusa - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka mora da obnovi svoju kampanju vakcinacije protiv kovida 19 u borbi sa omikron sojem, ali i da obezbedi uslove da može brzo da razvije novu vakcinu, ako se u budućnosti suoči sa smrtonosnom varijantom koronavirusa, poručio je ministar zdravlja Karl Lauterbah.

''Ako dođe do širenja varijante koja je zarazna kao omikron, ali znatno smrtonosnija, trebalo bi da budemo u mogućnosti da razvijemo i proizvedemo novu vakcinu za veoma kratko vreme", rekao je Lauterbah za nemački list "Velt am zontag" u intervjuu koji će biti objavljen sutra, prenosi Rojters.

Ministar, koji je prošlog meseca stupio na dužnost, najavio je i da Vlada planira da uspostavi trajni sistem za brzu nabavku i primenu vakcina u bilo kom trenutku, pošto bi moglo doći do ozbiljnih novih izbijanja infekcija.

''Ne smemo pasti u naivnu pretpostavku da će se pandemija uskoro završiti. Nije gotovo", naglasio je Lauterbah.

Nemačka je prošlog leta zatvorila velike centre za vakcinaciju u nekoliko saveznih država pošto je potražnja za vakcinama protiv kovid 19 nakratko opala, pre nego se sa širenjem novih sojeva ponovo povećala.

Varijanta omikrona sada čini 44 odsto svih infekcija kovid 19 u Nemačkoj, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh (RKI).

RKI je danas prijavio 55.889 novih korona infekcija u roku od 24 sata, što je i više nego dvostruko nego u prethodnoj nedelji.

Donji dom nemačkog parlamenta uskoro bi trebalo da raspravlja o predlogu zakona kojim bi vakcinacija protiv kovida 19 u Nemačkoj postala obavezna, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa