Evropa

Peskov: Gaspromu naloženo da naplaćuje u rubljama, ali Novatek nije dobio takve instrukcije

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

13:09

Peskov: Gaspromu naloženo da naplaćuje u rubljama, ali Novatek nije dobio takve instrukcije
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je domaćem energetskom gigantu Gaspromu da za izvoz prirodnog gasa prima rublje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Novateku, koji proizvodi tečni prirodni gas, nisu date takve instrukcije.

Peskov je, kako prenosi Rojters, rekao da prema nalogu ruskog predsednika Gasprom mora u naredna četiri dana da smisli način kako da se obavlja plaćanje u rubljama. Dodao je da najvećem ruskom proizvođaču tečnog prirodnog gasa (TPG), Novateku, nisu data takva uputstva. Agencija Tass prenosi da je Peskov naglasio da je Novatek privatna kompanija, kojoj stoga "teško da je moguće" nešto direktno narediti.

On je napomenuo da Putin ni na koji način nije pravio razliku o tome o kakvom se gasu radi, ali da se instrukcija data Gaspromu.

"Ovo je direktiva Gaspromu. To je međunarodna kompanija u kojoj je država glavni vlasnik, pa je takva direktiva data Gaspromu. Predsednik nije rekao ništa o Novateku", naveo je Peskov, koga citira Tass.

Putin je u sredu saopštio da će Rusija tražiti plaćanje u rubljama za gas koji se prođe "neprijateljskim" zemljama, nakon što su Sjedinjene Države i evropski saveznici zajedno uveli sankcije Moskvi s ciljem da je primoraju na povlačenje iz Ukrajine. Taj potez je iznenadio lidere u Evropi, a mnoge kompanije su poručile da ugovori sa Gaspromom predviđaju plaćanje u evrima ili američkim dolarima, a ne u ruskim rubljama, dodaje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa