Evropa

Ko je Robert Golob: Dobio otkaz pa pobedio na izborima u Sloveniji, sledeći posao verovatno - premijer

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2022

-

09:35

Ko je Robert Golob: Dobio otkaz pa pobedio na izborima u Sloveniji, sledeći posao verovatno - premijer
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Robert Golob, koji je sa svojim Pokretom Sloboda osnovanim početkom ove godine ubedljivi pobednik parlamentarnih izbora u Sloveniji ulazak u politiku najavio je pre svega nekoliko meseci i to nakon što mu vlada Janeza Janše kojeg je porazio na izborima nije obnovila mandat na čelu državnog energetskog preduzeća GEN-I.

“Politika me nije postavila na ovu funkciju, ali me jeste naterala da se sam počnem baviti upravo politikom”, rekao je nakon odlaska s mesta čelnika kompanije na kome je proveo 16 godina.

Ipak, iako se čini da je u pitanju novo lice, njegovo koketiranje s politikom traje godinama - od maja 1999. do juna 2000. bio je državni sekretar u Ministarstvu za ekonomske poslove Slovenije. Potpredsednik stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića postao je 2011, a na istom, potpredsedničkom mestu bio je i u Alijanse Alenka Bratušek. Bio je i dugogodišnji predsednik Mesne zajednice Kromberk-Loke kod Nove Gorice.

Posle više meseci najave ulaska u politiku 24. januara ove godine najavio je kandidaturu za predsednika Stranke zelenih akcija (Z.DEJ). Na kongresu je preimenovao i stranku koja se od tada zove Slobodarski pokret. Ubrzo je pokret počeo da zauzima prvo mesto po popularnosti u istraživanjima javnog mnjenja.

Nakon dolaska Goloba na čelo, stranka je proširila svoje delovanje sa prvenstveno zelene agende na poziciju levog centra. 

Golob je pozvao na opštu otvorenu granicu za sve u vezi sa ratom u Ukrajini i uklanjanje ograde na granici sa Hrvatskom, agitovao je za obnovljive izvore energije, približavanje Zapadnoj Evropi i vladavinu prava. 

Sveobuhvatan partijski program pod naslovom "Zaslužujemo" je objavljen u martu 2022.   Glavni stubovi programa su zelena agenda, moderna socijalna država i slobodno i otvoreno društvo.  Među prioritetnim oblastima, program se bavi izazovima u oblasti zelenih politika, ekonomije i zdravstva. Važan deo programa je namenjen jačanju institucija vladavine prava i vraćanju poverenja u nju. 

Program obećava značajno povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije, pristupačne energije i smanjenje zavisnosti od prirodnog gasa čime bi Slovenija trebala ostvariti sigurnu energetsku budućnost i odustati od upotrebe fosilnih goriva. 

U oblasti zdravstva, program predviđa kratkoročno rešenje u vidu interventnog zakona, uključujući trenutno smanjenje čekanja, debirokratizaciju i digitalizaciju zdravstvenih usluga, kontrolu plaćanja javnih usluga, kao i dugoročno rešenje u oblasti zdravstva. 

Tokom kampanje susreo se s optužbama da jeotvorio bankovni račun u Rumuniji. Pokret Sloboda je ovo opisao kao diskreditaciju, a Golob je tvrdio da mu je neko u Rumuniji ukrao identitet. 

Tanjug/STA/NEBOJSA TEJIC

 

Sam finiš kampanje dočekao je zaražen koronavirusom, pa se i svojim pristalicama nakon pobede obratio video putem.

„Verujemo da je vlast u stvari u vlasništvu naroda, a ne partija koje su prisvajali poslednjih 30 godina“, rekao je nakon pobede.

Golob je uoči izbora naveo da mu je cilj stvaranje stabilne vlade liberalnog centra i levice koja bi državom vladala dva mandata i izvela u državi potrebne promene.

"Ljudi moraju sami da odluče, da li žele da žive u policijskoj državi koju je pod izgovorom borbe protiv pandemije uvela sadašnja vlada. U nedelju se ne glasa protiv Janše nego protiv policijske države", govorio je Golob.

Odbija mogućnost koalicije s Janšinom strankom, kojeg optužuje za uvođenje policijske države pod maskom borbe protiv koronavirusa. 

“Želio bih da se promeni vrednosni sistem o tome šta je levo, a šta desno, i da se on uspostavi prema evropskim kriterijumima”, kazao je Golob u nedavnom nastupu uz konstataciju da mnogi koji u Sloveniji glasaju za levicu imaju zapravo konzervativna društvena stajališta i obratno, da ima birača koji glasaju za desne stranke premda su u suštini leve orijentacije.

Rođen je u Sloveniji 1967. godine, studirao je elektroinžinjerstvo - u Americi kao i na univerzitetu u Ljubljani, gde je dobio doktorat. Golob nosi titulu EU Ambasadora Evropskog klimatskog pakta u Sloveniji.

Portal balcanicaucaso.org ga opisuje kao harizmatičnog i nekog kome "nije potrebna sveska da bi zapamtio važne stvari".

Rodom je iz Gorice, gde je dugo bio i predsednik svog okruga, a vodio je i evropsku grupu za teritorijalnu saradnju GECT GO, koja promoviše prekograničnu saradnju. Portal navodi i da ne krije svoj duboko ukorenjeni antifašizam, ali i stavove o ekologiji. Svoju buduću politiku je opisao kao "malo levo, malo desno".

 

Komentari (1)

miroljub jovic

26.04.2022 11:09

BRAVO G O L O B, ZELENI, EKOLOGIJA. OBOŽAVAM SLOVENIJU I SLOVENCE - POŠTEN NAROD. 👍🍻😄👏⛷️🏂🤾🤺🐥🕊️☃️🏔️❄️🌅🏖️⛱️

Evropa