Evropa

Dan odluke: Velika Britanija u ponedeljak dobija premijera, ko će naslediti Džonsona?

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

04/09/2022

-

20:31

Dan odluke: Velika Britanija u ponedeljak dobija premijera, ko će naslediti Džonsona?
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Ime naslednika Borisa Džonsona na čelu britanske vladajuće Konzervativne partije i mestu premijera biće saopšteno sutra, nakon objavljivanja rezultata unutarpartijskog glasanja za jednog od dva kandidata - bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka i aktuelne ministarke spoljnih poslova Liz Tras.

Konzervatici će sutra objaviti rezultate glasanja, a kandidat koji postane novi lider stranke automatski postaje premijer.

Dosadašnji britanski premijer Boris Džonson trebalo bi narednog dana da preda ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, nakon čega će ona zvanično imenovati njegovog naslednika.

Ove godine biće prekršena tradicija da novi premijer bude pozvan na sastanak sa kraljicom u Bakingemsku palatu u Londonu jer će ga ona, kako je najavljeno, zbog poteškoća sa kretanjem primiti u zamku Balmoral u Škotskoj, prenosi BBC.

Sunak i Tras su se izborili da se nadmeću u poslednjoj fazi izbora za lidersku poziciju u britanskoj Konzervativnoj stranci i za položaj premijera Velike Britanije nakon što je bivša sekretarka odbrane Peni Mordent "ispala iz igre".

U prethodnom kugu glasanja Riši Sunak je osvojio 137, Liz Tras 113, a Peni Mordaunt 105 glasova.

U britanskoj javnosti kao jedan od glavnih favorita da zameni Džonsona bio je viđen ministar odbrane Ben Volas, međutim on je saopštio da se neće kandidovati.

Za poziciju novog lidera konzervativaca unutar stranke davale su se Rišiju Sunaku, jer ga je, prema tada urađenoj anketi, četvrtina članova njegove partije smatrala svojim favoritom. Prema toj anketi Tras je imala 21 odsto podrške Konzervativne stranke.

Ipak, novije ankete idu u prilog Tras. 

Tanjug/AP/Aaron Chown/PA

 

Liz Tras "nova čelična dama"?

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras bila je poslanica jugozapadnog Norfolka od 2010. godine, a ministarskom lestvicom počela je da se penje jako brzo nakon što je ušla u britanski parlament. Ima reputaciju nekoga ko "može da reši stvar", pa je u septrembru prošle godine postala druga žena menistarka spoljnih poslova u istoriji ove zemlje. Njena ključna dostignuća vezuju se za oslobađanje britanske državaljanke Nazanin Zagari-Retklif iz pritvora u Iranu koja je bila optužena za zaveru za svrgavanje iranske vlade, ali i za uvođenje oštrih sankcija zbog rata u Ukrajini.

Oni koji je podržavaju nazivaju je "novom čeličnom damom", aludirajući da je naslednica nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer. Čak se i komentarisao njen stil tokom prve debate o liderstvu navodeći da upravo oponaša Tačer.

Rođena je u Oksfordu 1975. godine, zavrišila je državnu školu najpre u Pejzliju, zatim u Lidstu. Sa 18 godina studirala je politikologiju, filozofiju i eknomiju na koledžu u Oksfordu. Bila je predsednikca Liberalnih demokrata Univerziteta Oksford. Tras je izabrana za odbornicu 2006. godine a zatim za poslanika Jugozapadnog Norfolka 2010. godine. 

U trci za premijersko mesto, Tras je obećala da će Britaniji doneti najveću ekonomsku promenu u posednjih 30 godina. Ona je izjavila da će već u prvoj sedmici na vlasti pokrenuti akciju s ciljem rešavanja problema rasta cena računa za struju i kako bi se povećale zalihe energenata.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Riši Sunak između popularnosti i kritika

Ministar finasija Riši Sunak pozitivan odnos javnosti stekao je nakon uvođenja popularnih mera tokom panedemije koronavirusa, kao što su popusti na ishranu u restoranima.

Međutim, kasnije se suočio sa kritikama jer nije davao dovoljnu podršku ekonomskim merama usmerenoim ka domićinstvima. Takođe, njegovoj popularnosti svakako nije doprinelo ni to što je otkriveno da njegova bogata supruga nije plaćala porez, kao ni to što je on sam kršio pravila uvedena za vreme pandemije.

Do smene na čelu konzervativaca dolazi nakon što je Džonson 7. jula podneo ostavku. Prethodno je ostavke podnelo više od 50 ministara i ostalih članova njegove vlade.

Džonson je mesecima bio na udaru opozicije, ali i predstavnika sopstvene partije zbog načina na koji se zemlja borila prtiv pandemije koronavirusa, porasta troškova života, a pogotovo nakon što su procureli snimci sa privatnih zabava u Dauning stritu u vreme kada je na snazi bio karantin zbog pandemije korona virusa.

Seriju ostavki članova vlade, međutim, pokrenuo je skandal zamenika šefa poslaničkog kluba Konzervativne stranke u donjem domu parlamenta Krisa Pinčera, koji je podneo ostavku pošto je priznao da se napio u jednom londonskom privatnom klubu, a zatim seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca. Ako novi premijer odluči da ne raspiše prevremene izbore, sledeći redovni izbori biće održani najkasnije u januaru 2025. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa