Evropa

EU lideri pozvali sve da se usklade sa sankcijama Rusiji, u zaključcima samita pominju i Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2022

-

14:55

EU lideri pozvali sve da se usklade sa sankcijama Rusiji, u zaključcima samita pominju i Zapadni Balkan
EU lideri pozvali sve da se usklade sa sankcijama Rusiji, u zaključcima samita pominju i Zapadni Balkan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri EU 27 sa samita u Briselu ponovili su osudu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i pozvali da odmah prekine napade na civile i civilnu infrastrukturu i da povuče svoje trupe sa teritorije čitave Ukrajine.

U zaključima EU lideri su pozdravili hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda i rukovodstva u odbrani zemlje, naglasili posvećenost intenziviranju pritiska na Rusiju i Belorusiju i pozvali sve zemlje da se usklade sa sankcijama EU.

"Mora biti zaustavljen svaki pokušaji da se zaobiđu sankcije ili da se pomogne Rusiji na drugi način", navodi se u zaključima Evropskog saveta.

EU lideri su poručili da pomno prate uticaj rata u Ukrajini na susedne zemlje i Zapadni Balkan i najavili nastavak svake vrste pomoći Ukrajini, od humanitarne do vojne, uključujući i spremnost da se odobri novi paket vanredne makrofinansijske pomoć u iznosu do 9 milijardi evra 2022. godini.

Pozdravljena je i odluka o suspenziji uvoznih dažbina na sav ukrajinski izvoz u EU na godinu dana i najavljeno da će se na junskom samitu razgovarati o kandidaturama Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU.

Podsetimo, skoro mesec dana otkako je Evropska komisija iznela predlog šestog paketa sankcija protiv Rusije, kojim je obuhvaćen i embargo na rusku naftu, lideri Evropske unije kasno sinoć postigli su dogovor o njegovom usvajanju. 

Konačan rezultat dvodnevnog samita lider EU bio je zapravo dogovor o tome da sankcije iz šestog paketa budu selektivne. Naime, embargo će biti usmeren samo na uvoz nafte preko mora, što znaći da će ona, barem zasad, nesmetano da "teče" naftovodom "Družba" kroz praktično veliki deo Evrope.

Najhrabrniji potez EU do sada

Uprkos amandmanu, koraci koje su lideri EU preduzeli u ponedeljak uveče predstavljaju najhrabriju i najkonsekventniju odmazdu za rusku invaziju na Ukrajinu do sada.

Fosilna goriva su najprofitabilniji izvor prihoda izvora Kremlja i pružaju spas u održavanju ruske ekonomije i finansiranju vojske. 

EU je ruski naftni klijent broj jedan. Predratni podaci pokazuju da EU dnevno kupuje u proseku oko 2,2 miliona barela sirove nafte, zajedno sa 1,2 miliona barela rafinisanih proizvoda. Samo od početka sukoba 24. februara, zemlje članice su potrošile oko 30 milijardi evra na rusku naftu, podaci su alata za praćenje koji je uspostavila nezavisna organizacija Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

S obzirom na visok stepen energetske zavisnosti, očekuje se da će ova odluka pak, naneti ozbiljan udarac i evropskim domaćinstvima i kompanijama koji se mesecima bore sa rastućim računima za struju.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Junker

31.05.2022 18:41

Rusija je ovaj rat već izgubila.Putin zajedno sa Rusijom sami sebe upropastili,izolirali i polako sebe uništili. Gledaćemo Rusiju pod sankcijama iz godine u godinu kako osiromaše narednih 40-50 godina. Niko ne bi želeo biti trenutno u Rusku kožu. Ne daj BOŽE.

Evropa