Evropa

Borba protiv klimatskih promena u Austriji, počeo da radi Savet građana o ekologiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2022

-

18:32

Borba protiv klimatskih promena u Austriji, počeo da radi Savet građana o ekologiji
Borba protiv klimatskih promena u Austriji, počeo da radi Savet građana o ekologiji - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Klimatski savet građana Austrije počeo je danas u Beču, obraćanjem austrijskog predsednika Aleksandera van der Belena.

Po slučajnom uzorku izabrano je 100 građana koji će se narednih šest vikenda sastajati u Beču i Salcburgu i kao predstavnici Austrijanaca razgovarati o ekološki političkim pitanjima budućnosti i predati preporuke politici. Savet je iniciran na osnovu izjašnjavanja građana o borbi protiv klimatskih promena.

Nakon obraćanja predsednika Van der Belena i ministarke za zaštitu životne sredine Leonore Gevesler, članovi Saveta započeli su razgovore. Podršku Savet dobija od 15-članog tela sastavljen od privrednika, predstavnika socijalnoh ustanova, nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.

"Veoma sam radoznao kako će Savet raditi. To je eksperiment u korist Austrije", podvukao je Van der Belen.

On je istakao da će se Savet posvetiti ključnim temama narednih decenija.

"Trenutno smo svi fokusirani na koronu i nove sojeve, ali klimatska kriza ne spava i ne smemo da se tome ne posvetimo", kazao je Van der Belen. On je rekao da lično neće doživeti najgore posledice klimatskih promena, ali da sada treba razmišljati o merama za "našu decu, unuke, praunuke".

Naglasio je da Savet predstavlja presek stanovništva Austrije i da se može reći da je on "mala Austrija". Van der Belen je poručio da se rezultati tog tela zasigurno neće moći zatvoriti u ladice, jer se ne radi o "nekoj maloj grupi".

"Iskoristite šansu i učestvujte u nečemu novom. Učinite nešto od toga", podvukao je on. Naglasio je da je neophodno smanjenje emisije štetnih gasova i to drastično i brzo. Van der Belen je rekao da u tome nema lakih rešenja i podsetio da su eksperti rekli da bi pala mreža električne energije ako bi se odmah prešlo na automobile na električni pogon.

Ministarka Gevesler je izrazila uverenje da su u Savetu zastupljeni različiti stavovi. Prema njenim rečima, još nikada nije formirano takvo telo, i da će Savet učiniti način sprovođenja demokratije u Austriji boljim.

Pozvala je članove da prikupe ideje, na primer, na temu klimatski neutralne mobilnosti ili koncepte za štednju struje. Posledice klimatskih promena, kaže Gevesler se već osećaju i u Austriji, gde je u gradovima sve toplije. S tim u vezi je podsetila i na nedavni veliki šumski požar na planini Raks.

Ukazal je da će rezultati rada Saveta biti predati sredinom godine vladi. Početak rada Saveta bio je obeležen strogim epidemiološkim merama. U salu su puštene samo osobe koje su bile vakcinisane, ili koje su preležale koronu, i koji su PCR testirani. Za vreme zasedanja na snazi je obaveza nošenja maski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa