Evropa

Euronews Srbija na kriznom samitu u Parizu: Bez prečice do EU za Ukrajinu, zahtev Moskvi da odmah prekine vojnu akciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2022

-

10:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Parizu je u toku samit lidera Evropske unije tokom kojeg su, pre svega, zvaničnici EU govorili o stanju u Ukrajini i pridruživanju te zemlje evropskom bloku. Nakon prvog dana samita, koji je trajao do kasno u noć, zaključak je da Ukrajini neće biti odobrena nikakva "prečica" odnosno hitan status kandidata za članstvo, o čemu je bilo reči uoči ovog samita.

Kako prenosi reporterka Euronews Srbija koja prati takozvani "krizni samit" u Parizu, kasno sinoć donet je dokument u kojem se navodi da Evropski savet poziva Evropsku komisiju da da mišljenje o pokretanju procesa pregovora sa Ukrajinom u skladu sa prethodnim sporazumima.

Kada se pominju prethodni sporazumi, to znači čvrstu EU perspektivu, ali i procese koji mogu da potraju mesecima, pa i godinama.

"Svesni smo teške situacije u Ukrajni, svi su šokirani dešavanjima. Ipak, proces pridruživanja EU može potrajati, ali smo mi razmatrali druge vidove pomoći Ukrajini", kazao je holandski premijer Mark Rute.

Zahtev Moskvi da prekine vojnu akciju

Takođe, lideri EU uputili su danas, sa samita u Versaju, uputili zahtev Moskvi da prekine vojnu akciju i odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine.

Oni su pozdravili hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje i poručili da su spremi da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć KIjevu, uključujući i dodatnih 500 milona evra za naoružanje.

"Rusija i njen saučesnik Belorusija snose punu odgovornost za ovaj agresorski rat i biće pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata. U tom pogledu, pozdravljamo odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda da otvori istragu i pozivamo da se obezbedi sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju", navodi se u zajedničkom saopštenju lidera EU.

U saopštenju, nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU 27 poručuju da će nastaviti da pružaju političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku Ukrajini uključujući i pomoć "u obnovi demokratske Ukrajine" kada prestane ruski napad.

EU 27 naglašavaju da izbeglicama iz Ukrajine nude privremenu zaštitu na celoj svojoj teritoriji, a Rusiju pozivaju da obezbedi nesmetan humanitarni pristup žrtvama i interno raseljenim licima u Ukrajini i omogući bezbedan prolaz onim civilima koji žele da odu.

U zaključku zajedničkog saopštenja, EU lideri kažu da "priznaju evropske težnje Ukrajine" i poručuju da će raditi na "produbljivanju partnerstva kako bi podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu".

Euronews

Takođe, kako je rekla navela naša reporterka, istaknuto je da EU nastavlja da jača veze sa Kijevom o da Ukrajina pripada evropskoj porodici.

Poziva se na očuvanje nuklaernih elektrana, kao i na pomoć izbeglicama u Ukrajini, kako bi se izbegla humanitarna kriza. Tako se Grčka ponudila da prihvati izbeglice iz Ukrajine.

Danas rasprava o ekonomiji i snabdevanju energentima

Iako je ovo trebalo da bude redovan sastanak na visokom nivou na kojem bi se razgovaralo o francuskom predsedavanju Unijom, pretvorio se u krizni samit na kojem će glavna tema biti rat u Ukrajini.

Danas će se lideri EU ponovo sastati, a razgovaraće se o investicionom planu za Evropu jer pandemija je pandemija, ali i sadašnja kriza, imala negativne efekte po ekonomiju.

Takođe, očekuje se da se danas raspravlja o sankcijama na ruske energente, jer o tome još uvek nije bilo reči. Iako jedan deo EU želi da se sankcije uvedu i za ovaj sektor, mađarski premijer, kao i nemački kancelar istakli su da su protiv takve odluke.

Tanjug/ AP Photo/Mićel Euler

 

Povodom navoda o snabdevanju energentima, predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da bi EU do 2027. godine mogla da bude nezavisna po pitanju energenata.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je u Parizu dogovoren finansijski paket pomoći Ukrajini od 500 miliona evra.

"Sve ćemo uraditi da ojačamo savezništvo", poručio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da napad na Ukrajinu nije samo napad na tu zemlju, već i na slobodu svih naroda. Kako je rekla ovo je odlučujući trenutak i za EU, a uoči odluka u Parizu Fon der Lajen je objavila i statističke podatke o EU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poruke uoči samita: EU nikad ujedinjenija, dogovoriti postepeno odvajanje od ruskog gasa

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, rekao je da EU nikada nije bila ujedinjenija nego u suočavanju sa "agresivnim ruskim ratom u Ukrajini" i ocenio da "Putinov rat nije uspeo" da podeli Uniju.

"Nikada nisam video zemlje članice ovako ujedinjene. To se odnosi i na naše transatlantske partnere. Putin je verovao da će da osvoji Ukrajinu i nije uspeo. Verovao je da će da nas podeli i nije uspeo. Verovao je da će da oslabi transatlnske veze i nije uspeo. Sada mora da zaustavi rat", poručio je Borelj.

On kaže da će lideri EU na dvodnevnom samitu u Parizu razgovarati o tome kako da stave dodatni pritisak na Rusiju da zaustavi rat i ubijanje civila, ali i kako da rade na sopstvenoj odgovornosti kroz energetsku nezavisnost, vojnu osposoboljenost i jaču ekonomiju.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da zemlje Evropske unije treba da se dogovore o tempu kojim bi se EU postepeno oslobodila zavisnosti od ruskih energenata, javlja Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi EU trebalo da produbi svoje partnerstvo sa Ukrajinom pre nego da govori o članstvu, koje bi zahtevalo jedinstvo svih 27 članica. Šolc nije komentarisao da li bi Unija trebalo da zabrani uvoz ruske nafte.

"Možemo li da otvorimo proces prijema sa zemljom koja je u ratu, mislim da ne. Možemo li da zatvorimo vrata i kažemo "nikada". To bi bilo nepravedno", rekao je francuski lider Emanuel Makron i pozvao na opreznost.

Komentari (0)

Evropa