Evropa

RAT U UKRAJINI Nove optužbe Moskve i Kijeva zbog Zaporožja, Ukrajina produžila vanredno stanje i mobilizaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/08/2022

-

08:27

RAT U UKRAJINI Nove optužbe Moskve i Kijeva zbog Zaporožja, Ukrajina produžila vanredno stanje i mobilizaciju
RAT U UKRAJINI Nove optužbe Moskve i Kijeva zbog Zaporožja, Ukrajina produžila vanredno stanje i mobilizaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 173. dan rata u Ukrajini. I dalje je u fokusu strah od eventualne štete na nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine, za koju gradonačelnik Energodara, Dmitro Orlov kaže da u svakom trenutku može završiti neslućenim posledicama. Oči sveta uprte su i u ukrajinske luke - još jedan brod sa 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita namenjenog Etiopiji krenuo je za Džibuti. 

Ključni događaji

  • I dalje je napeto oko NE Zaporožje, a strane se međusobno optužuju za granatiranje
  • Još jedan brod sa žitom krenuo je iz Ukrajine ka Africi
  • Papa Franja apelovao da ima još gladnih u svetu van Ukrajine
  • Rusi potvrdili granatiranje Hersona ukrajinskim projektilima, bez izveštaja o eventualnim žrtvama
  • Ukrajina saopštila da je od početka rata Rusija izgubila više od 43.000 vojnika
  • Zelenski poručio da će svako ko gađa Zaporožje biti specijalna meta ukrajinske vojske

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.56 Zelenski: Ako svet ne interveniše izgubiće od terorizma

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će svet "izgubiti od terorizma" ako ne interveniše oko nuklearne elektrane. On je pozvao svetske čelnike da spreče nuklearnu katastrofu u elektrani Zaporožje.

"Ako sada svet ne pokaže snagu i odlučnost da odbrani jednu nuklearnu elektranu, to će značiti da je svet izgubio. Izgubiće od terorizma. I popustiti pred nuklearnom ucenom", rekao je Zelenski u svojoj videoporuci.

 

 

20.10 Zarobljenog Hrvata izveli pred sud u samoproglašenoj DNR

Hrvat Vjekoslav Prebeg protiv kojega je tzv. Donjecka Narodna Republika podigla optužnicu pojavio se danas pred Vrhovnim sudom samoproglašene države zajedno s četvoricom saoptuženika. Prebegu, Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Britancu Džonu Hardingu preti smrtna kazna. Sva trojica hapšena su u i oko grada Marijupolja, prenosi Jutarnji list.

"Optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici učestvovali u oružanim sukobima", objavilo je tužilaštvo DNR-a. Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili da priznaju krivicu, a na upit sutkinje da li im je jasno za šta su optuženi, svi su odgovorili potvrdno.

Prinskrin/Youtube/RT

 

 

16.48 FSB tvrdi da je sprečila teroristički napad na naftovod, ubijena dvojica

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je "sprečen teroristički napad na naftovod, koji su planirale ukrajinske specijalne službe u južnom Volgogradskom regionu Rusije". "Dvojica ruskih državljana, koji su bili članovi radikalne desničarske grupe "Restruktura", koju je osnovao neonacistički video bloger Maksim Martsinkevič (Tesak), pružili su oružani otpor prilikom hapšenja i neutralisani su", stoji u saopštenju.

Na licu mesta zaplenjena je moćna improvizovana eksplozivna naprava i dva neubojna pištolja prilagođena za bojeve metke, navodi se u saopštenju.

16.04 Ukrajinske vlasti: Ubijena tri civila u istočnom Donjecku

Najmanje tri ukrajinska civila su ubijena, a dvadesetak ih je ranjeno u najnovijim artiljerijskim napadima ruske vojske, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici, javlja Asošiejted pres. Rusko granatiranje najintenzivnije je u istočnom regionu Donjecka, koji je deo industrijskog srca Donbasa. Regionalni zvaničnici rekli su da su najmanje tri osobe poginule, a još 13 je ranjeno u ruskom granatiranju koje je pogodilo brojne gradove i sela u regionu Donjecka u poslednja 24 sata. Raketni baraž je oštetio desetine stambenih zgrada i civilnu infrastrukturu.

U drugom po veličini gradu u zemlji, Harkovu, pet civila je ranjeno u poslednjem ruskom granatiranju u danas rano ujutru, rekao je gradonačelnik Igor Terehov. Ruske snage su raketama i artiljerijom pogodile i nekoliko drugih regiona Ukrajine, navodi AP.

15.40 Zaharova: Učinićemo sve da misija IAEA dođe u Zaporožje

Rusija će učiniti sve što je potrebno da stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu u Zaporožju, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljih poslova Marija Zaharova i osudila "pokušaje da se dolazak te misije opstuira". Prema njenim rečima, "zvanični Kijev neumesne izjave koje jedna po jedna dolaze iz EU u pokušaju da se postignu imaginarni politički poeni, shvata kao zeleno svetlo da se stvore prepreke dolasku misije".

15.15 Vladimir Putin: Ruska vojska korak po korak oslobađa Donbas

Ruska vojska ispunjava sve zadatke, korak po korak oslobađajući Donbas, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin. Predsednik Rusije pozvao je saveznike i partnere Rusije da učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama, preneo je TAS S. Putin je naglasio da su takve vežbe važne za podizanje vojne veštine i unapređenje kvaliteta vojne uprave. Prema njegovim rečima, mnogi primerci ruskog oružja nove generacije su više godina, pa čak i više decenija ispred oružja drugih zemalja. 

Tanjug AP/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin i ruski ministar odbrane

15.12 BBC: Ukrajinci uništili sedište grupe Vagner

Ukrajinska artiljerija pogodila je i uništila sedište Grupe Vagner, plaćenika koje su angažovali Rusi, prenosi BBC. Napad u gradu Popasna potvrdio je i ukrajinski guverner regije Luganska. Detalji samog napada još nisu poznati, kao ni broj stradalih, ali objavljene su slike pogođenih objekata.

 

 

14.45 Parlament Ukrajine produžio vanredno stanje i mobilizaciju

Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, podržao je danas predloge zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije za još 90 dana, koje je podneo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, izjavio je poslanik Jaroslav Železnja. Zelenski je podneo predloge zakona o vanrednom stanju i produženju mobilizacije Vrhovnoj radi 12. avgusta. Vanredno stanje u Ukrajini uvedeno je 24. februara.

14.35 Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom kod Marijupolja

Sutra počinje suđenje Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kojeg su ruske snage zarobile početkom maja blizu Marijupolja. Njemu će suditi sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike, i to za učestvovanje u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za šta su predviđene kazne doživotnog zatvora i smrtna kazna, piše hrvatski portal Dnevnik.

13.03 Dvoje poginulo na plaži u Odesi

Dve osobe su poginule, a dve ranjene u eksploziji plutajuće mine u priobalnom naselju Zatoka u Odeskoj oblasti, navodi portparol vojne administracije Odese Serhij Bračuka. Još dve osobe koje su se nalazile na obali su povređene. Bračuka kaže da su posetioci plaže ignorisali upozorenja da se ne kupaju u Crnom moru koje još nije očišćeno od mina.

U junu ove godine, jedan 50-godišnji otac takođe je poginuo naočigled svoje porodice kada je plivajući naleteo na minu.

12.05 Kosačev: Rusija nece dozvoliti unistenje Krimskog mosta

Moskva neće dopustiti nikome da sruši Krimski most, rekao je danas zamenik predsednika skupštine ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačev. Prema Kosačevu, svaki potencijalni napad na Krimski most će "očigledno značiti korišćenje stranog oružja koje je dobio Kijev, jer Ukrajina trenutno nema svoje oružje da izvede takve subverzivne aktivnosti".

11.45 Kličko: Građani Kijeva neka spreme toplu odeću

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da će gradske vlasti učiniti sve da stanovnici glavnog grada imaju grejanje, ali je, uzimajući u obzir trenutne okolnosti, pozvao građane da pripreme toplu odeću. On je u intervjuu za portal Babelj rekao da se vlasti spremaju za sve moguće scenarije i da bi to trebalo da rade i građani i da za svaki slučaj imaju pri ruci toplu odeću, prenosi Ukrinform. Kličko je dodao da se ne isključuje ni mogućnost terorističkih napda na pumpne stanice.

AP/Markus Schreiber

 

10.33 Poginuo jedan od najboljih vojnih pilota Ukrajine

Jedan od najboljih pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Anton Listopad poginuo je tokom sukoba Rusije i Ukrajine.

„Anton Listopad je poginuo u odbrani ukrajinske države. Anton je 2019. godine proglašen za najboljeg pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine", saopštio je Fizičko-tehnički licej Ivano-Frankovsk, čiji je Listopad bio diplomac, prenosi Ukrinform.

08.26 Gradonačelnik Energodara: Svaki dan raste opasnost za nuklearku 

Opasnost za nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, za čije se granatiranje Kijev i Moskva više od nedelju dana međusobno optužuju, "svakim je danom sve veća", rekao je u telefonskom razgovoru s AFP-om Dmitro Orlov, gradonačelnik Energodara, osudivši "pravi pravcati nuklearni terorizam" Rusije, koji "u svakom trenutku može završiti s neslućenim posledicama". On dodaje da se na elektarnu puca iz okupiranih sela.

Tanjug/AP

 

07.30 Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz Ukrajine za Etiopiju

Brod natovaren sa 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita namenjenog Etiopiji koji su poslale Ujedinjene nacije isplovio je  pod zastavom Liberije iz ukrajinske crnomorske luke Južne, kao prva pošiljka u okviru programa pomoći zemljama koje se suočavaju sa glađu. Lokalni ukrajinski zvaničnik Maksim Marčenko rekao je da brod plovi do Džibutija gde će žito biti istovareno i transportovano u Etiopiju u okviru inicijative Svetskog programa za hranu, preneo je AP.

06.45 Papa: Rat u Ukrajini skrenuo pažnju sa problema gladi u svetu

Papa Franja rekao je u da je rat u Ukrajini skrenuo pažnju sa problema gladi u svetu i pozvao na hitnu pomoć u hrani kako bi se sprečila glad u Somaliji.

"Nažalost, rat u Ukrajini je odvukao pažnju i resurse. Ljudi ovog regiona, koji već žive u veoma nesigurnim uslovima, sada su u smrtnoj opasnosti zbog suše", rekao je on na svom nedeljnom obraćanju na Trgu Svetog Petra, misleći na Rog Afrike.

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

 

06.25 Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do subote, 13. avgusta. ukrajinska vojska je, kako prenosi ukrajinski sajt prm.ua, eliminisala oko 43.550 ruskih boraca, uništila 1.864 tenka i 4.126 borbenih oklopnih vozila.

06.15 Zelenski: Ruski vojnici koji gađaju Zaporožje biće specijalna meta Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je kasno sinoć da će svi vojnici koji pucaju na ili u krugu nuklearnog postrojenja Zaporožje biti posebna meta bezbednosnih službi.

06.00 Uljanov: Rusija ponovo uvrštena u generalni odbor IAEA

Rusija je ponovo izabrana da ima predstavnika u generalnom odboru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je juče ruski stalni predstavnik u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov. On je za TAS S izjavio da pokušaji Zapada da se izbaci Rusija iz generalnog odbora nisu više važni.

Komentari (0)

Evropa