Evropa

Ultimatum ruskih oružanih snaga vojnicima blokiranim u Marijupolju: Položite oružje i bićete pošteđeni

Komentari

Autor: Tanjug / Tass

17/04/2022

-

11:33

Ultimatum ruskih oružanih snaga vojnicima blokiranim u Marijupolju: Položite oružje i bićete pošteđeni
Ultimatum ruskih oružanih snaga vojnicima blokiranim u Marijupolju: Položite oružje i bićete pošteđeni - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Ruske oružane snage ponudile su pripadnicima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima blokiranim u Marijupolju, da polože oružje od danas u šest sati ujutru po lokalnom vremenu, pa će im životi biti pošteđeni, saopštio je šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev. Iz Ukrajine je stigao odgovor da će njihove snage nastaviti da brane Marijupolj.

Naime, šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev saopštio je danas da su ruske oružane snage ponudile pripadnicima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima blokiranim u Marijupolju da polože oružje, pa će im životi biti pošteđeni.

"S obzirom na katastrofalnu situaciju u fabrici Azovstalj i iz čisto humanitarnih principa, Ruske oružane snage nude militantima i stranim plaćenicima da prekinu neprijateljske akcije i polože oružje", kazao je Mizincev, prenosi TASS.

Naveo je da će onima koji to učine, život biti pošteđen. Kako je najavljeno, od 05.30 sati po moskovskom vremenu biće uspostavljen prekid vatre, a rok za predaju oružja je do 13.00 sati po lokalnom vremenu.

Kako se navodi u saopštenju, u protekla 24 sata zabeležen je veliki porast broja presretnutih radio komunikacija, kojima militanti traže od ukrajinskih vlasti dozvolu da se predaju i polože oružje pošto su u beznadežnoj situaciji, bez hrane i vode, ali im to vlasti zabranjuju, prenosi TASS.

Profimedia

 

Do sada se u Marijupolju predalo 1.464 ukrajinskih vojnika.

"U Marijupolju je u sastavu ukrajinskih snaga okruženo oko 400 stranih plaćenika. Prema rečima ukrajinskih vojnika koji su se predali, na teritoriji preduzeća "Azovstalj", u sastavu ukrajinskih snaga, sada je okruženo oko 400 stranih plaćenika", saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, preneo je Sputnjik.

Kako je naveo, većina njih su iz evropskih država i Kanade.

"Ranije smo već saopštavali da se razgovori preko radio veze između militanata u Mariupolju vode na šest stranih jezika. U slučaju daljeg otpora, svi će biti uništeni“, rekao je ruski general.

Zvaničnici Marijupolja odbacuju ultimatum Rusije

Ukrajinske snage nastaviće da brane Marijupolj uprkos ultimatumu Rusije, saopštili su danas zvaničnici tog ukrajinskog grada koji je pod blokadom ruskih snaga.

Savetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko rekao je, odgovarajući na zahtev ruskog Ministarstva odbrane za predaju, da ukrajinske snage nastavljaju borbu, prenosi CNN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa