Evropa

Grubješić: Rusija će verovatno da bude izbačena iz Saveta za ljudska prava UN, to je presedan

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

10:52

Grubješić: Rusija će verovatno da bude izbačena iz Saveta za ljudska prava UN, to je presedan
Grubješić: Rusija će verovatno da bude izbačena iz Saveta za ljudska prava UN, to je presedan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je da je posle 43 dana rata u Ukrajini svet duboko podeljen, dodajući da će verovatno biti izglasano izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, što predstavlja presedan.

"Nama je kao zemlji važno da zadržimo dobre veze sa Rusijom iz više razloga. Prvo zbog Kosova i podrške u UN, ali iz ekonomskih razloga, zbog uvoza nafte i gasa iz te zemlje. Za nas je od životne važnosti da imamo slobodan pristup ruskoj nafti i gasu, jer od toga zavisi privreda, domaćinstva, naš životni standard", rekla je Grubješićeva za RTS.

Podsetila je da u maju ističe sporazum o nabavci jeftinog gasa koji je predsednik Aleksandar Vučić dogovrio i da bi trebalo razmišljati o dugoročnojm ugovoru.

"Ima dosta razloga zbog kojih mi zadržavamo dobre odnose sa Ruskom Federacijom. A s druge strane odredili smo se vrednosno prema ruskoj agresiji na Ukrajnu i to tamo gde treba, u UN. Osudili smo rat, zalažemo se za mir, to je naša pozicija koja je principijelna i od koje ne treba odustajati", ocenila je Grubješićeva.

Ona je dodala da ćemo na novu vladu sačekati dok se ne završi izborni proces, ali je rekla kako ne očekuje promenu spoljne politike Srbije.

"Nakon izbora su se neke promene desile, ali jedino što je nesporno i što je bilo očekivano je ubedljiva pobeda Vučića u prvom krugu predseničkih izbora. Što se tiče parlamentarnih i izbora za Beograd, izborni proces još uvek nije završen. Situacija u Beogradu je malo komplikovanija, ponavljaće se izbori na nekim mestima. U svakom slučaju, dok se ne završi izborni proces ne teku rokovi za kosntutuisanje novog parlamenta", navela je Grubješićeva.

Navela je da pojava desnih stranaka u parlamentu nije neočkivana, jer je to deo svetskih procesa i rekacije domaće javnosti na evropske integracije.

"Najpre atmosfera je takva da se taj antizapadni narativ dosta primio u javosti, da postoji antizapadna ozlojeđenost. Za to postoji dosta razloga. Gledamo razvučeni proces evropskih integracija, datum ulaska u EU se odlaže na neodređeno, a i svetski trendovi su takvi da rastu desničarski populističarske stranke. To je u demokrtatiji normalno i legitimno. Ovo nisu antisistemske stranke, to su stranke koje su poštovale Ustav, zakon, proceduru i na izborima osvojile izvestan broj glasova", ocenila je Grubješićeva.

Na pitanje da li će SPS biti ponovo u vladi, ona je rekla da će o tome odlučivati SNS.

"O tome ko će činiti vladu i gradsku vlast će odlučiti SNS kao stranak koja je dobila najviše glasova na izborima. Pa hajte da ne dajemo previše značaja nekome ko je osvojio daleko manje glasova", rekla je Grubješićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa