Evropa

RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju ka trećoj elektrani, u ponedeljak nova runda pregovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/03/2022

-

08:29

RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju ka trećoj elektrani, u ponedeljak nova runda pregovora
RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju ka trećoj elektrani, u ponedeljak nova runda pregovora - Copyright Tanjug AP/Emilio Morenatti, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Desetog dana rata u Ukrajini, Rusija je proglasila zatišje kako bi bio omogućen izlazak civila iz Mariupolja i Volnovahe. Međutim, evakuacija civila iz Mariupolja je odložena, a razlog nije utvrđen jer su se sa obe strane čule optužbe za kršenje primirja. Prethodila je noć tokom koje su se eksplozije i vazdušne sirene koje najavljuju napade čule širom zemlje. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je pomoć još jednom, rekavši da "ako Ukrajina ne izdrži, ni Evropa neće izdržati", dok je ruski predsednik Putin poručio da "ukrajinska vojska uskoro završava zadatke". Nova runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije najavljena je za danas ili sutra, a susret predsednika Zelenskog i Putina se ne nazire. Evropska unija poručuje da je spremna da uvede novi paket sankcija ukoliko Putin ne zaustavi rat. Iz Ukrajine je od početka invazije, po proceni UNHCR izbeglo više od 1,45 miliona ljudi.

Ključni događaji:

  • Rusija je objavila primirje u Mariupolju i Volnovahi
  • Evakuacija civila odložena, strane se međusobno optužuju za kršenje primirja
  •  Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine biće održana u ponedeljak
  • Nastavljaju se žestoke borbe ruskih i ukrajnskih snaga i dejstva ruske artiljerije u drugim gradovima
  • IOM navodi da je 1,45 miliona ljudi napustilo Ukrajinu zbog rata, najviše ih otišlo u Poljsku
  • Ruske trupe su na 25 kilometara od Kijeva i na oko 19 kilometara od Černigova i Harkova 
  • Na jugu je Herson pod ruskom kontrolom, a smatra se da je sledeća na meti Odesa 
  • Volodimir Zelenski traži pomoć, Evropska unija najavljuje novi paket sankcija 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

Karta Ukrajine prikazuje okvirna područja koja su zauzele ruske snage. Napomena: Označena područja baziraju se na saopštenjima ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i na medijiskim izveštajima vojnih aktivnosti te ne predstavljaju apsolutno precizne oblasti na kojima se nalaze ruske trupe

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

00.03  "Lekari bez granica": Humanitarna situacija u Mariupolju katastrofalna 

Humanitarna situacija u južnoj ukrajinskoj luci Mariupolj je "katastrofalna" i od vitalnog je značaja da se civili evakuišu, upozorio je visoki zvaničnik nevladine organizacije Lekari bez granica (MSF).

"Imperativ je da se uspostavi humanitarni koridor, koji je mogao da se napravi danas, ali nije zbog nepoštovanja primirja, da to bude brzo kako bi se omogućilo civilnom stanovništvu, ženama i deci, da napuste grad,...situacija je katastrofalna i iz dana u dan se pogoršava", rekao je koordinator za hitne slučajeve MSF-a u Ukrajini, Loran Ligozat, agenciji Frans pres.

profimedia

 

23:59 Kanada poziva državljanine da napuste Rusiju

Kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je državljanima te zemlje da napuste Rusiju dok su komercijalna sredstva i dalje dostupna.

Iz ministarstva su upozorili da su bezbednosni uslovi nepredvidivi i da bi mogli da se nenajavljeno pogoršaju.

U preporukama za putovanje kanadskog Ministarstva spoljnih poslova napominje se da "dostupnost letova postaje izuzetno ograničena".

23:52 Bajden poručio narodu Rusije: Vi niste naši neprijatelji

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se ruskom narodu i poručio da oni nisu neprijatelji Sjedinjenih Američkih Država.

"Građanima Rusije: vi niste naš neprijatelj", navodi se u poruci Bajdena, a saopštio je američki Stejt department na Tviteru uz fotografiju američkog predsednika. Opširnije u posebnoj vesti.

23.40 Gradonačelnik Mariupolja: Rusija pojačala granatiranje, grad je u opsadnom stanju

Ruske snage su pojačale granatiranje ukrajinskog grada Mariupolja, i u napadima koriste avione, saopštio je danas gradonačelnik Vadim Bojčenko.

"Grad je u veoma teškom, opsadnom stanju. Nemilosrdno granatiranje stambenih blokova je u toku, avioni bacaju bombe na stambena naselja", rekao je Bojčenko za ukrajinsku TV, prenosi AP.

22:46 Herson: Građani protestuju, ruska vojska puca

Tokom današnjeg protesta u Hersonu, gradu na jugu Ukrajine, došlo je do incidenta kada je ruska vojska otvorila vatru. Na snimcima se vidi kako vojska puca u vazduh dok meštani protestuju na gradskom Trgu Slobode.

22:37 Šel Oil donira profit od ruske nafte fondu za izbeglice

Šel Oil, najveća evropska naftna kompanija, saopštila je da će donirati profit od nedavne kupovine ruske sirove nafte fondu za pomoć ukrajinskim izbeglicama. Ova odluka usledila je nakon kritika ukrajinskog ministra spoljnih poslova, prenosi CNN.

"Profit od ograničene količine ruske nafte koju moramo da kupimo daćemo namenskom fondu", navodi se u saopštenju kompanije.

Naime, Šel Oil kupio je naftu uz značajan popust, rekavši da to mora da uradi zbog obaveze prema narudžbenicama pre ruske invazije na Ukrajinu. Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, upitao je potom kompaniju da li nafta miriše na "ukrajinsku krv", nakon čega je usledio potez kompanije da donira novac od profita.

22.20 Lider DNR: Poginuo jedan od vojnih komandanata

Komandant bataljona "Sparta" Vladimir Žoga poginuo je danas, tokom sukoba u gradu Volnovaha, saopštio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Pušilin je na Telegramu naveo da je Žoga ranjen tokom akcije osiguravanja bezbednog izlaska civila iz Volnovaha. Kako je objasnio, članovi bataljona "Sparta" obezbeđivali su evakuaciju civila, uglavnom žena i dece.

22.05 Putinova zalivska zaleđina: Naftni giganti u Aziji ne uvode sankcije Rusiji uprkos pozivima sa zapada 

Dok zapadne države uvode sve žešće sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, arapski svet se uglavnom odlučio na tišinu. Tako je Arapska liga nedavno samo saopštila da se "nada diplomatskom rešenju", a gotovo nijedna arapska država nije se oglasila protiv Rusije ili Ukrajine, sa izuzetkom Libije i Sirije, koje su na suprotnim stranama.

"Najglasnija je", međutim, tišina velikih izvoznika nafte i tradicionalnih partnera Sjedinjenih Američkih Država - Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Zbog čega naftni giganti u Aziji ne uvode sankcije Rusiji uprkos pozivima sa zapada pročitajte u posebnom tekstu.

AP/Natacha Pisarenko

 

21.50 Rusi napreduju ka trećoj nuklearnoj elektrani 

Ruske snage su do sada zauzele dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

Zelenski je saopštio da je trenutno ugroženi treći objekat, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara severno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsedali u toku današnjeg dana, prenosi AP.

21:41 VB savetuje građanima da napuste Rusiju

Britanska Vlada savetovala je svim državljanima Velike Britanije u Rusiji da napuste tu zemlju, ako nemaju preke potrebe da u njoj ostanu.

"Kako bi podržali Britance koji se vraćaju, ukinuli smo popunjavanje obrasca za lociranje putnika i testove za putovanja za sve koji putuju iz Rusije", naveo je britanski ministar saobraćaja Grant Šaps na Tviteru.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, direktni letovi nisu mogući, ali je i dalje moguće putovanje preko Istanbula i Dohe.

21:29 Putin: Imamo snage da ispunimo sve ciljeve

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ruska vojska ima dovoljno kapaciteta da izvrši sve zadatke po pitanju specijalne operacije u Ukrajini i da bi potezi Kijeva po njemu mogli da ugroze ukrajinsku državnost.

On je govorio i o mogućnosti da Ukrajina uđe u NATO, u okolnostima kada se u toj zemlji vode sukobi, što bi, po njemu, Kijevu dalo mogućnost da napadne Krim.

Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

 

"Sve se više govori o tome da će Ukrajinu primiti u NATO. Razumete li do čega to može dovesti? Ako oni nastave da sprovode vojnu operaciju u Donbasu, to znači da će napasti i Krim. I šta onda? Treba da se borimo protiv celog NATO-a? Svesni ste posledica? Mislim da su svi svesni toga", rekao je Putin, preneo je Sputnjik. Više u posebnoj vesti.

21:05 Zelenski tražio pomoć od SAD

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, pozvao je američke zakonodavce da pomognu u obezbeđivanju aviona za odbranu zemlje od ruske invazije, tokom video sastanka sa članovima Kongresa.

Čak Šumer, demokratski senator iz Njujorka i lider većine u Senatu SAD, rekao je da je Zelenski "očajnički molio" za vojnu pomoć, koja bi uključivala avione, bespilotne letelice i protivvazdušne rakete.

Ukrajinski predsednik je pohvalio sankcije uvedene Rusiji tokom sastanka, ali je pritisnuo američke zakonodavce da odu dalje zabranom uvoza nafte iz Moskve.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

20.40 Kijev dobio sistem Starlink

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je ukrajinska prestonica dobila uređaje globalnog satelitskog sistema Starlink.

"Starlink će raditi na obezbeđivanju kritične infrastrukture i odbrani glavnog grada", dodao je on.

 

Pre nekoliko dana, Ilon Mask, vlasnik kompanije SpaceX, koja proizvodi Starlink, istakao da je satelitski sistem aktivran u Ukrajini, kao i da SpaceX šalje više terminala u zemlju. Svemu ovome prethodila je molba preko Tvitera, u kojoj zvaničnik Ukrajine od Maska traži da obezbedi Starlink stanice u ovoj zemlji.

 

Početkom nedelje, iz Ukrajine su stigle informacije da su dobili terminale za Starlink satelitski internet, ali je stručnjak za internet bezbednost upozorio da bi oni mogli postati meta ruskih napada.

20.25 Belorusija nov teren za rusko nuklearno oružje - šta to znači za svetsku bezbednost 

Građani Belorusije izglasali su 27. februara na referendumu promenu ustava, čime se ta zemlja odrekla nenuklearnog statusa. Teoretski, to znači da bi Rusija mogla da postavi u Belorusiju nuklearno oružje prvi put od raspada SSSR - da li je ovo nova bezbednosna pretnja po Evropu i svet?

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko Jr

 

20.14 Prada i Puma obustavile maloprodaju u Rusiji

Modna kuća Prada sa sedištem u Milanu i nemački proizvođač sportske odeće i obuće Puma, saopštili su danas da su obustavili maloprodaju svojih proizvoda u Rusiji. Naša primarna briga je briga za sve kolege i njihove porodice pogođene tragedijom u Ukrajini i nastavićemo da ih podržavamo, saopštili su iz Prade, preneo je Rojters.

19.43 Obaveštajci, bivši telohranitelji, oficiri, oligarsi - ko su ljudi u koje Vladimir Putin ima najviše poverenja 

Vladimir Putin vodi glavnu reč i istaknuta je ruska i svetska politička figura, ali ima svoj krug dugogodišnjih saradnika. Neki od njih uz njega su decenijama. Među njegovim bliskim saradnicima su i Siloviki - ljudi iz obezbeđenja oko Putina, od kojih je većina ponikla u redovima KGB-a kao i on. Ko su ljudi u koje Vladimir Putin ima najviše poverenja pročitajte u posebnom tekstu

19.38 Fon der Lajen: EU obezbedila 500 miliona evra za pomoć izbeglicama 

Evropska unija obezbeđuje prvu tranšu od 500 miliona evra za pomoć izbeglicama iz Ukrajine, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Mi smo se ove nedelje pobrinuli da oni dobiju pravo na boravak u EU na najmanje godinu dana", istakla je Fon der Lajen, koja boravi u poseti Španiji. 

19.22  Ukrajina traži novu rundu sankcija

Ukrajinski šef diplomatije Dimitrij Kuleba zatražio je novu rundu sankcija Rusiji, javlja Reuters.

Kuleba je rekao da je obavio razgovor s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i da će koraci koje su dogovorili verovatno biti sprovedeni u sledećih nekoliko dana. Takođe je rekao da u Ukrajini ne postoje humanitarni koridori jer je Rusija kršila sporazume.

18:51 Dva lica Putina: Makron, Šolc i najbliži saradnici na distanci, a za osoblje Aeroflota srdačan doček i cveće

Dok sa jedne strane i dalje traje rat u Ukrajini, predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa osobljem državne avio-kompanije Aeroflot, kojoj su svi letovi, osim onih ka Belorusiji, prekinuti.

Ipak, ono što je ostalo upečatljivo nakon ovog sastanka jesu fotografije sa sastanka na kojima Putin sedi sa dvadesetak žena iz kompanije, što se dosta razlikuje od nedavne fotografije sastanka Putina i saradnika, koji su bili udaljeni nekoliko metara. Više u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Sputnik, Kremlin

 

18.34  SAD pozvao građane da ne putuju u Rusiju

Američki Stejt Department pozvao je svoje državljane da ne putuju u Rusiju. U novim smernicama, upozorava se da "neke kreditne i debitne kartice mogu biti odbijene" pri kupovini avio karata zbog sankcija i da se stranci mogu suočiti sa "potencijalnim uznemiravanjem", prenosi Gardijan.

17.50 Benet tajno doputovao u Moskvu 

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se danas u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o ukrajinskoj krizi, prenosi Rojters. Novinar Axiosa Barak Ravid na Tviteru je objavio da je izraelski premijer putovao u Moskvu u tajnosti.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je za TASS da se ne očekuju izjave za medije dvijice lidera nakon razgovora.

Razgovor je trajao dva i po sata, objavila je kanleraija izraelskog premijera. Predmet razgovora bila je situacija u Ukrajini i mogućnost postizanja primirja. Benet je prvi zapadni čelnik koji je posetio Putina nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

17.40 Gradonačelnik Hersona: Nemamo više oružja za otpor 

Igor Kolihajev, gradonačelnik Hersona koji se nalazi na ulasku u Crno More, izjavio je danas da u gradu više nema oružja za otpor ruskim snagama koje su opkolile grad.

"Ljudi Hersona su nenaoružani. Nemamo više oružja da se odupremo, da pružimo oružani otpor", rekao je on za CNN.

17.26 Poljska ne priznaje teritorijalne promene u Ukrajini

Poljska neće priznati nikakve teritorijalne promene u Ukrajini, poručio je šef diplomatije te zemlje Zbignjev Rau, nakon razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenosi Rojters.

"Granatiranje stambenih područja, nuklearnih elektrana... su ratni zločini prema međunarodnom pravu i biće gonjeni s krajnjom odlučnošću", rekao je Rau.

17.11 Podoljak: Treća runda pregovora za dan-dva

Treća runda rusko-ukrajinskih pregovora bi trebalo da se dogodi u roku od dan-dva, izjavio je danas savetnik kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak za ukrajinski portal Strana.

"Između ostalog, posmatramo kako humanitarni koridori počinju da fukcionišu da bi se izvršila prilagođavanja, ako je potrebno, u okviru pregovaračkog procesa", rekao je Podoljak, preneo je TASS.

Ukrajinski pregovarač Dejvid Arahamija napisao je na Fejsbuku da će pregovori o okončanju neprijateljstava biti nastavljeni u ponedeljak, ali nije naveo detalje sastanka.

profimedia

 

17.00 Ruske snage zauzele psihijatrijsku bolnicu

Ruske snage zauzele su psihijatrijsku bolnicu sa 670 ljudi u gradu Borođanka u Kijevskoj oblasti, rekao je regionalni guverner Aleksej Kuleba.

"Ne znam kako da evakuišemo te ljude, kako da im pomognemo. Ponestaje im vode i lekovi. Njima je potrebna stalna pomoć... mnogi od njih su godinama prikovani za krevet", rekao je Kuleba.

Borođanka je oko 60 kilometara udaljena od Kijeva.

16.36 Putin tvrdi da je Ukrajina sabotirala evakuaciju iz Mariupolja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Ukrajina sabotirala evakuaciju iz Mariupolja i Volnovahe nakon što su propali pokušaji da se osigura bezbedan prolaz civila u subotu, navodi Asošijeted pres. Ukrajinske vlasti su saopštile da su ruske snage nastavile sa napadima, sprečavajući civile da pobegnu iz gradova, prenosi Gardijan.

16.15 Oliver Stoun: Devet ključnih grešaka koje je napravio Putin

Američki režiser Oliver Stoun ukazao je na devet ključnih grešaka koje je napravio predsednik Rusije Vladimir Putin od početka rata u Ukrajini.

Prva Putinova greška, prema Stounovom mišljenju je to što je potcenio snagu ukrajinskog otpora, dok je precenio moć svoje vojske. Takođe, potcenio je i reakciju Evrope, posebno Nemačke i pritisak koji NATO može da izazove na ruskim granicama, moć slobodnih medija i štete koju ovaj podvig može da mu nanese na unutrašnjem planu.

Zatim, ni to da Ukrajina postane članica Alijanse nije više sasvim nemoguće, a zbog sankcija Putin sada više nego ikada mora svoje vladanje da podredi interesima oligarha. Problematično je i upotreba kasetnih i vakum bombi  čije korišćenje je strogo zabranjeno.

15.52 Ruski biznismen nudi milion dolara za hapšenje Putina

Ruski biznismen Aleks Konanikin, bivši ruski bankar koji je prebegao u SAD 1992. zajedno sa svojom suprugom, objavio je na svom LinkedIn nalogu da "nudi nagradu od milion dolara za pritvor predsednika Vladimira Putina kao osumnjičenog ratnog zločinca". Njegova objava je uklonjena, ali je on o tome izvestio na svom Fejsbuk profilu. Konanikin je za Biznis Insajder rekao da je obećao ovu nagradu da pokaže da se vojni napad na Ukrajinu ne sprovodi u njegovo ime.

15.37 UN: Od početka invazije stradao 351 civil

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od početka ruske invazije na Ukrjainu 24. februara, pa do ponoći 4. marta, u Ukrajini je stradao 351 civil, dok je 707 povređeno.

15.25 Iz Volnovahe evakuisano 400 ljudi

Samo 400 ljudi je evakuisano iz grada Volnovahe i obližnjih naselja tokom današnjeg kratkotrajnog prekida vatre, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Prema prvobitnom planu, iz ovog regiona je trebalo da izađe oko 15.000 civila.

15.15 Rat u slikama: Građani Kijeva na razorenim ulicama prestonice

14.54 Putin: Ruska vojska uskoro završava sve zadatke

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će ruska vojska uskoro završiti sve zadatke po pitanju uništenja vojne infrastrukture Ukrajine. Prema njegovim rečima, sankcije protiv Rusije su jednako teške kao objava rata, preneo je Sputnjik. Više o tome ovde.

14.37 Šta Turska želi u Ukrajini?

Iako je pozivao NATO da zauzme odlučniji stav po pitanju Ukrajine, oružani sukob koji je izbio u toj zemlji nije naterao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da napravi drastičan zaokret i pridruži se sankcijama Moskvi. Šta bi mogli da budu njegovi interesi, pročitajte u posebnom tekstu.

AP/Vladimir Smirnov

 

14.20 Poslanik Vrhovne rade: Ubijen član ukrajinske delegacije

Poslanik ukrajinske Vrhovne rade Oleksandr Dubinski, koji je prošle godine izbačen iz partije Zelenskog Sluga naroda, objavio je na svom Telegram kanalu da je ubijen Denis Kirejev, jedan od članova ukrajinske delegacije iz prve runde pregovora sa Rusijom u Gomelju, prenele su ruske RIA novosti. Dubinski je saopštio da je za navodno ubistvo odgovorna Ukrajinska obaveštajna služba SBU, a tu informaciju preneo je i ukrajinski list "Obozrevatelj". Iz ukrajinske i ruske Vlade niko se nije oglašavao ovim povodom, pa samim tim i nema nikakvih zvaničnih potvrda.

14.05 Protest u Hersonu

Građani Hersona protetuju protiv ruske okupacije.

13.57 Aeroflot obustavlja sve međunardone letove osim za Minsk

Ruska aviokompanija Aeroflot će obustaviti sve međunarodne letove, osim letova za Minsk, od 8. marta, saopštila je pres služba te aviokompanije. Međunarodne letove obustaviće i aviokompanije Rosija i Aurora, preneo je TASS.

13.25  Lavrov: Kijev želi da izazove sukob između NATO i Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski želi da izazove sukob Rusije i NATO, ocenio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Malo je bio grub prema svojim mentorima, optuživao ih za nedelovanje. A ja se pitam: ako se toliko iznervirao što se NATO nije založio za njega kao što se nadao, znači da se ipak nadao da će sukob biti rešen uvlačenjem NATO u celu ovu priču, a ne pregovorima", rekao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

Prinstscreen YouTube/DW News

 

 

12.54 I Rusija optužuje Ukrajinu da sprečava evakuaciju civila

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da ukrajinski nacionalisti ne dozvoljavaju civilima i strancima da izađu iz Mariupolja i Volnovahe.

Kako se navodi, od najavljenih 200.000 civila iz Mariupolja i 15.000 iz Volnovahe niko nije izašao, prenosi RIA Novosti.

12.32 Spaljena dela čuvene ukrajinske umetnice 

Prema izveštajima koji su stigli iz Ivankiva, koji se nazali severozapadno od Kijeva, ruske snage su spalile do temelja lokalni muzej u kome su se, između ostalog, nalazili radovi proslavljene Marije Primjačenko (1909-1997), najpoznatije slikarke naive iz te zemlje i za koju je Pablo Pikaso govorio da je umetničko čudo.

Zauvek je izgubljeno oko 25 umetničkih radova s potpisom ove umetnice, ali je nekoliko slika spaseno. Opširnije u odvojenoj vesti.

12.30 Odložena evakuacija iz Mariupolja

Evakuacija civilnog stanovništva iz Mariupolja je odložena jer ruska strana ne poštuje prekid vatre i nastavlja granatiranje, saopštile su gradske vlasti.

"Iz bezbednosnih razloga, evakuacija stanovništva se odlaže", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks-Ukrajina. Navedeno je da su u toku pregovori sa Ruskom Federacijom o uspostavljanju prekida vatre i osiguranju bezbednog humanitarnog koridora.

12.20 IOM Dosad 1,45 miliona ljudi otišlo iz Ukrajine

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je danas da je broj ljudi koji su Ukrajinu napustili zbog rata porastao na 1,45 miliona, preneo je AP. Prema tim podacima, u Poljsku je do sada prešlo oko 787.300 ljudi, 228.700 je prešlo u Moldaviju, 144.700 u Mađarsku, 132.600 u Rumuniju i 100.500 u Slovačku. IOM je saopštio da su državljani 138 zemalja prešli granicu Ukrajine ka susednim zemljama od početka invazije.

Euronews/Nataša Krstin

 

11.45. Ispovest ranjenog britanskog novinara

Novinarska ekipa britanskog Skaj njuza upala je u zasedu u Ukrajini, a novinar koji je tada ranjen, Stjuart Remzi, rekao je da je "neverovatno što su svi ostali živi".

Priču o ranjavanju britanskog novinara možete pročitati u posebnoj vesti.

11.30 Zelenski: Činimo sve da sporazum o koridorima funkcioniše

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je da ukrajinska strana čini sve što je potrebno da obezbedi humanitarne koridore, što je glavni prioritet i od čega, kako je istakao, zavisi kako će se pregovori sa Rusijom dalje odvijati.

"Humanitarni koridori moraju da rade danas. Mariupolj i Volnovaha. Da spasemo ljude, žene i decu, posebno starije ljude, da damo hranu i lekove onima koji ostanu. Naša pomoć je na putu", rekao je Zelenski u video poruci.

10.55 Mariupolj: Ruske snage ne poštuju prekid vatre

Gradsko veće ukrajinskog grada Mariupolja saopštilo je danas da ruske snage ne poštuju dogovoreni prekid vatre na celoj dužini rute planirane za evakuaciju civila koja je danas trebalo da bude sprovedena. "Pregovaramo sa ruskom stranom da potvrdimo prekid vatre na celoj ruti za evakuaciju", navodi se u saopštenju gradskog veća Mariupolja, prenosi Rojters.

profimedia

Ruska vojska blizu Mariupolja

10.20 Lavrov i Makej o koridorima za strance koji napuštaju Ukrajinu

Ministri spoljnih poslova Belorusije i Rusije Vladimir Makej i Sergej Lavrov razgovarali su o situaciji u regionu i o otvaranju humanitarnih koridora za evakuaciju stranih državljana iz zona borbenih dejstava u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije.

Navedeno je da su dvojica šefova diplomatija razgovarali o situaciji u vezi sa vojnom operacijom Rusije u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

10.10 DNR: Oko 200 ljudi zatrpano posle eksplozije u Mariupolju

Oko 200 ljudi je zatrpano nakon što su ukrajinski nacionalisti iz pokreta Azova danas digli u vazduh zgradu u Mariupolju, saopštio je predsednik samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin. Naveo je da je zgrada minirana na bulevaru Meotide i da su pod ruševinama u podrumu uglavnom žene i deca, prenosi RIA Novosti.

09.50 Poljska primila 787.000 izbeglica iz Ukrajine

Poljska granična služba objavila je kako je u tu zemlju iz Ukrajine došlo 787.300 ljudi od 24. februara, kada je počela ruska invazija. Prema poslednjim podacima UN, iz Ukrajine je izbeglo više od 1,2 miliona ljudi.

 

 

09.30 Gradonačelnik Mariupolja: "Nemamo izbora osim da se evakuišemo"

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je da "Mariupolj nisu ulice i kuće, nego stanovnici" i da pod ruskim napadima "nema drugog izbora nego da se ljudima pruži prilika za evakuaciju". 

profimedia

 

09.19 I "Paypal" se povlači iz Rusije

Jedna od najvećih onlajn platformi za transfer novca, "Paypal", saopštila je da će prekinuti sa radom u Rusiji.

09.03 Britansko ministarstvo odbrane: Manji broj napada Rusije u poslednja 24 sata

Britansko ministarstvo odbrane je, na osnovu svojih obaveštajnih podataka, objavilo da je broj vazdušnih i artiljerijskih napada smanjen u poslednjih 24 sata, kao i da su ključni gradovi poput Harkova, Černigova i Mariupolja i dalje u rukama Ukrajine.

08.49 Vrhovna rada Ukrajine: Zatišje u Mariupolju do 15.00

Vrhovna rada Ukrajine saopštila je da će zatišje u Mariupolju trajati danas od 8 do 15 sati, a da jće evakuacija civila početi od 10 sati. Trasom humanitarnog koridora moći će da prolaze i automobili.  Više o zatišju pročitajte ovde.

profimedia

 

08.37 Senat SAD pozvan da razgovara sa Zelenskim

Senat Sjedinjenih Američkih Država pozvan je da razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim putem aplikacije Zum, javio je BBC. Predsednik Ukrajine je bio u kontaktu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ali ovo će biti prvi put da Senat kao celina američkog Kongresa razgovara sa ukrajinskim liderom otkako je počela ruska vojna intervencija u toj zemlji pre 10 dana.

08.29 Svetska banka izdvaja 700 miliona za Ukrajinu

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas saopštio je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da ova međunarodna finansijska institucija radi na kreditnim programima vrednim oko 700 miliona dolara za Ukrajinu, koji će biti isplaćeni do kraja marta, saopštila je banka.

AP/Andrew Harnik

 

08.17 Posle Fejsbuka, u Rusiji blokiran i Tviter

Rusija je nakon Fejsbuka ograničila i pristup društvenoj mreži Tviter, preneli su ruski mediji. Kako je navelo rusko regulatorno telo za komunikacije Roskomnadzor, pristup toj društvenoj mreži je ograničen na osnovu zahteva Tužilaštva. 

08.10 Rusija proglasila zatišje u dva grada, prave se humanitarni koridori

Rusija je proglasila zatišje u Ukrajini kako bi bio omogućen izlazak civila iz Mariupolja i Volnovahe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Prekid vatre je dogovoren sa ukrajinskom stranom i stupa na snagu danas u 10 sati po moskovskom, odnosno 8 po centralnoevropskom vremenu, prenosi RIA Novosti.

profimedia

 

06.30 Zelenski: Ako Ukrajina ne izdrži, neće ni Evropa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je evropske države da podrže borbu njegove zemlje protiv invazije ruske vojske. Govor je počeo sa dva minuta ćutanja zbog stradalih vojnika i civila, a zatim zatražio i treći minut za narode Evrope.

"Ne ćutite, ne zatvarajte oči pred ovim, podržite Ukrajinu. Jer ako Ukrajina ne izdrži, neće ni cela Evropa izdržati. Ako Ukrajina padne i cela Evropa će, a ako pobedimo, a ja verujem u naš narod, verujem u vas, to će biti velika pobeda demokratije, vrednosti, pobeda slobode", rekao je Zelenski Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Telegram/printscreen

 

06.15 Besni i hakerski rat: Ukrajina formirala "sajber dobrovoljačku gardu", Anonimusi protiv Rusije 

Dok bombe odjekuju širom Ukrajine a ruski vojnici opkoljavaju velike gradove, nevidljivi sukobi odvijaju se na drugim frontovima. Sajber-rat na relaciji Moskva-Kijev traje uporedo sa ratom na ulicama, a na meti su državni sajtovi, nalozi na društvenim mrežama, kao i mediji za koje hakeri smatraju da "šire lažnu ratnu propagandu". Opširnije o stvaranju "IT armije Ukrajine" pročitajte u posebnom tekstu. Opširnije u posebnom tekstu.

profimedia

 

06.00 Debata predstavnika SAD i Rusije u Savetu bezbednosti UN

U Savetu bezbednosti UN vodila se debata o događajima oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini. Američka mabasadorka u UN je rekla da su akcije Rusije “bezobzirne i opasne”. “Uz božiju pomoć smo izbegli nuklearnu katastrofu prošle noći”, rekla je ona, prenosi BBC. S druge strane, ruski ambasador je rekao da nije istina da je Rusija granatirala elektranu Zaporožje. On je rekao da ruske trupe "čuvaju" teritoriju oko elektrane, da ona radi normalno i da su nivoi radijacije normalni. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa