Evropa

Ukrajinski zvaničnici: Graničari sa Zmijskog ostrva i dalje živi, zarobile ih ruske trupe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/02/2022

-

15:58

Ukrajinski zvaničnici: Graničari sa Zmijskog ostrva i dalje živi, zarobile ih ruske trupe
Ukrajinski zvaničnici: Graničari sa Zmijskog ostrva i dalje živi, zarobile ih ruske trupe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski graničari za koje se verovalo da su poginuli dok su branili Zmijsko ostrvo u Crnom moru i dalje su živi, a zarobile su ih ruske trupe, saopštila je ukrajinska mornarica na zvaničnom Fejsbuk nalogu.

"Drago nam je što su naša braća živa i zdrava. Njih su zarobili ruski okupatori", piše u saopštenju.

U prvim izveštajima je navedeno da je 13 vojnika poginulo u ruskom vazdušnom napadu nakon što su odbili da predaju Zmijsko ostrvo, koje se nalazi 300 kilometara zapadno od Krima, prenosi Gardijan.

U svom obraćanju posle prvog dana ruskog napada na Ukrajinu, predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će posthumno sve vojnike odlikovati ordenom ratnih heroja.

"Svi naši graničari su herojski poginuli, ali nisu odustali", poručio je Zelenski.

Društvenim mrežama je kružio audio snimak na kojem se čuje kako je sa ruskog ratnog broda poručeno da se predaju ili će biti ubijeni, a oni su to odbili.

Međutim, u nedavnoj izjavi objavljenoj na Fejsbuku, Državna granična služba Ukrajine saopštila je: da čvrsto veruje da su svi ukrajinski branioci Zmijskog ostrva možda živi.

Takođe se navodi u saopštenju da nakon što su dobili informacije o njihovoj mogućoj lokaciji, granična služba zajedno sa oružanim snagama Ukrajine radi na identifikaciji vojnika.

"Iskreno se nadamo da će se momci vratiti kući što je pre moguće", navodi se u saopštenju uz nadu da su izveštaji o smrti vojnika netačni.

Zmijsko ostrvo nalazi se u blizini ukrajinske i rumunske obale duž Crnog mora i ranije je bilo predmet teritorijalnog spora između dve zemlje, navodi Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa