Evropa

SB UN o situaciji u Zaporožju: IAEA traži hitan pristup nuklearnoj elektrani

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2022

-

23:16

SB UN o situaciji u Zaporožju: IAEA traži hitan pristup nuklearnoj elektrani
SB UN o situaciji u Zaporožju: IAEA traži hitan pristup nuklearnoj elektrani - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti UN, koji se na inicijativu Rusije održava danas raspravlja o situaciji u zaporoškoj elektrani. 

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je u Savetu bezbednosti UN pristup nuklearnoj centrali u Zaporožju u Ukrajini gde se dešavaju vazdušni napadi za koje se Moskva i Kijev međusobno optužuju.

"Situacija je ozbiljna i IAEA mora da bude ovlašćena da izvrši svoju misiju u Zaporožju što je pre moguće", rekao je Grosi obraćajući se onlajn tokom hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN posvećenog ukrajinskoj nuklearnoj centrali.

Grosi je rekao da "vreme ističe" i podsetio da IAEA nedeljama pokušava da pošalje misiju da pregleda postrojenje.

Grosi je u video obraćanju učesnicima sednice istakao da, prema preliminarnim procenama eksperata IAEA, nije bilo direktne pretnje po nuklearnu bezbednost usled granatiranja elektrane ili druge vojne akcije, ali da situacija svakog trenutka može da se promeni. Takođe je naglasio da se u poslednje vreme bezbednosna situacija u NE Zaporožje naglo pogoršala zbog granatiranja u blizini stanice.

Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

Grosi je pozvao na "trenutni prekid neprijateljstava i organizovanje posete misije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje što je pre moguće".

Nebenzja kritkuje Kijev 

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas u Savetu bezbednosti UN da, kako je rekao, "zločinačke akcije Kijeva" u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe.

"Prave razmere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva", rekao je Nebenzja, preneo je Sputnjik.

Istakao je da je zračenje u Zaporoškoj nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

Pozvao je stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN "shvata punoću svoje odgovornosti" i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

"S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pre moguće, možda čak i pre kraja avgusta", naglasio je ruski diplomata.

On je naveo da nuklearku Zaporožje kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju ni samo postrojenje, kao ni grad Energodar.

UN zabrinute zbog vojnih akcija u blizini nuklerane elektrane Zaporožje

Uoči sastanka portparol UN Stefan Dižarik izjavio je da su Ujedinjene nacije zabrinute zbog nastavka vojne akcije u blizini ove nuklearne elektrane i  nadaju se da će nuklearna stanica i teritorija oko nje biti demilitarizovani.

"Zabrinuti smo da su vojne aktivnosti u i oko postrojenja u toku", poručio je Dižarik napomenuvši da je "demilitarizacija postrojenja, kao i područja oko njega od prvorazrednog značaja", prenosi TASS.

I Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ranije danas upozorio na potencijalnu nuklearnu katastrofu zbog borbi koje se vode oko elektrane, javljaju agencije.

EPA/Justin Lane

 

On je rekao da je pozvao "sve zainteresirane da pokažu zdrav razum i da ništa ne čine što bi moglo da ugroziti fizički integritet ili sigurnost nuklearne elektrane" u Zaporužju, koja je najveća nuklearka u Evropi.

Gutereš je ocenio da se "umesto smirivanja situacije, proteklih nekoliko dana pojavili izveštaji o duboko zabrinjavajućim incidentima" koji bi, ako se nastave "mogli izazvati katastrofu".

Peking poziva na pregovore

Poziv Rusiji i Ukrajini da sednu za pregovarački sto uputio je i Peking, izjavio je stalni predstavnik Kine u UN Džang Jun.

"Definitivno je tamo krizna situacija i zaista nam je potrebno da uključene strane sednu zajedno za pregovarački sto i nađu rešenje", kazao je on povodom sednice Saveta bezbednosti UN posvećene situaciji oko nuklearke Zaporožje.

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN na inicijativu Rusije kako bi se razgovaralo o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov je optužio Ukrajinu da stvara veštačke prepreke i poteškoće potencijalnoj misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje.

U martu 2022. godine, ruske snage su zauzele ovu najveću nuklearnu elektranu u Evropi sa šest reaktora koji su aktivni, a postrojenje sada radi sa 70 odsto skapaciteta.

Elektrana Zaporižje, koja se nalazi u ukrajinskom gradu Energodaru, granatirana je nekoliko puta i delomično oštećena tokom prošlog vikenda, ali je ključna infrastruktura ostala je netaknuta. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napade i istovremeno ih negiraju.

Ukrajinski ambasador pri IAEA, Jevgenij Cimbaljuk, rekao je u ponedeljak da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnom delu Ukrajine granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju. On je pozvao IAEA da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

Komentari (0)

Evropa