Evropa

Šojgu: Ciljevi prve etape specijalne operacije ostvareni

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

11:55

Šojgu: Ciljevi prve etape specijalne operacije ostvareni
Sergej Šojgu - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Glavni ciljevi prve etape specijalne operacije Ruske Federacije za zaštitu civilnog stanovništva Donbasa su završeni, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je rekao da je sada moguće fokusirati se na oslobađanje samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, prenose Izvestija.

"Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je značajno smanjen, što nam omogućava da usmerimo pažnju i napore na postizanje glavnog cilja - oslobođenja Donbasa", rekao je Šojgu.

Naveo je da su ukrajinske trupe su pretrpele značajnu štetu, da su vazduhoplovstvo i sistem PVO skoro uništeni, a da su pomorske snage Ukrajine, kako je naveo, "prestale da postoje", prenosi RIA Novosti. Prema rečima Šojgua, od 152 aviona koji su se nalazili u borbenom sastavu ukrajinskih trupa pre početka operacije uništena su 123, od 149 helikoptera uništeno je 77, a od 180 sistema PVO dugog i srednjeg dometa uništena su 152.

Ruski ministar je ocenio da su isporuke oružja Ukrajini od Zapada neodgovorne i da bi njegova nekontrolisana distribucija mogla da predstavlja pretnju evropskim državama.

"Pratimo izjave lidera pojedinih zemalja NATO-a o njihovoj nameri da Ukrajini isporuče avione i PVO sisteme. Ako budu sprovedene, mi ćemo adekvatno reagovati", rekao je Šojgu, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je prošle nedelje pozvao NATO da Ukrajini da svaki stoti tenk i avion.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa