Evropa

Džonson u novim problemima: Procurili dokazi da je lično odobrio evakuaciju pasa i mačaka iz Avganistana

Komentari

Autor: RTS

26/01/2022

-

20:35

Džonson u novim problemima: Procurili dokazi da je lično odobrio evakuaciju pasa i mačaka iz Avganistana
Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament - Copyright Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson lično je odobrio transport 173 psa i mačke iz Avganistana, u trenutku kada su hiljade ljudi čekale evakuaciju sa aerodroma u Kabulu, otkriva interni vladin mejl koji je objavio Komitet za spoljne poslove Doma komuna, piše "Indipendent".

Mejl koji je u suprotnosti sa tvrdnjama Borisa Džonsona da nije imao nikakvu ulogu u evakuaciji pasa i mačaka iz Avganistana poslao je zvaničnik Forin ofisa 25. avgusta 2021. godine, u jeku krize koja je zavladala u Kabulu nakon ulaska talibana u grad.

U mejlu upućenom timu odeljenja za "specijalne slučajeve" koji je upravljao evakuacijom, britanski zvaničnik kaže da je dobrotvorna organizacija za životinje bivšeg marinca Pena Fartinga "dobila veliki publicitet".

Piše da je "premijer upravo odobrio da njihovo osoblje i životinje budu evakuisani" iz Avganistana.

Bivši britanski diplomata Rafael Maršal je u svom svedočenju prošle godine već optužio Džonsona da je lično naredio da se avganistanskoj dobrotvornoj organizaciji za životinje da prioritet za evakuaciju.

Džonson negira optužbe

"Postojao je direktan kompromis između transporta životinja i evakuacije britanskih državljana i Avganistanaca koji su služili sa britanskim vojnicima", naveo je Maršal, ali je Džonson odgovorio da je "potpuna glupost" tvrdnja da je intervenisao kako bi životinje bile evakuisane.

Iako je dobrotvorna organizacija iznajmila sopstveni avion za životinje, pojedini državni službenici i poslanici tvrde da su evakuacijom životinja oduzeli previše vremena ograničenom broju vojnika koji je bio zadužen za bezbednost na aerodromu i tako zloupotrebljavali vojno osoblje i ograničene resurse.

Osnivač dobrotvorne organizacije i bivši kraljevski marinac Pen Farting, koji je i javno zagovarao i organizovao evakuaciju životinja iz Kabula, poriče ove tvrdnje.

Farting je osnovao dobrotvornu organizaciju nakon što je 15 godina služio u britanskim snagama u Avganistanu i za vreme povlačenja trupa iz Kabula odbio je da bude evakuisan bez životinja.

On se i u vreme evakuacije civila iz Kabula suočavao sa kritikama da troši vreme i energiju na svom zadatku, umesto da pomogne u spasavanju ugroženih Avganistanaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa