Evropa

Evropljani smatraju da korupcija "cveta", Slovenci i Bugari među onima koji misle da se situacija najviše pogoršala

Komentari

Autor: J.Đ.

16/06/2021

-

07:08

Evropljani smatraju da korupcija "cveta", Slovenci i Bugari među onima koji misle da se situacija najviše pogoršala
Evropljani smatraju da korupcija "cveta", Slovenci i Bugari među onima koji misle da se situacija najviše pogoršala - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo dve trećine stanovnika Evropske unije smatra da se korupcija u njihovoj zemlji pogoršala od kako je počela pandemija virusa korona, piše u izveštaju nevladine organizacije "Transparency International".

U anketi je učestvovalo oko 40.000 ispitanika u državama članicama Evropske unije, a čak 62 odsto njih smatra da je korupcija državnog vrha veliki problem u njihovoj zemlji.

U poslednjih godinu dana, u proseku trećina stanovnika EU smatra da se korupcija povećala. Ovakvo mišljenje najviše je zastupljeno na Kipru (65 odsto), a najmanje u Finskoj (16 odsto).

Osim ovoga, mito i korupcija u sektoru zdravstva takođe predstavljaju veliki problem, naročito u jeku globalne pandemije, stoji u izveštaju.

Šest odsto ispitanika je podmitilo bar jednom lekare u poslednjih godinu dana, ali je zato čak 29 odsto ljudi koristilo lična poznanstva i "veze" kako bi dobili medicinsku pomoć.

"Tokom zdravstvene krize, korišćenje ličnih veza za pristup javnim uslugama može biti jednako štetno kao i podmićivanje lekara. To ugrožene može koštati života", saopštila je Delija Fereira Rubio, predsednica "Transparency International" organizacije.

 U proseku, 53 odsto stanovnika Evropske unije smatra da njihove države kontrolišu privatni interesi.

U tome prednjače stanovnici Slovenije (70 odsto), Bugarske i Kipra (68 odsto), kao i Češke (67 odsto).

Članovi parlamenta smatraju se najkorumpiranijima, a prate ih predsednici velikih kompanija, bankari i članovi Vlade.

Komentari (0)

Evropa