Evropa

Euronews u Ukrajini: Grad na istoku zemlje još oseća posledice sukoba u Donbasu - "Roman je umro za veće dobro"

Komentari

Autor: Euronews/Anelise Borges

08/02/2022

-

18:08

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dok se nastavljaju upozorenja o mogućem ruskom upadu u Ukrajinu, Slavjansk i dalje oseća posledice rata koji je počeo pre osam godina.

Ovaj grad, koji je prvi pao u ruke separatista, nalazi se u istočnoj Ukrajini, gde je 2014. izbio rat između separatista koje podržava Rusija i ukrajinskih snaga.

"Mama je zvala i rekla 'ne ideš ti nikuda, Slavjansk je zauzet'", rekla je za Euronews Vlada Lisenko, koja je tada imala 15 godina i seća se grada pod opsadom.

"Ljudi su bili u policijskoj stanici sa automatskim puškama i uniformama. Nismo razumeli šta se dešava i bila je gužva. Bilo je guma i barikada. Izbegli smo sve višespratnice jer su gore bili snajperisti. Trudili smo se da ne budemo na otvorenom prostoru jer nismo znali kada će metak doći", priseća se Vlada.

Širom regiona i dalje vidljive posledice rata

Ukrajinskoj vojsci bilo je potrebno skoro tri meseca da povrati Slavjansk, a separatisti su se potom pomerili 100 kilometara južno, odakle i danas nastavljaju da se bore. Širom ovog regiona i dalje su veoma vidljive posledice rata koji je počeo pre osam godina.

Roman je imao 20 godina kada ga je pogodio snajperista na prvoj liniji fronta.

"Bio je stidljiva i tiha osoba, ali imao je osećaj odgovornosti za druge. Bio je spreman da zaštiti Ukrajinu. Rekao je: 'mama, ako ne ja, ko onda?'", priča njegova majka, Olena Naprijahlo,

Ona se i dalje, pet godina kasnije, bori sa gubitkom sina - ali kaže da je Roman umro za veće dobro.

"Očigledno je da je smrt mladih tužna i veoma bolna, ali nezavisnost Ukrajine vredi toga", kaže Olena.

Eruonews Srbija/Printskrin

 

Rusija je više puta demantovala upozorenja SAD da planira invaziju na Ukrajinu. U upozorenju se navodi da širenje NATO u blizini granica sa Rusijom predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i da se od Ukrajine, bivše sovjetske republike, zahteva da obeća da se nikada neće pridružiti transatlantskom vojnom savezu.

"Ja sam za prijateljstvo. Osuđujte me koliko hoćete, ali ja sam za prijateljstvo. Dobro znam Rusiju, dobro znam Ukrajinu. Dobro znam narod. Narod je narod", rekla je jedna stanovnica Slavjanska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa