Evropa

Iz kojih zemalja je stiglo najviše pomoći Ukrajini od početka rata?

Komentari

Autor: Euroenws

26/04/2022

-

09:21

Iz kojih zemalja je stiglo najviše pomoći Ukrajini od početka rata?
Iz kojih zemalja je stiglo najviše pomoći Ukrajini od početka rata? - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Kada je reč o pomoći i podršci Ukrajini, male zemlje u njenoj okolini potrošile su više u odnosu na njihov BDP tokom prvih mesec dana ruske invazije, nego što je to slučaj sa SAD, Ujedinjenim Kraljevstvom ili najvećim ekonomijama Evropske Unije, pokazuju novi podaci.

Prema informacijama kojima raspolaže "Ukraine Support Tracker" sa Instituta za svetsku ekonomiju Kil, koji navodi i kvantifikuje obećanja vojne, finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, Vašington je Kijevu obezbedio ekvivalent od 7,6 milijardi evra u četiri nedelje nakon početka ruske invazije, odnosno nakon 24. februara, preneo je Euronews.

Ovo je daleko najveći doprinos, a Poljska je druga, i doprinela je sa nešto manje od milijardu evra. Slede Velika Britanija, Nemačka i Francuska. Zemlje članice EU doprinele su zajedno sa 2,9 milijardi, uz dodatak od 1,4 milijarde od institucija EU i dve milijarde iz Evropske investicione banke.

"Neverovatno je da same SAD daju znatno više od cele EU, u čijem neposrednom susedstvu besni rat", rekao je u saopštenju Kristof Trebeš, direktor istraživanja na Institutu Kil i glavni autor ovog projekta.

Ipak, vidljivo je da, kada se uporedi pomoć koja je pružena sa ekonomijom same zemlje donatora, SAD padaju sa prvog na 6. mesto, dok je mala Estonija visoko rangirana.

Smatra se da je doprinos Talina u prvih nekoliko nedelja rata iznosio skoro 0,8 odsto njegove ekonomske proizvodnje. Mala baltička država sa 1,3 miliona stanovnika imala je BDP od oko 30,65 milijardi dolara u 2020. godini, prema podacima Svetske banke.

Poljska je ponovo došla na drugo mesto sa podrškom Ukrajini koja iznosi skoro 0,18 odsto njenog BDP-a. Litvanija, Slovačka i Švedska su takođe u prvih pet. Doprinos SAD je u međuvremenu iznosio nešto manje od 0,4 odsto njenog BDP-a, koji je dostigao 84,75 biliona dolara u 2020. godini.

Kako je Trebeš objasnio, čini se da geografska blizina Ukrajini igra glavnu ulogu u angažovanju istočnoevropskih zemalja, ali i "Tracker" njegovog instituta ne može pružiti do kraja jasnu sliku jer nije sva vojna pomoć Ukrajini uvek transparentna, a i ne uračunavaju se druge vrste podrške, kao što je pomoć izbeglicama.

Više od 4,9 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine od početka ruskog napada, prema podacima UN. Susedne zemlje su prihvatile većinu njih, a Poljska je sada privremeni dom za 2,8 miliona izbeglica. Rumunija, Mađarska i Moldavija zajedno imaju 1,9 miliona izbeglica iz Ukrajine u okviru svojih granica.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zivan Oluic

27.04.2022 17:29

Zasto neverovatno gledati činjenicu da USA daje najvise Ukrajini (vojnu) pomoć ? Pa u toku je rat Rusije i Amerike! Uz malu pomoć ponizene Evrope.

Evropa