Evropa

RAT U UKRAJINI Bolsonaro: Znam kako može da se reši sukob Rusije i Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/07/2022

-

07:40

RAT U UKRAJINI Bolsonaro: Znam kako može da se reši sukob Rusije i Ukrajine
RAT U UKRAJINI Bolsonaro: Znam kako može da se reši sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP/Russian Ministry of Defense

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je juče da je nakon razgovora između Rusije, Ukrajine, Turske i zvaničnika UN, napravljen "značajan, suštinski korak" ka sveobuhvatnom dogovoru o obnavljanju crnomorske rute za izvoz ukrajinskog žita. Jučerašnji pregovori doveli su do sporazuma o formiranju koordinacionog centra kako bi se osigurala bezbednost ruta, saopštio je turski ministar Hulusi Akar. S druge strane, Severna Koreja je priznala LNR i DNR zbog čega je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da prekida diplomatske odnose sa tom zemljom. Kada je stanje na ratištu u pitanju, TAS S je izvestio da su ruska vojska i snage samoproglašene LNR ušle u područje grada Severska u Donjecku, a procenjuje se da bi taj grad mogao biti osvojen za dva dana.

Ključni događaji:

  • Kiseljov: Ruska vojska i snage LNR došle do Severska
  • Turska: Biće formiran koordinacioni centar za izvoz žita
  • Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Severnom Korejom
  • UNHCR: Više od devet miliona Ukrajinaca napustilo zemlju
  • Granatiran centralni ukrajinski grad Vinica, a kako su saopštile ukrajinske vlasti, najmanje dvoje civila je poginulo

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

08.50 Ruski gubernator: Ukrajina dronovima napala region Brjansk

Ukrajinske bespilotne letelice napale su danas granični prelaz i benzinsku stanicu u ruskom regionu Brjansk, izjavio je lokalni gubernator Aleksandar Bogomaz. "Ukrajinski dronovi su ušli u vazdušni prostor našeg regiona. Granični prelaz u naselju Černozemni je pogođen dva puta u toku dana", naveo je Bogomaz na svom Telegram nalogu, preneo je TAS S. On je dodao da je još jedna bespilotna letelica napala benzinsku pumpu u naselju Novije Jurkoviči u okrugu Klimovski, ali da u napadima nije bilo žrtava. Region Brjansk se graniči sa severnim delom Ukrajine.

08.33 SAD pozvale svoje građane da odmah napuste Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države pozvale su večeras svoje građane da odmah napuste Ukrajinu. "Bezbednosna situacija širom Ukrajine ostaje brutalna i nepredvidiva zbog kontinuiranih napada Rusije, aktivnih neprijateljstava u zemlji i neizvesnih bezbednosnih uslova. Ambasada SAD poziva svoje građane da ne ulaze u Ukrajinu, a one koji su u Ukrajini da je odmah napuste, koristeći privatni prevoz kopnom ukoliko je to bezbedno", navodi se saopštenju američke ambasade u Kijevu, prenosi prm.ua.

Ambasada takođe traži od Amerikanaca da izbegavaju masovna okupljanja i organizovane događaje, jer mogu postati meta ruske vojske bilo gde u Ukrajini, uključujući i zapadne regione.

Associated Press • Euronews Serbia

20.25 Kelin: Rat u Ukrajini će trajati dokle god Velika Britanija šalje oružje

Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin rekao je danas da će se rat u Ukrajini produžiti ukoliko Britanija nastavi da snabdeva Kijev oružjem. On je rekao da se britansko oružje sada koristi da se granatiraju civili u regionu Donbas na istoku Ukrajine i ostalim oblastima. "Sukob će se završiti, možda i vrlo brzo, jer će Britanija shvatiti da ne postoji mogućnost pobede nad Rusijom", kazao je Kelin za "Skaj njuz". Ruski ambasador je rekao da što više oružja London bude slao Ukrajincima, kijevske vlasti će nastavljati konflikt.

20.22 Zalužni: Najveća opasnost za Kijev su raketni udari

Značajnije borbe kod Kijeva su sada nemoguće, a trenutno su raketni udari najveća opasnost za glavni grad Ukrajine, rekao je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni. Prema rečima Zalužnog potencijalna linija fronta sada dostiže razdaljinu više od 2.000 kilometara, a najintenzivnije borbe se nastavljaju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, preneo je sajt prm.ua. Zalužni je podsetio da su u februaru i martu borbe vođene i kod Kijeva, ali je istakao da je ukrajinska vojska uspela da organizuje dobru odbranu glavnog grada i izbaci rusku vojsku.

19.51 Bolsonaro: Znam kako može da se reši sukob Rusije i Ukrajine

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da zna kako bi mogao da se reši sukob između Rusije i Ukrajine i da će izneti svoje predloge ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom, sa kojim će razgovarati sledeće nedelje.

"Reći ću mu šta mislim, reći ću potencijalno rešenje svega ovoga. Znam da može da se reši, ali neću nikome reći o čemu se radi. Rešenje bi moglo da bude slično onome koje je Argentina imala sa Velikom Britanijom 1982. godine", kazao je Bolsonaro bez davanja više detalja, preneo je Rojters.

19.00 Pušilin: Ukrajinske snage granatirale autobusku stanicu u Donjecku

Dve osobe su poginule kada su ukrajinske snage granatirale autobusku stanicu u gradu Donjecku, na istoku Ukrajine, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) Denis Pušilin. Pušilin je u postu na Telegramu napisao da su dva civila poginula, a tri ranjena kada je iz haubice pogođena autobuska stanica, preneo je Rojters.

18.00 Ukrajinski general: Koristimo efikasno oružje sa Zapada i "pametne granate"

Ukrajina koristi sa Zapada dobijeno oružje velikog dometa i "pametne" granate kalibra 155 milimetara kako bi gađala ruska skladišta municije i linije snabdevanja, primoravajući Moskvu da ponovo razmotri način dopremanja goriva i municije na liniju fronta, izjavio je danas ukrajinski general Oleksij Gromov. On je izdvojio važnost mobilnih artiljerijskih raketnih sistema "Himars", dobijenih prošlog meseca iz Sjedinjenih Američkih Država. Prema njegovim rečima, ruske snage sada nastoje da municiju skladište na udaljenosti većoj od 100 kilometara od linije fronta, javlja Rojters.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

16.30 Makron: Rat u Ukrajini će potrajati

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je danas da će rat u Ukrajini trajati i da Francuzi treba da se pripreme kako bi bilo moguće odreći se u potpunosti ruskog gasa. Makron je, u televizijskom intervjuu povodom državnog praznika, optužio Moskvu da gas koristi kao „sredstvo za vođenje rata“. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

15.55 Šef holandske diplomatije: Osnovati sud za ratne zločine počinjene u Ukrajini

Zapadne zemlje treba da razmotre osnivanje specijalnog tribunala za suđenje za ratne zločine počinjene u Ukrajini, kako bi sprečila da oni ostanu nekažnjeni, izjavio je danas holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra. "Ovo treba ispitati, kako ja to razumem, moramo da popunimo vakum. Međunarodni krivični sud nije nadležan," rekao je Hukstra posle međunarodne konferencije o mogućnostima procesuiranja ratnih zločina u Ukrajini, preneo je Rojters.

15.00 Timošenko: Rakete koje su pogodile Vinicu ispaljene sa podmornice u Crnom moru

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko je naveo da su Rusi granatirali centar Vinice raketama iz podmornice u Crnom moru. Rusko ministarstvo odbrane zasad nije komentarisalo vest o napadu na taj grad u centralnoj Ukrajini, oko 200 kilometara jugozapadno od Kijeva, a koji je daleko od prvih linija fronta na istoku i jugu Ukrajine.

14.30 Rudenko: Želimo pregovore, ali Ukrajina mora da prihvati realnost

Rusija će odgovoriti pozitivno, ako Ukrajina pokaže spremnost da nastavi mirovne pregovore, ali Kijev mora prihvatiti „teritorijalnu realnost“, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko. Rudenko je naveo da mirovni sporazum ne može biti postignut, ukoliko Kijev ne prihvati predlog Moskve da Ukrajina bude vojno neutralna i da na njenoj teritoriji ne bude raspoređeno nuklearno oružje, prenosi Rojters.

13.50 Porastao broj poginulih u Vinici

Broj poginulih u ruskom napadu na centralni ukrajinski grad Vinica porastao je na 17, među kojima je i dvoje dece, a ranjeno je 25 osoba, saopštila je danas ukrajinska državna Služba za vanredne situacije. Kako se navodi u saopštenju, stambene zgrade, administrativne i kancelarijske prostorije pretrpele su "značajnu štetu i uništenje" u napadu, za koji ukrajinska vojska tvrdi da je izveden raketama Kalibar ispaljenih sa podmornice u Crnom moru, preneo je Rojters.

12.55 Zaharova: severni tok 1 zavisiće od "jednostranih sankcija"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će budući rad gasovoda Severni tok 1, koji je trenutno zatvoren zbog redovnog godišnjeg održavanja, zavisiti od potražnje za gasom u Evropi i „jednostranih sankcija“ . Zaharova je, kako prenosi Rojters, rekla da je godišnji remont gasovoda, koji treba da se završi 21. jula, unapred dogovoren sa potrošačima gasa.

12.40 Kremlj: Ruske snage oborile dva ukrajinska borbena aviona

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su vazduhoplovne snage te zemlje oborile dva ukrajinska borbena aviona u istočnoj Ukrajini. U saopštenju se dodaje da je uništeno i više haubica M777 američke proizvodnje, prenosi TASS.

11.50 Zelenski: Šta je ovo, ako ne otvoreni teroristički akt

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimak napada u Vinici na Telegramu. "Šta je ovo, ako ne otvoreni teroristički akt", upitao je ukrajinski lider.

11.45 Policija: U granatiranju Vinice dvanaest poginulih

Dvanaest osoba je stradalo, a povređeno je još 25 u ruskom raketnom napadu na centralni ukrajinski grad Vinica, prenosi AP. Ukrajinska nacionalna policija saopštila je da su tri projektila pogodila poslovnu zgradu i oštetile obližnje stambene zgrade u gradu koji se nalazi jugozapadno od prestonice Kijeva.

11.35 Kuleba: Novo rusko granatiranje u Vinici

"Dok je u toku Konferencija o odgovornosti u Hagu koju vodi ministar spoljnih poslova Holandije, Rusija čini još jedan ratni zločin. Najmanje jedno dete je poginulo među žrtvama granatiranja u Vinicu. Sudićemo ruskim ratnim zločincima za svaku kap ukrajinske krvi i suza", objavio je Kuleba.

 

11.15 Rojters: Ukrajinske snage granatirale Novu Kahovku

Ukrajinske snage pogodile su danas dve vojne kontrolne tačke i uzletište, u drugom napadu ove sedmice na području pod kontrolom Rusije u južnoj Ukrajini, javlja Rojters pozivajući se na ukrajinske zvaničnike. U novom napadu na Novu Kahovku u regiji Herson ubijeno je 13 "okupatora", citirao je Operativno komandu Jug portparol regionalne uprave Odese Serhij Bratčukm, ali nije naveo nikakve dokaze o broju mrtvih, ističe britanska agencija. Rusko ministarstvo obrane nije zasad komentarisalo napad.

10.40 Gajdaj: Nastavljaju se masovni i minobacački napadi

Regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj saopštio je danas da su ruske snage izvele 12 raketnih i vazdušnih napada na naseljena mesta na granici te i Donjecke oblasti. "Nastavljaju se masovni artiljerijski i minobacački napadi, a koriste se i rafalni sistemi. Preko malih naselja, Rusi pokušavaju da se probiju do Severska i otvaraju put za Bahmut, zbog čega uništavaju sve pred sobom. Sada su u ofanzivi u pravcu Verhnokamijanska, neprijateljstva se nastavljaju," objavio je Gajdaj na Telegramu, prenosi Gardijan.

09.45 Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Rusi ne napreduju u poslednja 72 sata

Ruske snage nisu ostvarile "nikakav značajniji teritorijalni napredak" u poslednja 72 sata u ukrajinskom regionu Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, a prenosi Gardijan.

U najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe navodi se da u Donbasu, ruske snage nastavljaju da izvode artiljerijske udare na širokom frontu, praćene, u nekim oblastima, izviđačkim napadima malih četa i jedinica veličine voda. Ministarstvo odbrane je izvestilo i da "one nisu ostvarili značajniji teritorijalni napredak u poslednja 72 sata" i u opasnosti su da "izgube bilo kakvu prednost stečenu nakon zauzimanja Lisičanska".

09.27 Snažne eksplozije na periferiji Luganska

Nekoliko snažnih eksplozija čulo se u protekla dva dana na periferiji Luganska, prenose ruski mediji. Kako javljaju RIA Novosti, dejstovala je protivvazdušna odbrna. Novinska agencija Luganski informativni centar navela je da je, prema preliminarnim podacima, raketa Točka - U oborena na nebu iznad tog grada. 

Regionalni guverner ove oblasti Sergej Gajdaj izjavio je juče da dva naselja u toj oblasti ostaju pod kontrolom Ukrajine. "Oružane snage Ukrajine održavaju odbranu na periferiji Luganske oblasti, dva naselja u regionu su pod kontrolom ukrajinske vlade", poručio je Gajdaj na Telegramu, preneo je Gardijan.

Associated Press • Euronews Serbia

09.11 Optimističan sastanak o izvozu žita iz Ukrajine 

Osća se optimizam posle jučerašnjeg sastanka o izvozu žita iz Ukrajine u Turskoj, i to između UN, Rusije i domaćina. Došlo je do sporazuma o formiranju koordinacionog centra koji treba da osigura bezbednost ruta. Evropska unija je saopštila da je tranzit ruske robe preko teritorije zemalja Unije do Kalinjingrada zabranjen drumskim, ali ne i železničkim putem. Detaljnije u prilogu Euronews Srbija:

Euronews Srbija

09.00 Gutereš: Važan korak ka obnavljanju crnomorske rute

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je nakon razgovora između Rusije, Ukrajine, Turske i zvaničnika UN, napravljen "značajan, suštinski korak" ka sveobuhvatnom dogovoru o obnavljanju crnomorske rute za izvoz ukrajinskog žita. "Nadamo se da ćemo sledeće nedelje moći da postignemo konačan dogovor. Ali, kao što sam rekao, potrebno nam je još mnogo dobre volje i posvećenosti svih strana", rekao je generalni sekretar UN novinarima u Njujorku

08.45 DNR: Ruske trupe drže pod kontrolom Seversk

Ukrajinski grad Seversk nalazi se pod kontrolom savezničkih snaga Rusije i samoproglašene Donjecke Narodne Republike, potvrdile su danas vlasti DNR, prenosi TASS. "Naše trupe kontrolišu Seversk, tako da neprijatelj sada može da bude pogođen preciznom vatrom na celoj teritoriji grada", rekao je prvi zamenik ministra informisanja DPR-a Daniil Bezsonov za televizijski kanal "Solovjev uživo".

08.05 Ruske vlasti o situacaiji u Marijupolju 

U Marijupolju gradu koji su, nakon razornih dejstava, zauzele ruske snage, i dalje nema normlanog snabdevanja vodom, a ruske vlasti u uništenom gradu u kome je strada i veliki broj civila sada najavljauju da planiraju da obnove rad luke za putnički saobraćaj koji je uništen tokom okupacije grada. CIlj radova je da se grad poveže sa ruskim Rostovom na Donu i gradovima Crnog mora, izjavio je za TASS Konstantin Ivaščenko, gradonačelnik ovog južnog ukrajinskog grada koji je pod ruskom kontrolom.

On je naveo i da se očekuje da snabdevanje vodom u ovom ratom razorenom gradu bude ponovo uspostavljeno tokom jula.

"Voda je već dostupna u svim delovima grada, ali teče slobodnim padom za sada. Pumpe još nisu u funkciji zbog brojnih curenja", rekao je Ivaščenko. Marijupolj je pao pod rusku kontrolu u maju, nakon jednomesečne opsade, a najmanje 1.348 civila je ubijeno tokom bitke za ovaj grad a među njima je bilo 70-oro dece.

07.35 Gradonačelnik Nikolajeva: Ruske snage jutros gađale civilne objekte

U južnom ukrajinskom gradu Nikolajevu jutros su se čule ekspolzije, prenosi Gardijan. Gradonačelnik ovog grada, Aleksandar Sjenkjevič, izvestio je da su se jutros da su se nešto pre šest sati čule eksplozije u ovom gradu. On je na svom Telegram nalogu pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

"Ruske snage ponovo su gađale brojne civilne objekte. Spasioci i ekipe hitne pomoći su na terenu", napisao je on.

Gardijan se poziva i na ukrajinske novine Ukrinform koje navode da su se sirene za upozorenje čule prvi put noćas u 4.25, ali da su snažne eksplouzije odjeknule nešto kasnije.

07.25 Institut iz Kijeva: Rusi izneli 613 miliona dolara žita i nafte iz Ukrajine

Ukrajinski Centar za istraživanje hrane i korišćenja zemljišta pri kijevskom Institutu KSE tvrdi da su Rusi iz Ukrajine izneli više od 613 miliona dolara žita i nafte od početka rata. Prema rečima jednog od eksperta Centra Romana Nejtera, do sada su oštećena ili uništena polja žitarica kapaciteta četiri miliona tona, preneo je ukrajinski sajt prm.ua. 

"Ukupan iznos štete i gubitaka usled ruske invazije u poljoprivredi je 27,6 milijardi dolara", poručili su iz Kijeva.

07.15 Turska: Biće formiran koordinacioni centar za izvoz žita

Pregovori zvaničnika Rusije, Ukrajine, Turske i UN o nastavku izvoza žita iz Ukrajine putem Crnog mora doveli su do sporazuma o formiranju koordinacionog centra kako bi se osigurala bezbednost ruta, saopštio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar. On je dodao da će sporazum biti potpisan naredne sedmice kada se sve strane budu ponovo srele, preneo je Rojters.

07.00 Vlasti samoproglašene LNR: Ruska vojska i snage LNR ušle u Seversk

Ruska vojska i snage samoproglasene Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su danas na područje grada Severska u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, javlja TAS S. Ruska novinska agencija se poziva na izjavu Vitalija Kiseljova, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova samoproglašene LNR. Rojters prenosi da je Kiseljov rekao da bi grad mogao da bude osvojen za dva dana. I agencija TASS citirala je Kiseljova, koji je rekao da bi grad mogao da padne u roku od nekoliko dana, ali nije naveo na čemu je zasnovao tu tvrdnju.

06.30 Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Severnom Korejom

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije je osudilo čin Severne Koreje koja je priznala Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku. Kako je saopšteno, zbog toga će Ukrajina prekinuti diplomatske odnose sa Severnom Korejom.

06.00 UNHCR: Više od devet miliona Ukrajinaca napustilo zemlju

Više od 9 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju, saopšteno je danas iz Agencije za izbeglice UN (UNHCR). Ukupno je zabeleženo 9.136.006 graničnih prelaza od početka ruske invazije 24. februara, navodi se u izveštaju UNHCR, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa