Evropa

Šta se dogodilo na Zmijskom ostrvu: Ukrajina odaje počast trinaestorici graničara koji su odbili da se predaju

Komentari

Autor: BBC, Guardian, Euronews Srbija

26/02/2022

-

18:53

Šta se dogodilo na Zmijskom ostrvu: Ukrajina odaje počast trinaestorici graničara koji su odbili da se predaju
Šta se dogodilo na Zmijskom ostrvu: Ukrajina odaje počast trinaestorici graničara koji su odbili da se predaju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zauzimanje ukrajinske granične stanice na malom ostrvu u Crnom moru bilo je jedan od najdramatičnijih događaja prvog dana ruskih napada na Ukrajinu. Ukrajina će posthumno odati počast grupi ukrajinskih graničara koji su poginuli braneći Zmijsko ostrvo, uprkos pozivima od strane ruskog broda se predaju

U napadu ruske mornarice na ostrvo poginulo je 13 ukrajinskih vojnika, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajina kaže da su oni ubijeni u udarima sa mora i iz vazduha. Zelenski je svakom od njih posthumno dodelio zvanje "Heroja Ukrajine". 

"Na našem Zmijskom ostrvu svi graničari su herojski poginuli", rekao je Zelenski.

Šta se zapravo desilo?

Na zvučnim snimcima, koje je podelio zvaničnik ukrajinske vlade, čuje se kako vojnici razmenjuju komentare sa ruskim brodom.

U četvrtak, 24. februara, komanda Ukrajinskih pograničnih snaga saopštila je da je Zmijsko ostrvo ugroženo neprijateljskim snagama, prenosi BBC.

Grupa pograničnih vojnika započela je odbranu. Prema audio snimcima posada ruskog broda ponudila je jedinici da se preda.

"Zmijsko ostrvo, govori kapetan ruskog ratnog broda. Kako bismo izbegli krvoproliće, predlažemo vam da odložite oružje i da se predate. U suprotnom, otvorićemo vatru. Da li nas čujete, Zmijsko? Prijem", čuje se na snimku.

Mnogi mediji, kao i savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko tvrde da se čuo odgovor: "Ruski vojni brode, idi dođavola!".

Posle toga, prema tvrdnjama ukrajinske strane, ostrvo se našlo na udaru artiljerije. Vatra je otvorena sa krstarice Moskva i patrolnog broda, a potom je ostrvo gađao i borbeni ruski avion.

"Na ostrvu nijedna zgrada nije ostala cela", saopštila je pres služba ukrajinske Ratne mornarice.

Šta Rusija kaže?

Zvanični ruski izveštaj o incidentu se razlikuje. Moskva je saopštila da su im 82 ukrajinska vojnika na ostrvu dobrovoljno predala ostrvo, piše BBC.

Google Maps

 

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je saopštio da su manji brodovi oružanih snaga Ukrajine pokušali su da likvidiraju sopstvene vojnike koji su položili oružje na Zmijskom ostrvu dok ih je ruska vojska evakuisala, ali da je napad odbijen.

Kako tvrdi Konašenkov, u petak tokom evakuacije 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva koji su dobrovoljno položili oružje, 16 manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine pokušalo je da napadne brodove ruske Crnomorske flote, koristeći "taktiku roja".

"Jedan deo ukrajinskih vojnih plovila delovao je krijući se iza civilnih brodova. Cilj ovog napada bila je pre svega osveta ukrajinskim vojnicima koji su položili oružje i optuživanje ruske vojske za likvidiranje zarobljenika. Usled bitke na moru šest manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine je uništeno. Nijedan od 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva nije povređen", rekao je Konašenkov, kako je preneo Sputnjik.

On je istakao da su za vreme napada ukrajinskih plovila iznad tog područja patrolirale američke strateške bespilotne letelice RQ-4 "Global Hok" i MQ-9A "Riper".

"Velika je verovatnoća da su upravo američke bespilotne letelica navodile ukrajinska plovila na brodove Crnomorske flote Rusije", istakao je Konašenkov.

Zmijsko ostrvo – poznato kao ostrvo Zmiinji na ukrajinskom – prostire se na oko 16 hektara i nalazi se u blizini ukrajinske i rumunske obale duž Crnog mora. I ranije je bilo predmet teritorijalnog spora između dve zemlje. Udaljeno je oko 300 km zapadno od Krima.

Na ostrvu se nalazi stanica za istraživanje mora, a njene pomorske granice zauzimaju područje za koje se smatra da je strateški važno za resurse uključujući naftu, navodi Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Milorad

27.02.2022 02:20

To je čista laž, danas su svi ti "heroji" snimljeni i prikazani kako su živi i zdravi jer su se predali Rusima.

Evropa