Evropa

Istražuje se hiljade falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv korone u Nemačkoj

Komentari

Autor: Fonet

19/01/2022

-

14:26

Istražuje se hiljade falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv korone u Nemačkoj
Tanjug/AP/Daniel Schaefer - Copyright Tanjug/AP/Daniel Schaefer

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka policija istražuje hiljade slučajeva u kojima se sumnja na falsifikovanje potvda o vakcinisanju protiv virusa korona, javlja danas AP, prenoseći vest agencije DPA. Širom Nemačke je pokrenuto više od 12.000 istraga, a njihov broj je naglo porastao u decembru, kada su uvedene strože restriktivne mere, kojima su nevakcinisane osobe isključene iz javnog života.

Osobe odgovorne za korišćenje lažnih potvrda se mogu suočiti sa novčanim i uslovnim zatvorskim kaznama, kao i gubitkom posla. U jednom slučaju je otvorena istraga za ubistvo iz nehata, jer je radnica staračkog doma koristila falsifikovanu potvrdu, mada je imala članove porodice zaražene virusom korona.

Skoro 73 odsto stanovništa Nemačke je primilo dve doze vakcine, a gotovo 48 odsto i treću dozu.

Inače, Nemačka je danas prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa zabeležila više od 100.000 slučajeva zaraze registrovanih tokom 24 sata. Zabeležena su 112.323 nova slučaja, ali je ministar zdravlja Karl Loterbah izjavio da će broj zaraženih nastaviti da raste do sredine februara i najavio da će do maja biti uvedena obavezna vakcinacija.

U Nemačkoj je ukupno registrovano skoro 8,2 miliona zaraženih, a virus je odneo više od 116.000 života. Za protekla 24 sata je umrlo 239 osoba, javlja Rojters. Ova zemlja je i prethodne nedelje beležila rekorde po broju novozaraženih u danu, ali su brojke nastavile da rastu dalje.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah apelovao je ranije da Nemačka mora da obnovi svoju kampanju vakcinacije protiv kovida 19 u borbi sa omikron sojem, ali i da obezbedi uslove da može brzo da razvije novu vakcinu, ako se u budućnosti suoči sa smrtonosnom varijantom koronavirusa.

Takođe, problema sa novim sojem i širenjem virusa ima u celoj Evropi. Deluje da je omikron postao dominantna varijanta u većini država, a tome svedoči i nagli rast broja novozaraženih i dnevni rekordi u mnogim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa