Evropa

Predsednik Serđo Matarela raspustio italijanski parlament, otvoren put za vanredne izbore

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

18:07

Predsednik Serđo Matarela raspustio italijanski parlament, otvoren put za vanredne izbore
Serđo Matarela - Copyright Tanjug/AP/Giuseppe Lami

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Italije Serđo Matarela raspustio je danas italijanski parlament, otvarajući put za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, javila je italijanska televizija RAI.


Matarela je rekao da izbori moraju biti održani u roku od 70 dana, ostavljajući vladi da odredi tačan datum koji će verovatno biti krajem septembra, preneo je Rojters.

"Period kroz koji prolazimo ne dozvoljava bilo kakvu pauzu u delovanju (vlade) koja je potrebna da bi suzbila ekonomsku i socijalnu krizu i rastuću inflaciju", rekao je predsednik Italije u kratkom obraćanju iz svoje palate Kvirinale u Rimu.

Blok konzervativnih partija, predvođen ekstremno desničarskom partijom "Braća Italije", imaju šansu da osvoje većinu na narednim izborima, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja sprovedeno ove nedelje.

Italijanski premijer Mario Dragi je ranije danas predao ostavku Matareli, saopštio je kabinet predsednika, preneo je Rojters.

Matarela je zatražio od Dragija da ostane na funkciji premijera kao vršilac dužnosti, navedeno je u saopštenju.

Raspuštanjem parlamenta Matarela je otvorio put za vanredne izbore krajem septembra ili početkom oktobra. Petogodišnji mandat parlamenta je inače trebalo da istekne 2023. godine.

Dragijeva vlada se raspala u sredu nakon što su članovi koalicije koju čine levi, desni i populisti odbili njegov apel da se udruže kako bi završili prirodni mandat parlamenta i obezbedili sprovođenje programa oporavka od pandemije virusa korona koji finansira EU.

Umesto toga, stranke desnog centra Forca Italija, Lige i populističkog Pokreta pet zvezdica bojkotovale su glasanje o poverenju Senatu, što je jasan znak da su završile sa Dragijevom sedamnaestomesečnom vladom.

Matarela je odbacio prvobitnu Dragijevu ostavku prošle nedelje kada ju je prvi put ponudio. Matarela je zatražio od Dragija da se vrati u parlament kako bi upoznao poslanike sa situacijom, što je učinio juče apelujući na lidere stranaka da poslušaju pozive na jedinstvo običnih Italijana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa