Evropa

EK: Svi koji žele bliže odnose sa EU da usklade spoljnu politiku

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

16:03

EK: Svi koji žele bliže odnose sa EU da usklade spoljnu politiku
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Očekujemo da se sve zemlje koje žele bliže odnose sa nama usklade sa našom politikom sankcija, poručeno je danas iz Evropske komisije.

U odgovoru na pitanje novinara iz BiH o mišljenju Evropske komisije o pozicijama BiH i Srbije, kao jedinih zemlja Zapadnog Balkana koje nisu podržale EU sankcije protiv Rusije, portparolka Komisije Ana Pisonero podsetila je na jučerasnju izjavu šefa diplomatije EU Žosepa Borelja, koji je poručio da će EU "pratiti pozicije zemalja kandidata kada je reč o uslađivanju sa spoljnom politikom Unije".

Ona je rekla da je sada "prelomni trenutak" u kome su dovedeni u pitanje stabilnost Evrope i međunarodni poredak i mir.

”Naše jednistvo je naša snaga. EU sa svojim partnerima preduzima snažne mere kao odgovor na ruske akcije i u cilju podrške Ukrajini. Očekuje se da se kandidatske zemlje, kao što je Srbija, usklade sa pozicijama EU o spoljnoj i bezbednosnoj politici", kazala je Pisonero.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je juče nakon usvajanja drugog paketa sankcija protiv Rusije pozvao EU da bude obazriva i prati mogući uticaj Rusije van Ukrajine, konkretno na Zapadnom Balkanu.

"Moramo da budemo obazrivi kada je reč o Zapadnom Balkanu i da obratimo pažnju šta se dešava za pozicijama i usagalšavanjima zemalja Zapadnog Balkana koje su kandidati za članostvo u EU sa našom spoljnom politikom", naveo je Borelj.

Kada je reč o jučerašnjoj odluci EU da zabrani rad ruskih medijskih kuća Raša tudej i Sputnjik u Evropskoj komisji ocenjuju da se zabrana odnosi samo na teritoriju zemlja članica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa