Evropa

ŽESTOKE BORBE ŠIROM UKRAJINE Raketni napad kod železničke stanice u Kijevu, SAD uvode nove sankcije Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2022

-

07:10

ŽESTOKE BORBE ŠIROM UKRAJINE Raketni napad kod železničke stanice u Kijevu, SAD uvode nove sankcije Rusiji
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje već sedam dana, a prekid vatre još nije na vidiku. Najavljen novi sastanak ukrajinske i ruske delegacije, drugi po redu, nakon što su se prethodno sastali u Gomelju, ali bez većih rezultata. Generalna skupština UN osudila je rusku agresiju na Ukrajinu, a za rezoluciju je glasala i Srbija. Izveštaji govore da je Herson prvi veći grad koji je pod kontrolom ruskih trupa, ali nema potvrde pentagona i Kijeva. Prema podacima UN, Ukrajinu je napustilo više od 870.000 izbeglica. 

Ključni događaji

  • Nastavljaju se borbe, vazdušni i raketni napadi u gradovima širom Ukrajine, rakete pogodile okolinu železničke stanice u Kijevu
  • Izveštaji govore da je Herson prvi veći grad koji je pod kotrolom ruskih trupa, ali nema potvrde iz Kiejva i Pentagona
  • Satelitski snimci pokazuju da se ruski konvoj dug više od 60 kilometara približava Kijevu, ali sporo napreduje
  • Očekuje se novi sastanak delegacija Ukrajine i Rusije, prethodni susret bio je u ponedeljak
  • Oprečni izveštaji o žrtvama, ruski zvaničnici govore da je ubijeno 500 njihovih vojnika, a ukrajinski tvrde da je taj broj oko 6.000
  • Prema podacima UN poginulo je 227 civila, ali veruju da je stvarni broj daleko veći
  • Iz Ukrajine do sada izbeglo više od 874.000 ljudi
  • Zapad nastavlja da uvodi sankcije Rusiji, Amerika poslala novo oružje u Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

Karta Ukrajine koja prikazuje okvirna područja koja su zauzele ruske snage. Napomena: Označena područja baziraju se na saopštenjima ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i na medijiskim izveštajima vojnih aktivnosti te ne predstavljaju apsolutno precizne oblasti na kojima se nalaze ruske trupe

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

23.50 "Pregovora će biti, ali ne u Bjalovješkoj šumi"

Razgovori sa Rusijom će se održati, ali ne u Bjalovješkoj šumi, u Belorusiji, već na drugom mestu, saopštio je večeras član ukrajinske delegacije i šef parlamentarne grupe vladajuće stranke "Sluga naroda" David Arahamija. "Informacije o pregovorima u Bjalovješkoj šumi ,su lažne. Razgovori će se zaista održati, ali je lokacija druga. Svi detalji će biti saopšteni naknadno", napisao je on na Fejsbuku.

Ruska delegacija stigla je u Belorusiju, na mesto gde će se sutra održati pregovori sa Ukrajinom, dok je ukrajinska delegacija krenula iz Kijeva i njen dolazak se očekuje ujutru, saopštio je pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski koji je na čelu ruske delegacije. Prema njegovim rečima, strane su za mesto pregovora izabrale Bjalovješku šumu, u Belorusiji, a odluka je zajednički doneta.

23.30 Međunarodni sud otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima

Glavni tužilac međunarodnog krivičnog suda je potvrdio da je otvorena istraga o potencijalnim ratnim zločinima od strane Rusije tokom invazije na Ukrajinu. Karim Kan je u izjavi naveo da preliminarna ispitivanja situacije pokazuju razumne osnove za verovanje da su zločini koji su u jurisdikciji tog suda počinjeni. 

23.11 Njujork Tajms: Kina tražila da se odloži ruski napad dok se na završe ZOI

Prema izveštajima zapadnih obaveštajnih službi, Kina je tražila od Rusije da sačeka s napadom na Ukrajinu dok se ne završe Zimske olimpijske igre koje su se tokom februara održavale u Pekingu, piše "Njujork tajms", pozivajući se izvore iz američke administracije.

20.53 SAD poslale PVO sisteme "stinger" u Ukrajinu

SAD su isporučile nekoliko stotina prenosivih PVO sistema "stinger" ove nedelje, od toga 200 samo u ponedeljak, rekla su dvojica zvaničnika Kongresa, prenosi En-Bi-Si njuz. Ovo je deo pomoći vredne 350 miliona dolara Ukrajini, koju je Bela kuća odobrila u petak. Paket pomoći takođe uključuje i protivtenkovske rakete "džavelin" i municiju, što je tražila ukrajinska vlada kako bi se odbranila od napredovanja ruske vojske.

Profimedia

 

22.43 UN: Ubijeno 227 civila, ali verujemo da su brojke mnogo veće

Kancelarija UN za ljudska prava je potvrdila da je 227 civila ubijeno a 525 povređeno u Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju. Međutim, oni veruju da su stvarne brojke značajno veće.

"Većina je prieminula od eskploziva koji je imao uticaj na šire područje, uključujući granatiranja teškom artiljerijom i raketnim sistemima, kao i vazdušne napade", navodi se u izjavi. 

22.24 Šta se dešava u Hersonu?

Herson je "pao" i pod kontrolom je ruske vojske, javlja novinar Njujork Tajmsa Mihal Švirc. To je prvi veliki grad koji je pod ruskom kontrolom od početka invazije. Švirc navodi da mu je gradonačelnik Igor Koluhaev rekao da se sastao sa ruskim komandantom koji planira da uspostavi vojnu administraciju. S druge strane, Pentagon je saopštio da ne može da potvrdi da je taj grad pod ruskom kontrolom.

Prethodno je gradonačelnik Kolihaev na Fejsbuku objavio da su imali "naoružane posetioce" u gradskoj kući. On je rekao da nema ukrajinskih snaga u gradu, već samo civila i ljudi koji žele tu da žive.U poruci je napisao da su ruske snage uvele policijski čas od 20 do 6 ujutru po lokalnom vremenu, a da će automobilima sa hranom, medicinskom opremom i ostalim zalihama biti dozvoljeno da uđu. Rekao je da automobili u gradu voze minimalnom brzinom i da je pešacima zabranjeno da se kreću u grupama većim od dvoje njih.

"Za sada je tako kako je. Ukrajinska zastava je nad nama. Da bi ostalo tako, ovi zahtevi moraju da budu ispunjeni. Nemam još ništa da ponudim", rekao je Kolihaev, a prenosi BBC. taj medij je preneo da ne može da verifikuje njegovu izjavu, a iz Pentagona je ranije saopšteno da ne mogu da potvrde da je Herson "pao". 

22.20 Dejan Jović: Ako se rat uskoro ne završi, posledice po Zapadni Balkan mogle bi da butu velike

Posledice rata u Ukrajini po region Zapadnog Balkana mogle bi biti velike ako se "ruski rat u Ukrajini" brzo ne završi i ako se proširi u veći konflikt Rusije sa Zapadom i Zapada sa Rusijom, kaže za Euronews Srbija profesor političkih nauka Dejan Jović. Sva područja koja "nisu svrstana" uz Zapad ili uz Rusiju, kaže Jović, postaće polja međusobnog sukobljavanje najmanje dve strane, i biće pritiskana i sa jedne i druge strane. Opširnije u posebnom tekstu.

21.50 SAD: Rusi sporo napreduju, suočavaju se sa većim otporom na severu nego na jugu

Amričko ministarstvo dobrane je navelo da su ruske snage napravile mali napredak u prethodna 24 sata. Navodi se da je ruski konvoj dugačak 60 kilometara koji se kreće ka Kijevu usporen od strane ukrajinskih boraca.

"Verujemo da se Rusi pregrupišu i da preispituju zašto nisu napravili napredak", rekao je portparol Džon Kirbi. Dodao je da se ruske trupe generalno suočavaju sa manjim otporom na jugu Ukrajine nego na severu. Ipak, on je rekao da Pentagon ne može da potvrdi da je grad na jugu Herson "pao", kako su to tvrdili Rusi.

AP/Emilio Morenatti

 

21.27 SAD uvode nove sankcije Rusiji i Belorusiji

SAD uvode dodatne sankcije Moskvi, a one će se odnositi i na Belorusiju zbog njenog pomaganja ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je danas Bela kuća. Kako se navodi u saopštenju, SAD će preduzeti mere kako bi pozvale na odgovornost Belorusiju zbog omogućavanja Putinove invazije na Ukrajinu, a takođe njihov cilj treba da bude slabljenje ruskog odbrambenog sektora i vojne moći u narednom peridu, prenosi Rojters.

21.13 Raketni napad kod železničke stanice gde su evakuisani žene i deca

Objavljeni su novi detalji napada na železničku stanicu u Kijevu. Kompanija koja upravlja železnicom Ukrzaliznytsya saopštila je da je napadnuta stanica gde su evakuisane hiljade žena i dece, prenosi Gardijan. Stanična zgrada pretrpela je manju štetu, a ne zna se da li ima žrtava. Železnički saobraćaj nastavlja da funkcioniše. Na društvenim mrežama su se pojavili snimci udara rakete blizu železničke stanice, ali oni nisu verifikovani. 

20.57 SZO poziva da se uspostavi humanitarni koridor za dostavu medicinske opreme

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je duboko zabrinuta zbog humanitarne situacije u Ukrajini, kao i zbog napada na zdravstvene radnike i bolnice. ZZO dodaje da je poslala prvu isporuku medicinskih zaliha koja će prvo stići u Poljsku.

Direktor ZSO je istakao potrebu za humanitarnim koridorom kako bi se obezbedio bezbedan transport medicinske opreme onima kojima je najviše potrebna u Ukrajini.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

20.40 Makron: Nastojaću da ostanem u kontaktu s Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će nastaviti da ulaže napore kako bi došlo do prekida vatre u Ukrajini, kao i da će nastojati da ostane u kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Opširnije u posebnom tekstu.

20.23 Eksplozija kod železničke stanice u Kijevu

Snažna eksplozija čula se u blizni glavne železničke stanice u Kijevu, rekao je savetnik ukrajinskom ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

Tanjug/AP/Emilio Morenatti

 

20.15 Ukrajinski ambasador: Hvala Srbiji

Odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič oglasio se večeras, nakon što je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Srbija bila među 141 zemljom koje su glasale za rezoluciju kojom se osuđuje "ruska agresija na Ukrajinu".

"Ogromno hvala srpskom narodu na čvrstoj podršci ukrajinskom narodu. Zahvaljujem predsedniku Vučiću što je Srbija na strani istine i pravde", naveo je Aleksandrovič na Fejsbuku.

On je, uz komentar, okačio i listu zemalja koje su osudile rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

19.51 Konašenkov: Bezbednosni koridori za evakuaciju ukrajinskih civila

Ruske oružane snage su uspostavile bezbednosne koridore za civile koji žele da napuste Kijev, Mariupolj i Harkov, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Svi civili koji žele da napuste Mariupolj, iz bezbednosnih razloga mogu da idu na istok putem Mariupolj-Širokino. Sve ovo važi i za stanovnike Kijeva, koji mogu da napuste grad u pravcu Vasilkova. Pripadnici ruske vojske ni na koji način ne ometaju izlazak civilnog stanovništva“, rekao je Konašenkov novinarima, prenosi TASS. Ruski vojni zvaničnik je saopštio i da postoji bezbednosni koridor u jugozapadnom Harkovu, u pravcu Ljubotina.

profimedia

 

19.30 Abramovič prodaje Čelsi, doniraće novac žrtvama rata u Ukrajini

Vlasnik Čelsija Roman Abramović izjavio je da će prodati fudbalski klub sa "Stamford Bridža" i da će ukupna neto dobit od prodaje ići "svim žrtvama rata u Ukrajini", javlja "Skaj njuz". Ruski milijarder, koji je preuzeo klub 2003. godine, naveo je u izjavi da je "u najboljem interesu" velikana Premijer lige da bude prodat.

19.00 Medinski: Čekamo ukrajinsku delegaciju, njihov dolazak očekuje se ujutru

Delegacija Rusije je u punom sastavu stigla je na pregovore sa Ukrajinom, saopštio je pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski. Kako je precizirao, ukrajinski sagovornici su tek krenuli iz Kijeva, a njihov dolazak se očekuje sutra ujutru, preneo je Sputnjik. Delegacije će biti u istom sastavu kao i tokom prve runde. 

18.53 Žiofre pozdravio glasanje Srbije u GS UN

Nakon glasanja u GS UN oglasio se šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre koji je pozdravio potez Srbije.

"Pozdravljamo to što se Srbija pridružila 141 zemlji članici UN u izražavanju solidarnosti sa Ukrajinom koja je na meti vojne agresije", napisao je Žiofre na Tviteru.

18.45 Koje države su glasale za rezoluciju GS UN, a koje su bile protiv?

Urednik spoljen politike u Gardijanu objavio je koje su države u Generalnoj skupštini UN glasale u prilog rezoluciji kojojm se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Vidi se i koje su države bile uzdržane, a koje su glasale protiv. 

18.40 Rusko ministarstvo: Ubijeno skoro 500 ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije je iznelo podatke o žrtvama među ruskim snagama od početka napada na Ukrajinu, prenosi BBC izveštaje ruskih medija. Kako je navedeno, 498 ruskih vojnika je poginulo, a ranjeno je 1.597. Ti brojevi su značajno manji od onih koje saopštavaju ukrajinski zvaničnici. Kijev tvrdi da je ubijeno 5.840 ruskih vojnika. Rusija takođe navodi da je ubijeno više od 2.870 pripadnika ukrajinskih bezbednosnih snaga i da je ranjeno oko 3.700.

profimedia

 

18.20 Vučić: Srbija u izuzetno teškoj poziciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i da danas menje nego ikada bilo gde u svetu postoji razmevanje za našu poziciju. Kako je dodao, kriza u Ukrajini na dramatičan način pogađa Republiku Srbiju. "Nije lako i jednostavno objasniti vezu između politike i ekonomije, pritisaka kojima smo izloženi i svega onoga što nam tek predstoji. Od petka dogodile su se brojne promene. Ceo svet je postao drugačiji za tri, četiri, pet dana. Ništa više nije isto", rekao je on i najavio nove mere. Opširnije u posebnom tekstu.

18.00 Generalna skupština UN osudila rusku invaziju, Srbija podržala rezoluciju

Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju kojom se, kako se navodi, osuđuje "ruska invazija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine". Među državama koje su glasale "za" bila je i Srbija. Opširnije u posebnom tekstu.

Prinskrin/United Nations

 

17.47 Euronews Srbija na granici Slovačke i Ukrajine - stižu kolone izbeglica

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, koja se nalazi na granici Slovačke i Ukrajine, gužve su velike. Tu se sada nalaze kolone automobila, autobusa i ljudi koji peške pokušavaju da pređu granicu. Dočekuju ih mnoge volonterske organizacije i pružaju im svu neophodnu pomoć. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews/Nataša Krstin

 

17.36 Nastavak pregovora u Bjaloveskoj šumi?

Druga runda pregovora između Ukrajine i Rusije održaće se kasnije danas, saopštio je član ukrajinske delegacije i šef parlamentarne grupe vladajuće stranke "Sluga naroda" David Arahamija.Na pitanje na Fejsbuku da li će razgovori biti održani u sredu uveče, on je potvrdno odgovorio, prenosi TAS. Prema ranijim izveštajima, druga runda razgovora biće održana u Bjaloveškoj šumi u regionu Bresta u Belorusiji.

17.15 Ukrajina došla do tajnih dokumenata koje ostavljaju ruski vojnici?

Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da ruska vojska u panici gubi tajne dokumente o misijama i napadima.

17.00 Šta se očekuje od druge runde pregovora?

Trenutno deluje da će se večeras održati druga runda pregovora izmešu predstavnika Rusije i Ukrajine. Prvi put su se dve strane sastale u ponedeljak, ali nije bilo konkretnih zaključaka. Beloruska agencija Belta je javila da je ruska delegacija na putu ka mestu sastanka, ali nije poznato gde će se on odigrati.

Ranije tokom dana je ruska državna agencija TAS citirala portparola Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da je ruska delegacija spremna za nastavak razgovora. I savetnik predsednika Ukrajine Oleksej Arestović je rekao za Suspline TV da će se sastanak održati. Međutim, on je naveo: "Mislim da će stvari ostati iste. Ništa se neće promeniti. Mi ćemo ostati pri našoj poziciji"

16.55 Kako je porodica iz Ukrajine stigla do Beograda

Među izbeglima iz Ukrajina ima i onih koji su stigli do Srbije. Olga i njene tri ćerke putovale su dva dana do Beograda. Posle napornog puta, porodica Hordijenko je pronašla smeštaj u naselju Stepa Stepanović, u stanu Olgine sestre Katerine. Priču o njima pročitajte u posebnom tekstu.

Euronews/Nataša Krstin

 

16.36 UN: Iz Ukrajine otišlo 874.000 izbeglica

Prema poslednjim podacima UN-a, 874.000 izbeglica iz Ukrajine je otišlo u susedne zemlje od prošlog četvrtka. Najviše ih je otišlo u Poljsku - 453.000, zatim sledi Mađarska - 116.000, pa Moldavija 79.000, druge evropske zemlje 69.000, u Slovačku 67.000, Rumuniju 45.500...

16.28 Na ulicama gradova građani prave molotvljeve koketele i uče kako da koriste oružje

Dok ruske trupe napreduju ka velikim gradovima, uključujući i Kijev, grašani se oragnizuju kako bi pružili otpor, javlja Euronews. U lokalnim parkovima, dvorištima i u kućama organizovano se prave molotvljevi kokteli. U Kijevu se na ulicama mogu videti žene i deca kako "patroliraju" sa kalašnjikovima. Na određenim mestima civili uče kaok da koriste vatreno oružje. 

16.15 Ruska delegacija na putu ka mestu pregovora, ne zna se lokacija

Ruska delegacija je na putu da se sastane sa ukrajinskim pregovaračima, pronosi Gradijan navode beloruske agencije Belta. Lokacija pregovora još nije potvrđena.

Profimedia

 

15.48 Ukrajina traži reviziju prava Rusije na stalno mesto u SBUN

Ukrajina želi da se obavi revizija prava Rusije na stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN), izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

"Uvereni smo da bi se nakon pravne analize pokazalo da je Rusija nelegitimno u Savetu bezbednosti UN", rekao je Kuleba tokom brifinga za novinare, prenosi Rojters.

15.27 Milanović: Nije vreme za iživljavanje na Srbiji, već za dalekosežne odluke

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je danas da je trenutak da Beograd odluči gde pripada, da li je to EU ili Rusija, a da je njegova poruka za Milorada Dodika da bi bilo dobro da se Republika Srpska vrati u institucije BiH.

"Nije vreme da se iživljavamo na Srbiji, nego da im kažemo da je sad vreme da se odluče, sad gori. Ne morate osuditi Ruse. To je teško, ali razumem. Treba da vidimo je li vam mesto na Zapadu ili Istoku, ovo je vreme za neke dalekosežne odluke", rekao je Milanović, prenosi portal Index. 

15.15 CNN: Rusi napreduju ka strateški važnoj Odesi

Ruske trupe napreduju ka Odesi, strateški važnom gradu na južnoj obali Ukrajine, javlja CNN. Reč je o trećem najvećem gradu u toj zemlji, a kako navodi reporter CNN-a, centar Odese je sada "grad duhova".

"Zabarikadiran vrećama peska, ovo je grad spreman za bitku. Bombardovanje nije počelo, ali atmosfera u trećem najvećem gradu Ukrajine na izgleda kao da je Odesa već pod napadom. Stanovnici Odese danima su upozoravani na mogućnost iskrcavanja ruskih trupa. Mladi stanovnici sada znaju da je njihov red da se bore, a neki civili su već uzeli oružje", navodi reporter CNN-a u izveštaju sa terena. 

Euronews Srbija

 

15.10 Kijevski mediji: Putin želi Janukoviča na čelu Ukrajine

"Rusija želi da na čelo Ukrajine postavi bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, koji je  posle burnih događaja iz 2014., i višemesečnih protesta svrgnut s vlasti", javlja "Ukrajinska pravda", citirajući ukrajinske obavještajne izvore i navodi kako Kremlj verovatno priprema medijsku kampanju za njegov povratak.. Janukovič je 2014. pobegao u Rusiju, a sada se nalazi u Minsku, navodi izvor ukrajinskog sajta.

Profimedia

 

15.07 Gradonačelnik Mariupolja: Ruske snage neprekidno granatiraju grad

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je da se taj lučki grad Marijupolj na ukrajinskoj obali Azovskog mora brani se od neprekidnog napada ruskih snaga, da trpe masovne žrtve i suočavaju se sa nestašicom pijaće vode. On je naveo da ruske snage već 12 sati bez prestanka granatiraju grad, prenela je novinska agencija Interfaks.

BBC prenosi i reči zamenika gradonačelnika tog lučkog grada, da je oblast pored reke gdeživi oko 130.000 ljudi, skoro potpuno uništena. On je naveo da ruske snage koriste svo raspoloživo naoružanje u napadu na Mariupolj i da je broj žrtava velik, kao i da ne mogu da pristupe žrtvama.

14.56 Novinar "Danasa" o uticaju sankcija na Rusiju

Aleksandar Milošević, urednik ekonomske rubrike u listu "Danas" u razgovoru za Euronews Srbija rekao je da su sankcije protiv Rusije u početku bile vrlo slabe, da bi se potom pojačale. Ipak, kaže da to i dalje nisu dovoljno jake sankcije koje bi nas naterale da pričamo o nuklearnim opcijama.

"Sve ovo što sada vidimo, nije posledica direktno toga što nema novca već panike koja je u Evropi dovela do velikog povlačenja para iz Sberbank, a u Rusiji do gužvi na bankomatima", rekao je.

Euronews TV

14.51 Nove odluke Centralne banke Rusije

Centralna banka Rusije suspendovala je transfere s računa nerezidenata iz više zemalja na račune u inostranstvu.

14.48 Moskva: Nepovratna šteta u odnosima Nemačke i Rusije

Odluka Berlina da zaustavi Severni tok 2 dovešće do nepovratne štete odnosima Rusije i Nemačke, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Neizbežna posledica napuštanja Severnog toka 2 biće brz rast cena gasa na evropskom tržištu, dodaje se u saopštenju.

14.46 Belorusija će plaćati energiju u rubljama?

Premijer Belorusije Roman Golovčenko naložio da se razradi mogućnost plaćanja energije u ruskim rubljama, prenosi BelTA.

14.41 Društvene mreže o dešavanjima u Ukrajini

Euronews TV

14.39 Džonson: Postupci Putina vec se kvalifikuju kao ratni zlocin

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da veruje da su postupci ruskog predsednika Vladimira Putina prema Ukrajini već kvalifikovani kao ratni zločin. "Ono što smo već videli od režima Vladimira Putina o upotrebi municije koju su oni već bacali na nevine civile, po mom mišljenju, već se u potpunosti kvalifikuje kao ratni zločin", prenosi Rojters.

14.37 Ukrajinske vlasti: Pogođen vrtić u Severnodonjecku

Posle granatiranja Severnodonjecka, oštećen je krov obdaništa i pokidana je toplovodna mreža, tvrde ukrajinski izvori. U podrumu se u trenutku grantairanja nalazilo oko 10 osoba, od čega osmoro dece, a trenutno se preduzimaju mere za njihovu evakuaciju.

14.34 Zapadni Balkan uveo sankcije Rusiji

Evropska unija je u današnjem saopštenju potvrdila da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije. U deklaraciji EU se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gde su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

14.33 Više od 2.000 ukrajinskih civila poginulo od početka rata

Državna Služba za vanredne situacije (SVS) saopštila je da je u prvih sedam dana rata stradalo više od 2.000 civila, ne računajući branioce. Istakli su i da su ruske trupe od tada uništile stotine objekata i saobraćajnu infrastrukturu - domove, bolnice i vrtiće.

Tanjug AP/Visar Kryeziu; Marienko Andrew; Efrem Lukatsky

 

14.30 Pogođena zgrada televizije u Harkovu

Ruske trupe su ciljale lokalnu televiziju Harkov, kao i Gradsko veće koje se nalazi u srcu grada. Jedna od granata pogodila je i zid lokalne škole.

14.22 Pogođena bolnica u Černigovskoj oblasti

Oko 12:30 po lokalnom vremenu ruske snage su granatirale Černigovsku oblast, a rakete su pogodile neke od gusto naseljenih područja. Pogođena je i lokalna bolnica, pa se pacijenti prebacuju u druge zgrade ili medicinske ustanove. Na desetine kuća je teško oštećeno, a uništene su i administrativne zgrade, uključujući i policijsku upravu.

14.05 Nastavljeno granatiranje Harkova

Odeljenje civilne zaštite pozvalo je stanovnike Harkova da zbog sopstvene bezbednosti ne napuštaju skloništa budući da se u poslednjih sat vremena mogu čuti jake eksplozije u nekoliko oblasti.

14.00 Bivša predsednica Litvanije poziva NATO da uđe u rat

Dalija Gribauskajta u postu na Fejbuku govorila je o ratu u Ukrajini i pozvala NATO da uđe u rat zbog Ukrajine, a ne samo da "sputava neprijatelja sankcijama".

13.53 Srbija između Zapada i Istoka

Stav Srbije o dešavanjima u Ukrajini, istaknut u zaključku od 15 tačaka, odmah po objavljivanju pozdravljen je u diplomatskim krugovima u SAD, Ukrajini i Rusiji. U tom stavu, koji istovremeno osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i odbacuje uvođenje sankcija Rusiji, svaka strana je pronašla svoj interes, ali to, složni su u oceni sagovornici Euronews Srbija, ne znači da je priča završena. Opširnije u posebnom tekstu.

13.47 Rusi preuzeli Zaporožje

Rusija je pismeno obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da su njene trupe preuzele kontrolu nad područjem oko nuklearne elektrane Zaporožskaja u Ukrajini i da su nivoi radijacije u nuklearnoj elektrani normalni, izjavio je u sredu generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

13.34 Džonson i Zelenski saglasni o proširenju sankcija Rusiji

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saglasili su se da je neophodno širiti listu sankcija koje bi trebalo da izvrše maksimalan pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina u narednim danima, izjavio je danas portparol Dauning strita.

13.30 EU obustavlja distribuciju RT i Sputnjika

Savet EU odlučio je da od danas obustavi distribuciju ruskih državanih medija Russia Today i Sputnik na teritoriji cele EU. Sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

13.18 Navaljni: Ne smemo biti nacija kukavica

Najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji trenutno izdržava kaznu zatvora, pozvao je Ruse da širom zemlje organizuju svakodnevne proteste protiv ruske invazije na Ukrajinu, objavila je njegova portparolka na Tviteru. Istakao je da Rusija "ne sme biti nacija kukavica koju vodi poludeli car".

13.07 Oboren rekord svih vremena - cena gasa dostigla 2.200 dolara

Cena gasa u Evropi je potukla rekord svih vremena, skočivši za samo nekoliko sati od početka današnjeg trgovanja za više od 500 dolara na više od 2.200 dolara za hiljadu kubika. Opširnije u posebnom tekstu.

13.06 Gradonačelnik Harkova: Još četiri osobe poginule, devet ranjeno

Još četiri osobe su poginule, a devet je ranjeno u napadima ruskih vazdušnih i raketnih udara koji su jutros pogodili grad Harkov na severoistoku Ukrajine, saopštile su lokalne službe za vanredne situacije i gradonačelnik Igor Terehov.

Associated Press

12.51 EU i zvanično isključila ruske banke iz SWIFT-a

Evropska unija je isključila iz sistema SWIFT banke ВТБ, "Россия" и "Открытие", Новикомбанк, Промсвязьбанк, Совкомбанк i ВЭБ.

12.41 Kličko: Očekujemo veliku borbu

Ukrajinci će se boriti za svaki trg i svaku ulicu u Kijevu, ukoliko ruske snage budu napredovale ka gradu, poručio je danas gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i naglasio da očekuje veliku borbu. On je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da pokušava da ponovo uspostavi Sovjetski Savez i učini Ukrajinu "delom ruskog carstva".

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

12.45 Putin razgovarao sa Tokajevim

Vladimir Putin je razgovarao telefonskim putem sa predsednikom Kazahstana Kasimom-Žomartom Tokajevim o situaciji u Rusiji. Tokajev je istakao izuzetnu važnost postizanja kompromisa tokom pregovora.

12.40 Nikolajev: Herson nije pao, ali jeste opkoljen

Gradonačelnik Hersona Igor Nikolajev je u objavi na Fejsbuku rekao da je "Herson još Ukrajina i da stoji čvrsto", ali i priznao da su opkoljeni ruskom vojskom.

12.37 Jelen: G7 razmatra zaplenu imovine ruske elite

Grupa sedam vodećih ekonomija sveta (G7) formiraće radnu grupu koja će se usredsrediti na zamrzavanje i zaplenu imovine ruske elite, s ciljem da se izvrši dalji pritisak na Rusiju nakon na[ada na Ukrajinu, izjavila je američka ministarka finansija DŽenet Jelen.

12.33 Ukrajina potvrdila nastavak pregovora

Druga runda pregovora Ukrajine i Rusije biće održana 2. marta uveče, rekao je savetnik šefa kabineta Zelenskog.

profimedia

 

12.10 Lavrov: Mi spremni za pregovore, Ukrajina odugovlači

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva spremna za drugu rundu pregovora s Kijevom, ali da Ukrajina odugovlači po nalogu Sjedinjenih Američkih Država. "Spremni smo za drugu rundu pregovora, ali ukrajinska strana odugovlači vreme po nalogu SAD", rekao je Lavrov za televizijski kanal "Al džazira", prenosi Sputnjik.

11.56 Basurin: Mariupolj potpuno blokiran

Grad Mariupolj na jugoistoku Ukrajine potpuno je blokiran, izjavio je danas zamenik načelnika Narodne policije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

11.48 Kuleba: Ukrajina spremna za drugu rundu pregovora

Kijev je spreman za drugu rundu pregovora sa Ruskom Federacijom, ali ne i za usvajanje ultimatuma, rekao je Kuleba. On je rekao da se još ne zna kada će biti druga runda pregovora sa Ruskom Federacijom.

11.42 Francuska: Nove sankcije Belorusiji

Diplomate Evropske unije odobrile su nove sankcije Belorusiji zbog njene podrške ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, saopštila je danas Francuska koja predsedava EU.

11.41 Većina srpskih kamiona izašla iz Ukrajine

Svi srpski kamioni koji su iz Ukrajine krenuli ka Rumuniji uspeli su da izađu iz ratom zahvaćene zemlje, a razgovori se vode o četiri kamiona kojia su ušli iz Poljske u Ukrajinu, pa su tamo zadržani, rekao je danas za Tanjug predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić.

Kako je za Euronews Srbija izjavio jedan od vozača, Vladimir Belić, on sa kolegama još čeka na ulazu u Poljsku.

11.39 Vučić: Situacija sve teža

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će rukovodstvo Srbije preuzeti nove mere s kojima će građane upoznati danas ili sutra. On je naveo da je situacija u Evropi i svetu, a zbog sukoba u Ukrajini, sve teža.

11.36 Stanovnik Hersona prkosi ruskoj okupaciji

Iako gradske vlasti Hersona apeluju na stanovništvo da ne izlazi na ulice, jedan čovek je odlučio da izađe na Trg slobode i maše ukrajinskim državnim zastavama ispred ruskih tenkova koji prolaze.

11.24 Kličko: Ruske trupe se približavaju Kijevu

Gradonačelnik ukrajinske prestonice Kijeva, Vitalij Kličko, objavio je danas da se ruske trupe približavaju Kijevu. "Mi se spremamo i branićemo Kijev!", rekao je gradonačelnik Kličko, prenosi agencija Rojters.

11.19 Gradonačelnik Donjecka: Ubijeno troje civila

Troje građana Donjecka je ubijeno, a još nekoliko ih je ranjeno u današnjem bombardovanju grada od strane ukrajinske vojske, izjavio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

11.16 LNR: Ukrajina granatirala teritoriju 636 puta od 17. februara

“Misija LPR-a pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju je zabeležila 636 granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine između 17. februara i 1. marta, koje su uključivale teško naoružanje (višečasovne raketne bacače, artiljerijske topove i minobacače”, navodi se u saopštenju Misije samoproglašene Luganske Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju dodajući da je stradalo šest civila.

11.11 Društvene mreže o dešavanjima u Ukrajini

Euronews TV

11.00 EK namerava da usvoji zakon za izbeglice iz Ukrajine

Evropska komisija namerava da usvoji zakon koji bi ljudima koji beže od sukoba u Ukrajini omogućio privremenu zaštitu, uključujući dozvolu boravka i pristup zapošljavanju i socijalnoj zaštiti.

10.47 Peskov: Ostaćemo na nogama

Portparol Kremlja je izjavio i da će Rusija analizirati neprijateljske akcije drugih zemalja jer "niko neće pucati sebi u nogu" kada bira odgovor na sankcije.

"Ruska ekonomija sada doživljava ozbiljan udarac, ali ostaćemo na nogama", rekao je.

10.33 Kremlj: Danas pregovori

Ruska delegacija će na novu rundu pregovora stići 2. marta u kasnim popodnevnim časovima spremna da se sastane sa predstavnicima Ukrajine, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenose Ria Novosti.

10.31 Podoljak: Raspravljamo o datumu dodatnih razgovora

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je za Rojters da je u toku razgovor o održavanju dodatnih razgovora sa Rusijom i da je potrebna "značajna agenda“. Kaže da se o datumu još raspravlja jer je potreban "sadržajan dnevni red".

10.26 Razorena Volnovaka u Donjecku

Volnovaka, grad u oblasti Donjecka potpuno je uništen od strane ruskih snaga iako je još pod kontrolom ukrajinske vojske.

10.16 Posledice granatiranja TV tornja

U posledicama raketnog napada na TV prijemnik u Kijevu, oštećeni su toranj i hardverska prostorija, saopštio je državni javni servis RRT. Kako kažu, bili su spremni na ovakav "teroristički akt" i isporučili signal preko evropskih satelitskih stanica koje su van dometa ruskih snaga.

10.00 Euronews Srbija u Zahonju: Dok svi beže ka Mađarskoj, jedna žena čeka voz za Ukrajinu

Blizu 100.000 ukrajinskih izbeglica stiglo je u preoteklih pet dana u Mađarsku, gde očekuju da bi taj broj mogao dostići 600.000. U vozovima koji danima dolaze iz pravca Užgoroda u mali pogranični grad Zahonj, nalazi se na hiljade porodica, mahom žena sa decom i starijih osoba. Opširnije u posebnoj vesti.

Euronews/Nataša Krstin

 

09.44 Amabasor Srbije u Kijevu: UN organizovale konvoj, Srbi mogu da napuste Kijev

Amabasor Srbije u Kijevu Aca Jovanović izjavio je da su državljani Srbije obavešteni da mogu da napuste Kijev konvojem, koji su organizovale Ujedinjene nacije, i da se u prestonici Ukrajine jutros čulo nekoliko detonacija.

09.28 U Žitomiru poginule dve osobe

U granatiranju ukrajinskog grada Žitomir stradale su privatne kuće, a talas je zahvatio i bolnicu, i porodilište. Uništeno je 10 privatnih kuća, dve osobe su poginule, a 12 je povređeno.

Associated Press

09.17 Zelenski: Poginulo 6.000 ruskih vojnika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se ukrajinskoj javnosti i saopštio da je za šest dana poginulo oko 6.000 ruskih vojnika. Istakao je i da je Moskva odlučila da "izbriše ukrajinsku istoriju", te je u tom kontekstu osudio i projektil koji je pao kod spomenika žrtvama Holokausta u Kijevu.

9.10 Belorusija pojačala graničnu bezbednost

Zaštita državne granice Belorusije vrši se u pojačanom režimu u zapadnom i južnom pravcu, navodi se u poruci objavljenoj u utorak na Telegram kanalu Državnog graničnog komiteta zemlje.

09.03  Oko 70 dobrovoljaca iz Japana se prijavilo za rat u Ukrajini

Više desetina Japanaca odgovorilo je na poziv Ukrajine stranim dobrovoljcima da se bore protiv ruskih snaga koje su napale Ukrajinu, javlja agencija Rojters pozivajući se na pisanje japanskih medija. Do jučerašnjeg dana se 70 Japanaca, uključujući 50 bivših pripadnika japanskih snaga za samoodbranu i dvojicu veterana Francuske legije stranaca, prijavilo za dobrovoljce, objavio je japanski list “Mainiči šimbun” pozivajući se na jednu tokijsku kompaniju koja se bavi njihovom prijavom.

08.43 Moskva: Pao Herson

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove trupe zauzele grad Herson na jugu Ukrajine. Ako je grad pao, to bi ga učinilo najvećim u Ukrajini koji su ruske snage do sada zauzele.

08.38 Kijev: Sprečen atentat na Zelenskog

Ukrajinske snage osujetile su atentat na predsednika Zelenskog, koristeći dojavu pripadnika ruskih službi bezbednosti. Prema rečima šefa ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksija Danilova, Rusi su poslali elitnu grupu čečenskih specijalnih snaga, poznatih kao Kadirovci da "eliminišu predsednika", ali su oni "direktno uništeni". Danilov je rekao da je Ukrajina "primila informacije o zaveri protiv Zelenskog" od pojedinaca iz ruske obaveštajne službe koji "ne žele rat".

08.25 Granatiran i Herson

Ruske snage grantirale su mnoge objekte u Hersonu, a među njima je i veliki tržni centar Fabrika. Očevici su podelili snimak razorenog centra na Telegram.

8.23 Jaka eksplozija u Sumiju

U 7.39 minuta oglasila se sirena o vazdušnom napadu u ukrajinskom gradu Sumi, a nekoliko minuta nakon toga došlo je do snažne eksplozije. Navodi se da je u pitanju projektil SAU-150. Stanovništvo se moli da ostane u skloništima jer se i na gradskim ulicama odvijaju borbe.

08.15 Kanada zatvara luke za ruske brodove

Kanada je zatvorila svoje luke za brodove u ruskom vlasništvu, poručujući i da će ispitati imovinu svih ruskih oligarha u zemlji, prenosi agencija Rojters.

07.59 U Harkovu poginula 21 osoba

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinegubov rekao je da je u poslednja 24 sata poginula 21 osoba od posledica granatiranja grada iz vazduha, mlazne artiljerije i malokalibarskog oružja.

Associated Press

07.52 U plamenu i Univerzitet Karazin

Zgrada univerziteta koja se nalazi u blizini policijske uprave u Harkovu takođe je u plamenu.

07.50 Pogođena zgrada policije

Snažna eksplozija jutros je potresla Harkov, a savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je da je pogođena zgrada regionalne policijske uprave u kojoj se nalazi i odeljenje Službe bezbednosti. Na snimku, koje je prikazalo ministarstvo vidi se da je krov zgrade zahvaćen planemom, a podataka o žrtvama još nema.

07.45 Na meti udara Čugujev i Harkov

Oleg Sinegubov, guverner Harkovske oblasti objavio je da je region noćas bio izložen granatiranju i raketnim udarima, te da su ruske snage avionima Su-25 bombardovale položaje u Čugujevu i Harkovu.

07.40 Turska ne planira uvođenje sankcija Rusiji

Ankara ne planira da uvodi sankcije Moskvi da bi kanal komunikacije sa Rusijom ostao otvoren, rekao je savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin. On je za turski CNN objasnio da „mora da postoji akter koji može da razgovara sa Rusijom".

07.30 Bajden: Putin će platiti

Američki predsednik Džo Bajden je u obraćanju naciji obećao da će ruski predsednik Vladimir Putin platiti cenu "na duge staze" čak i ako ostvari uspehe na bojnom polju u Ukrajini, poručujući da će "sloboda uvek pobediti tiraniju".

07.20 Ukrajina zabrinuta zbog Belorusije

profimedia

 

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je preko noći da je zabrinuto zbog Belorusije "u bliskoj budućnosti".  "Beloruske trupe su stavljene u stanje pripravnosti i koncentrišu se u oblastima najbližim granici sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

07.12 Serija eksplozija i u Kijevu

Američka televizija CNN javlja i da se u blizini Kijeva čula serija eksplozija. Prethodno je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko saopštio je da su ruske snage sinoć bombardovale aerodrom u Čugujevu, u Harkovskoj oblasti.

07.10 CNN: Pogođen stambeni kompleks

CNN je sinoć objavio, pozivajući se na verifikovane video snimke, da je u novom napadu ruskih snaga na Harkov pogođen stambeni kompleks u blizini vojne bolnice.

07.05 Padobranci u napadu na Harkov

Ruski padobranci sleteli su u Harkov u pokušaju da zauzmu opkoljeni grad, saopštila je ukrajinska vojska. Prema navodima ukrajinske vojske, vazdušni napad počeo je čim su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Harkovu i okolnoj oblasti. U saopštenju se navodi da su ruske snage napale regionalnu vojnu bolnicu i da su borbe u toku.

07.00 SAD zabranile ruske avione

SAD uvode zabranu letenja ruskih aviona u američkom vazdušnom prostorom, u znak odmazde zbog akcije Rusije u Ukrajini, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden.

Tanjug/AP/Pavel Dorogoy

 

06.15 Tibor Varadi o pravnim posledicama ruskog napada

Jedan od najvećih izazova međunarodnog prava je bilo i ostalo pitanje kako se međunarodno pravo može primeniti prema moćnim državama, rekao je za Euronews Srbija profesor međunarodnog prava Tibor Varadi. On je podsetio da se ni Rusija, ni Kina ni Amerika nisu prdružile međunarodnom krivičnom sudu. Kako je dodao, posle Drugog svetskog rata se mislilo da će međunarodno pravo dobiti prevlast nad moćnim državama, ali se to nije dogodilo. Govorio je o pravnim posledicama ruskog napada na Ukrajinu, o tome da li je moguće da se Rusija nađe na optuženičkoj klupi, kao i o poređenjima ukrajinskog slučaja sa pitanjem Kosova. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu

06.00 Ruski konvoj se približava Kijevu, građani postavlaju barikade

Na satelitskim snimcima vidi se ruski konvoj dug oko 65 kilometara kako se približava Kijevu. Za to vreme građani Kijeva postavljaju barikade.

EPA/ Sergey Dolzhenko

 

Komentari (0)

Evropa