Evropa

Litvanija šalje Ukrajini dron Bajraktar TB2 - građani skupili novac, proizvođač poklonio letelicu

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2022

-

23:58

Litvanija šalje Ukrajini dron Bajraktar TB2 - građani skupili novac, proizvođač poklonio letelicu
Litvanija šalje Ukrajini dron Bajraktar TB2 - građani skupili novac, proizvođač poklonio letelicu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Litvanija je danas pokazala turski borbeni dron Bajraktar TB2 koji šalje Ukrajini.

"Vanagas" ili u prevodu "soko" sa litvanskog, stigao je u baltičku zemlju u ponedeljak, sa sve municijom, saopštio je na Tviteru ministar odbrane Arvidas Anušauskas.

 

 

Nakon što je novinarima otkrio detalje, Anušauskas je dodao da će se dron uskoro naći u Ukrajini, preneo je "Gardijan".

Kampanju skupljanja novca za kupovinu drona počeo je onlajn javni servis Laisves prošlog meseca i uspeo je da sakupi oko šest miliona evra.

Kupovinu je organizovalo litvansko ministarstvo odbrane, ali je proizvođač, nakon što je saznao da je novac skupljen od kampanje, donirao dron besplatno.

"Građani Litvanije su skupili sredstva za letelicu, ali inspirisani idejom, iz turske kompanije ''Bajkar'', proizvođača drona, odlučio je da je ga poklone", navelo je ministarstvo odbrane u saopštenju.

Ovo nije prvi put da "Bajkar" donira svoje dronove ukrajinskoj vojsci.

Prošlog meseca, nakon što je ukrajinska kampanja obezbedila dovoljno novca za kupovinu tri drona, kompanija je rešila da ih pokloni.

"Tražimo da se prikupljena sredstva, umesto kupovine, daju narodu Ukrajine koji se bori", navodi se u saopštenju od 27. juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa