Evropa

Rusija se fokusira na Donbas: Vojni konvoji, napadi, opsade, nova raspoređivanja trupa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2022

-

20:56

Rusija se fokusira na Donbas: Vojni konvoji, napadi, opsade, nova raspoređivanja trupa
Rusija se fokusira na Donbas: Vojni konvoji, napadi, opsade, nova raspoređivanja trupa - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veliki ruski vojni konvoj primećen je blizu jednog naselja u ruskoj Rostovskoj oblasti, koja se nalazi istočno od Donjecka, što je mnoge podsetilo na konvoj koji se nedeljama kretao u oblastima oko Kijeva iz kojih se ruska vojska povukla. Istovremeno, više izveštaja sa terena govori da je glavni fokus delovanja ruske vojske upravo na istoku Ukrajine i da postoje naznake da će se akcije u tom delu u narednom periodu intenzivirati.

U najnovijem saopštenju ukrajinskih oružanih snaga stoji da je odbijeno šest napada ruske vojske u okolini Donjecka i Luganska, kao i da su uništena četiri tenka i još nekoliko ruskih vojnih vozila. Navodi se i da je pogođeno sedam vazdušnih meta, uključujući avion i dva helikoptera.

Takođe, britansko ministarstvo odbrane je u svom redovnom dnevnom izveštaju navelo kako očekuje da će se borbe u istočnoj Ukrajini pojačati u naredne dve do tri nedelje. Ovo ministarstvo navodi da ruski napadi "ostaju fokusirani na ukrajinske položaje u blizini Donjecka i Luganska, uz dalje borbe oko Hersona i Nikolajeva, i spremanje novog napada na Kramatorsk".

Da je ruska ofanziva u Donbasu već počela, rekao je 11. aprila na nacionalnoj televiziji i Vadim Denisenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.  

"Moramo da shvatimo da se neće ponoviti 24. februar, kada su počeli prvi vazdušni udari i eksplozije i kada smo samo konstatovali da je rat počeo. U Donbasu je pokrenuta velika ofanziva", dodao je Denišenko. On je istakao da Rusija "nastavlja da raspređuje svoje trupe i opremu u oblasti Donjecka i Luganska", kao i da su 10. aprila zabeležene eksplozije u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Borba za Marijupolj i dalje traje

Na jugoistoku Ukrajine, velike borbe i dalje se vode oko Marijupolja, lučkog grada koji ruske snage drže opkoljenim već nekoliko nedelja, ali ne uspevaju da uđu u njega i osvoje ga.

Zamenik načelnika samoproglašene Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin rekao je da je, kako je on to nazvao "oslobođeno" 80 odsto luke u Marijupolju.

Profimedia

Napadi na Marijupolj

Ovaj grad je, inače, predugo opkoljen i u njemu se dešava humanitarna katastrofa. Određeni broj ljudi je evakuisan humanitarnim koridorima, a danima slušamo apele međunarodnih organizacija da se dozvoli dopremanje hrane i lekova.

Neizvesno je kako će se dalje odvijati situacija u Marijupolju, koji je za sada jedina tačka od Hersona do DNR koja nije pod kontrolom Rusije i koji je strateški važna luka. Gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je za agenciju AP da je, od početka rata, u Marijupolju stradalo najmanje 10.000 civila, a dodao je i da je 120.000 civila ostalo u gradu.

Juče, 11. aprila, pojavili su se nepotvrđeni izveštaji da je Rusija u sukobu sa ukrajinskim snagama u Marijupolju koristila hemijsko oružje. Ukrajinski zvaničnici rekli su da će ispitati ove tvrdnje, dok je Basurin istakao da proruske snage u Donbasu nisu koristile hemijsko oružje u svojim pokušajima da preuzmu potpunu kontrolu nad Marijupoljom.

Slavjansk ključna teritorija

Još pre nedelju dana, savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džek Saliven rekao je da Rusija "najverovatnije planira da rasporedi desetine hiljada vojnika u istočnu Ukrajinu". On je, istovremeno, upozorio i da bi sledeća faza rata mogla da potraje zbog toga što ruske trupe brojčano nadmašuju ukrajinske.

Iz kretanja ruske vojske, koja se u sve većem broju grupiše ka istoku Ukrajine, može se videti da će Donbas zaista i biti u njihovom fokusu u narednom periodu, rekao je za Euronews Srbija nedavno istoričar Aleksndar Životić. Takođe, on je istakao i da bi bitka za grad Slavjansk mogla da bude veoma važan momenat u nastavku rata.

Euronews Srbija

 

"Vode se borbe kod sela Papasnoje i Rubižnjoe na severu prema Izjumu, što u stvari znači sada zahvat odeđenih pozicija koje bi imale pre svega za cilj da pripreme situaciju za širu operaciju koja će, očigledno, biti od Izjuma ka Slavjansku, a zatim iz ovih mesta ka severu, da bi u stvari glavni cilj bio okruženje glavne grupacije ukrajinske vojske. Bitka za Slavjansk bi bila jedan od ključnih momenata koji bi mogli da odrede sudbinu ovog sukoba", rekao je Životić.

Dodao je i da za sada pripremne operacije idu sporo i da ima mnogo problema.

"Ukrajinci su izveli jednu akciju relativno manjeg obima kojom su uspostavili kontrolu nad glavnom putnom komunikacijom od Izjuma ka Slavjansku. Moje mišljenje je da će to biti poprište veoma žestokih borbi u narednim danima i nedeljama", istakao je Životić.

Prema analizi Instituta za studije rata sa sedištem u Vašingtonu, međutim, biće potrebno neko vreme da ruske trupe koje su povučene iz okoline Kijeva dostinu borbenu gotovost i budu potpuno spremne za nove ofanzive na istoku Ukrajine. 

Komentari (0)

Evropa