Evropa

Kombikron se širi Evropom: Nova varijanta virusa nastala je mutacijom podvrsta omikrona u Belgiji i Francuskoj

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

17:41

Kombikron se širi Evropom: Nova varijanta virusa nastala je mutacijom podvrsta omikrona u Belgiji i Francuskoj
Kombikron se širi Evropom: Nova varijanta virusa nastala je mutacijom podvrsta omikrona u Belgiji i Francuskoj - Copyright Tanjug AP/Jerome Delay

veličina teksta

Aa Aa

Nova varijanta koronavirusa kombikron otkrivena je u nekoliko evropskih zemalja uključujući i Belgiju, a u pitanju kombinacija sve podvrste omirkon soja virusa korene.

Stručnjaci napominju da za sada nema razloga za paniku jer se ova mutacija ne pokazuje da se širi brže niti da daje težu kliničku sliku od prethodnih varijanti.

Kombikron je nastao mutacijom trenutno dominate podvrste omikron virusa u Belgiji BA2 i dominantne podvrste iz susedne Francuske.

Istovremeno, u Evropi je otkrivena i mutacija delta i omikron soja nazvana deltakron koja još nije potvrđena u Belgiji, ali stručanjaci upozoravaju da bi ovaj hibridni soj mogao da izazove probleme ako upari visoku infektivnost varijante omikron sa visokim patogenim kapacitetom delte.

U pitanju su kombinovane mutacije koronavirusa iz omikron i delta soja, a jedna laboratorija na Kipru je ranije ove godine već istraživala ovaj soj, podseća "Skaj njuz". Sada su i virusolozi sa Pasterovog instituta u Parizu sekvencirali genom deltakron soja.

Slučajevi su potvrđeni u nekoliko regiona Francuske, gde soj cirkuliše najverovatnije od početka januara, dodaje "Skaj njuz".

Na brifingu 9. marta, Svetska zdravstvena organizacija izjavila je da je soj takođe otkriven u Holandiji i Danskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa