Evropa

IZBORI U ITALIJI Desnica na korak od pobede, francuska premijerka: EU će pomno pratiti poštovanje ljudskih prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2022

-

06:50

IZBORI U ITALIJI Desnica na korak od pobede, francuska premijerka: EU će pomno pratiti poštovanje ljudskih prava
IZBORI U ITALIJI Desnica na korak od pobede, francuska premijerka: EU će pomno pratiti poštovanje ljudskih prava - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

U Italiji su održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je izlaznost bila 64,59 odsto. Prvi rezultati pokazuju da će koalicija desničara ostvariti pobedu (između 41 i 45 odsto glasova), i da će Đorđa Meloni iz Braće Italije postati prva italijanska premijerka. Desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 članova. Blok predvođen Demokratskom partijom, najjačom strankom snaga levog centra na čijem čelu je nekadašnji premijer Enriko Leta, osvojio je između 25,5 i 29,5 odsto glasova. Pokret pet zvezdica je osvojio zmeđu 13,5 odsto i 17,5 odsto

Ključni događaji:

  • Prve ankete pokazuju da je desničarska koalicija odnela pobedu sa osvojienih između 41 i 45 odsto glasova
  • Ako se rezultati anketa potvrde, Đorđa Meloni iz Braće Italije biće prva žena na čelu italijanske vlade
  • Izlaznost se procenjuje na 64,59 odsto, što je značajno manje u odnosu na prošle izbore
  • Mario Dragi podneo je ostavku 21. jula nakon čega je pala i njegova velika koaliciona vlada.
  • Italijanski izborni sistem poznat je po nestabilnostima, pa je za 76 godina koliko Italija postoji kao republika formirano 67 kabineta

Profimedia

 

14.46 Novinar iz Rima za Euronews Srbija: Pobeda Melonijeve loša vest za Srbiju, neće biti skorijeg proširenja EU na Zapadnom Balkanu

Novinar iz Rima Željko Pantelić kazao je za Euronews Srbija da su Italijani navikli da na svakim novim izborima imaju i novog favorita. "Političara u koga se masovno zaljube. Podsetiću da je 2014. godine to bio Mateo Renci, zatim 2018. duo Di Majo i Grilo, 2019. Salvinija, a sada imamo Meloni", kazao je on. Prema njegovim rečima, ona je dobila glasove jer nije imala nikakvu odgovornost, odnosno, nije imala za šta da bude kritikovana.

Kako navodi, Italija je zemlja u kojoj tradicionalna desnica ima uporište, te da su rezultati desnog centra u poslednjih 27 godina uvek između 43 i 47 odsto glasova. "Samo se razlikuje kako se ti glasovi distribiraju, prethodno je bio Berluskoni, pa Salvini", rekao je on.

Pantelić kaže da je stvar u tome što se nije promenilo biračko telo, već se unutar desne koalicije promenilo. Melonijeva je imala veliku prednost jer nije bila toliko kompromitovana kao Salvini, a posebno Berluskoni.

"Ona je za ljude koji glasaju tradicionalno desne partije, ne novina, jer je ona u politici više od 20 godina, bila je ministarka u jendoj od Berluskonijevih vlada, ona je kao novi dašak vetra", rekao je on. Ipak, napominje da kako se Italijani "lako zamljube", lako se i odljube, pa ga ne bi čudilo da vrlo brzo i Melonijeva izgubi simpatije javnosti.

Navodi da Mlonijeva jeste pobedila, ali ključeve vlasti drži Berluskoni, a to vidi kao garant da italijanska vlada neće otići previše desno.

"Možemo da kažemo da se u Evropi konstruisala neka vrsta kičme koja ide od Švedske gde je pobedila desnica, imamo Poljake sa Kačinskim, zatim Čehe sa Fjalom i Mađare sa Orbanom, i sada se tu "zakačila" i Italija i to je loša vest za evropske integracije, jer dok bude Melonijeva na vlasti, teško da ćemo imati pomake u tom kontekstu, a to je veoma loša vest za Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana, jer bez dubljih evropskih integracija i federalizacije, neće biti novih proširanja. Tako da je veoma verovatno da ćemo imati novi zastoj za proširenje EU na Zapadni Balkan", zaključuje on.

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Euronews

14.10 Berluskoni: Pokušaću da budem plejmejker u vladi

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni mogao bi se ponovo vratiti u parlament nakon ubedljive pobede desničarske koalicije koju predvodi novinarka Ðorđa Meloni, piše Rojters.

"Pokušaću da budem plejmejker u (sledećoj) vladi“, rekao je Berluskoni pristalicama nakon što je glasao na jučerašnjim izborima, aludirajući na želju da ostane na političkoj pozornici uprkos godinama i slabom zdravlju. Berluskoni, koji u četvrtak puni 86 godina, osvojio je više od 50 odsto glasova u trci za Senat u okrugu Monca, gde poseduje vilu i lokalni fudbalski klub, koji je nedavno promovisan u najvišu diviziju Serije A.

13.24 Enriko Leta planira da se povuče nakon poraza na izborima

Lider italijanske Demokratske partije (PD) levog centra i nekadašnji premijer Italije Enriko Leta rekao je danas posle poraza na nacionalnim izborima da planira da se povuče. On je na konferenciji za novinare rekao da će za sada ostati, ali da se neće kandidovati za predsednika partije na sledećem kongresu stranke koji će biri održan u bliskoj budućnosti, prenosi Rojters.

13.15 Salvini: Danas ću razgovarati sa Meloni o novoj vladi

Desničarski savez koji je pobedio na nacionalnim izborima trebalo bi da pruži Italiji pet godina političke stabilnosti, izjavio je danas lider Lige Mateo Salvini na konferenciji za novinare.

On je rekao da će kasnije danas razgovarati sa Ðorđom Meloni, verovatno sledećom premijerkom Italije, kako bi započeo proces formiranja nove vlade, preneo je Rojters. "Očekujem da ćemo najmanje pet godina ići napred bez ikakvih promena, bez ikakvih zaokreta, dajući prioritet stvarima koje treba da uradimo", kazao je Salvini.

Tanjug AP/Antonio Calanni

 

12.30 Pet ključnih zaključaka nakon izbora

Još se čekaju konačni rezultati glasanja, ali je izvesno da će vlast preuzeti desni blok. Ovo je pet ključnih tačaka nakon izbora:

1. Đorđa Meloni bi trebalo da bude prva žena koja će postati premijerka Italije;
2. Italija će imati najdesničarskiju vladu od Drugog svetskog rata;
3. Odaziv birača na istorjskom minimumu;
4. Loš rezultat za levi centar;
5. Da li je ovo Berluskonijev povratak?
Opširnije pročitajte u odvojenom tekstu.

11.26 Francuska premijerka: EU će pomno pratiti poštovanje ljudskih prava u Italiji

Francuska premijerka Elizabet Born rekla je da će Evropska unija pomno pratiti poštovanje određenih ljudskih prava i vrednosti kao što je pristup žena abortusu.

"To je vrednost ljudskih prava i poštovanje drugih, odnosno pravo na pristup abortusu, treba da se pridržavaju svi", rekla je Borne i dodala da ne želi da komentariše "demokratski izbor italijanskog naroda".

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares rekao je da će se rezultat završiti "katastrofom". "Ovo su neizvesna vremena i u ovakvim trenucima populistički pokreti uvek rastu, ali se uvek završava na isti način – katastrofom jer nude jednostavne kratkoročne odgovore na probleme koji su veoma složeni“, rekao je on novinarima na brifingu.

11.01 Moravjecki čestitao Melonijevoj

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je tvitovao svoju čestitku Meloni ubrzo nakon što su objavljene izlazne ankete.

Zamenik ministra pravde Marcin Vorčol, iz evroskeptične koalicione stranke Ujedinjena Poljska, napisao je: "Bravo Italija! Demokratija je pobedila!"

Mihal Vojcik, ministar u kancelariji premijera, takođe iz Ujedinjene Poljske, napisao je: "Desnica pobeđuje na izborima u Italiji! Nenormalnosti u EU se završavaju. Vladavina manipulatora i luđaka u Evropskoj komisiji polako se bliži kraju".

10.20 Pogledajte javljanje reportera Euronews Srbija iz Italije

Euronews

10.00 Desničari širom Evrope čestitaju Melonijevoj, još se čeka reakcija EU

Počele su da pristižu reakcije iz sveta na rezultate izbora. Liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni skup Marin le Pen pohvalila je Meloni i lidera Lige Matea Salvinija zbog, kako je navela, otpora "pretnjama antidemokratske i arogantne Evropske unije".

"Italijanski narod je odlučio da svoju sudbinu uzme u ruke birajući patriotsku i suverenističku vladu. Čestitam Đorđi Meloni i Mateu Salviniju što su se oduprli pretnjama antidemokratske i arogantne Evropske unije tako što su izvojevali ovu veliku pobedu", navela je Le Pen.

Dugogodišnji politički direktor kabineta mađarskog premijera Balaž Orban takođe je čestitao desničarskim partijama Italije. Oban kaže: "Potrebni su nam više nego ikada prijatelji koji dele zajedničku viziju i pristup evropskim izazovima".

 

 

U Španiji Santjago Abaskal, lider krajnje desničarske stranke Voks, kaže da "milioni Evropljana polažu nade u Italiju". Abaskal kaže da je Meloni "pokazala put za ponosnu, slobodnu Evropu suverenih nacija, sposobnu da sarađuje radi bezbednosti i prosperiteta svih“.

 

 

U Nemačkoj, poslanica AfD-a u Bundestagu Beatriks fon Štorh čestita „celom savezu desnog centra”, dodajući da "zajedno sa našim prijateljima oko Salvinija, Đorđe Meloni može da izgradi jaku desničarsku vladu".

09.00 Novinar Euronews: Pobeda Braće Italije bila očekivana

Serđo Kantone novinar Euronews u Lionu rekao je da je pobeda Braće Italije bila očekivana, ali da desničare tek očekuje test. Prema njegovim rečima, i dalje nema jakigh reakcija, kako navodi možda je i rano za to, ali se svakako najviše očekuju reakcije iz EU.

Euronews

"Ovaj rezultat je bio očekivan, imajući u vidu Braću italije i Meloni. Kad je reč o drugim partnerima u koaliciji, to je iznenađenje, jer smo videli kolaps Lige i Forca Italije, situacija je malo drugačija od onoga što se očekivalo", navodi Kantone.

Prema njegovim rečima, odluka o novom premijeru je na predsedniku Italije Serđu Matareli.

"On treba da ukaže ko je lider političke snage koja ima najbolji rezultat, ako je to Meloni ona će morati da formira vladu i predloži listu ministara. To je prvi test održivosti političkog programa, a treba im podrška člana koalicije", napominje on.

08.40 Obrađeni podaci sa 90 odsto biračkih mesta, desničarski blok na korak od pobede

Prema prebrojanim glasovima sa više od 90 odsto biračkih mesta, stranka Braća Italije Ðorđe Meloni vodi sa više od 26 odsto osvojenih glasova, u odnosu na samo četiri odsto na prethodnim izborima 2018. godine, prenosi Rojters.

Nasuprot tome, njen glavni saveznik Liga Matea Salvinija osvojila je, prema trenutnim rezultatima, oko devet odsto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 odsto pre četiri godine, a Meloni je prestigla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištem na severu zemlje. Druga velika konzervativna partija, Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, osvojila je oko osam odsto glasova.

08.10 Retorika Meloni i Braće Italije ukazuju na moguću promenu državnog kursa Italije

Italija je osnivač Evropske unije i članica NATO-a, a retorika Meloni o EU stavlja je bliže mađarskom nacionalističkom lideru Viktoru Orbanu. Njeni saveznici su imali bliske veze sa Rusijom, podseća BBC.

Berluskoni (85) je prošle nedelje tvrdio da je Vladimir Putin "gurnut u invaziju Ukrajine", dok je Salvini doveo u pitanje sankcije Zapada Moskvi. Meloni želi da preispita italijanske reforme dogovorene sa EU u zamenu za skoro 200 milijardi evra u grantovima i zajmovima za oporavak posle kovida, tvrdeći da je energetska kriza promenila situaciju.

07.22 Ko su Demokrate i njihov lider Enriko Leta

Prema prvim rezultatima, Demokratska partija levog centra Enrika Lete zauzela je drugo mesto, iza Melonijeve krajnje desničarske Braće Italije. Ali pošto nije uspela da sastavi koaliciju partija centra i levice, uprkos broju glasova izgleda da će izgubiti od desnog bloka. Leta, italijanski političar star 56 godina, već je bio premijer 10 meseci u periodu 2013-14.

Vodio je koaliciju sa Forca Italijom Silvija Berluskonija i na kraju ga je srušio rival u svojoj stranci, Mateo Renci. Leta je bio veliki pristalica široke koalicione vlade tehnokrate Marija Dragija koja se raspala tokom leta. Izgleda da je glavni cilj lidera levog centra osujećen: da se zaustavi tvrda desnica da preuzme vlast u Italiji. Njegova stranka podržava minimalnu platu od 9 evra za pokriće oko tri miliona radnika i želi da se bori protiv diskriminacije LGBT osoba i zalaže za legalizaciju gej brakova.

07.10 Meloni: Nećemo izneveriti vaše poverenje

Liderka "Braće Italije", Đorđa Meloni koja je na korak do pobede na izborima oglasila se na Tviteru. "Nećemo izneveriti vaše poverenje. Spremni smo da ponovo podignemo Italiju. Hvala", napisala je ona.

Ona je izjavila da su italijanski glasači na izborima dali jasan mandat desnici da formira sledeću vladu i pozvala na jedinstvo kako bi se pomoglo u suočavanju sa brojnim problemima zemlje.

"Ako smo pozvani da upravljamo ovom nacijom, uradićemo to za sve Italijane, sa ciljem da ujedinimo narod, da se fokusiramo na ono što nas spaja, a ne na ono što nas deli. Nećemo izneveriti vaše poverenje", rekla je Meloni novinarima, preneo je Rojters.

 

06.45 Dosadašnji rezultati pokazuju pobedu desnog bloka

 

Prema do sad prebrojanim glasovima, do sada je desničarski blok dobio 42,3% u Donjem domu, levi centar 27,9%, Pokret pet zvezdica 14,9%, a Centristička koalicija 8,1%.

00.23 Na drugom mestu demokrate, treći Pokret pet zvezdica

Prema prvim projekcijama rezultata parlamentarnih izbora i kako se glasalo za pojedinačne stranke, Braća Italije osvojila su 24,6 odsto glasova, dok je na drugom mestu Demokratska partija sa osvojenih 19,4 odsto. Za petama, na trećem mestu nalazi se Pokret pet zvezdica sa osvojenih 16,5 odsto.

00.00 Desnoj koaliciji više od 40 odsto glasova, pokazuju prve ankete

Slično kao i na poslednjim opštim izborima održanim 2018. godine, sadašnji izborni sistem favorizuje koalicije u odnosu na pojedinačne stranke i postavlja prag većine od 40 odsto. Tako je koalicija desnog centra osvojila neophodnu većinu osvojivši i više od 40 odsto glasova.

23.52 Vlada bi mogla da bude formirana do kraja oktobra

Dopisnica Gardijana iz Italije Anđela Đufrida navodi da će, ako se ankete pokažu tačnim, predsednik Serđo Matarela dati mandta Đorđi Meloni, i da bi, ako sve bude po planu, vlada trebalo da se formira do kraja oktobra. Dodaje da će to biti vlada koja će verovatno imati prijatelje među evropskim populistima sa desnog krila.

23.49 Salvini: Jasna prednost u oba doma parlamenta za desničarsku koaliciju

Lider Lige Mateo Salvini objavio je na Tviteru da je desničarski savez ostvario "jasnu prednost" u oba doma parlamenta. "Biće ovo duga noć, ali svima želim da kažem hvala", naveo je Salvini. 

23.42 Ko je Đorđa Meloni - žena koja bi mogla da promeni istoriju Italije?

Godine 1992. Meloni se sa nepunih 15 godina pridružila sada nepostojećem nacionalističkom Socijalnom italijanskom pokretu i, nakon godina strastvenog aktivizma, sebi je otvorila prostor u italijanskoj političkoj areni.

Godine 2013. Braća Italije, indirektni naslednik MSI, osnovana je kao stranka, a Meloni se brzo popela kroz njene redove i postala njen predsednik, jačajući partiju u najveću silu desničarskog bloka. Opširnije u posebnom tekstu.

profimedia

 

23.11 Zabrinutost u EU - u kom pravcu će ići Italija?

Ukoliko se ankete pokažu tačnim i desničarska koalicija osvoji vlast, to će biti najradikalnije desničarska vlada Italije od Drugog svetskog rata, piše Politico. Taj portal navodi da će pobeda Đorđe Meloni značiti radikalnu ptomenu pravca u kojem ide Italija, što povećava zabrinutost u Briselu i širom EU u trenucima dok je blok suočen sa inflacijom, ratom u Ukrajini, i energetskom krizom.

Italija je treća po veličini ekonomija EU, a Politico piše da postoji zabrinutost za stabilnost Evrozone i za debatu unutar Unije o raznim temama - od energetske bezbednosti, do slanja oružja Kijevu. 

23.08 Prve ankete: Pobeda desničara, Meloni na putu da postane premijerka

Prve izlazne ankete pokazuju da je koalicija desnog centra osvojila između 41 i 45 odsto glasova, od čega je najviše pripalo Braći Italije Đorđe Meloni, koja je i važila za favorita za novu italijansku premijerku. To znači da će ta koalicija imati između 227 i 257 mesta u Predstavničkom domu i između 111 i 131 mesto u Senatu.

Samo stranka Braća Italije osvojila je između 22 i 26 odsto glasova, što je, kako piše La Republika, dobra vest za Meloni, ali ne i za njene saveznike. Naime, Liga Matea Salvinija osvojila je između 8,5 i 12,5 odsto glasova, dok je Berluskonijeva Forca Italija na oko 6-8.

Koalicija levog centra osvojila je između 25 i 29 odsto glasova, pokazuju ankete koje je "Consorzio Opinio Italia" radio za RAI. Najviše glasova ima Demokratska partija 17-21 odsto.

Pokret pet zvezdica prema anketa osvaja 13,5-17,5 odsto glasova. Koalicija Matea Rencija i Karla Kalende "Treći pol" najverovatnije će osvojiti između 6,5 i 8,5 odsto glasova.

23.01 Birališta su zatvorena!

Birališta u Italiji su zatvorena, uskoro se očekuju i prve izlazne ankete.

22.49 Meloni glasala tek sad

Liderka stranke Italijanska braća glasala je tek sada, pred samo zatvaranje birališta. On je svoj glas dala na jednom biračkom mestu u Rimu.

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

22.00 Još sat vremena do zatvaranja birališta

Birališta u Italiji zatvaraju se u 23 sata, a prvi preliminalni rezultati trebalo bi da budu poznati tokom noći.

21.52 Kakvu Italiju ostavlja za sobom "Super Mario"

Italijani su prilično zadovoljni načinom na koji je Mario Dragi, odlazeći tehnokratski premijer zemlje, upravljao krizom koronavirusa, ratom u Ukrajini i posledicama koje su oboje imali na ekonomiju. Međutim, dok se sprema da napusti poziciju, njegovo nasleđe izgleda prilično krhko. Prema anketi koju je napravio Italijanski centar za studije izbora, objavljenoj ranije ovog meseca, 62,4 odsto biračkog tela u zemlji pozitivno gleda na Dragijeve postupke u poslednjih 17 meseci. Opširnije u posebnom tekstu.

21.48 Manja izlaznost iz godine u godinu

Prema trenutnim procenama na birališta je do 19h izašlo nešto više od 51 odsto birača, što je u skladu sa trendom pada procenta izlaznosti koji je beležen u prethodnim izbornim ciklusima. 

21.12 Četiri bivša premijera u trci za novi mandat

Najveću snagu bloka levog centra Demokratsku stranku predvodi Enriko Leta, profesor koji je ranije bio imenovan za tehnokratskog šefa koalicione vlade 2013. Njegov desetomesečni premijerski mandat okončan je kao rezultat sukoba unutar njegove stranke, a nasledio ga je u februaru 2014. Mateo Renci.

Sam Renci, iako više nije član Demokratske stranke, ove godine se ponovo kandiduje za premijera, kao kandidat znatno manje centrističke koalicije Treći pol.

Pokret pet zvezdica takođe vodi poznato lice Đuzepe Konte, advokat koji je vodio dva koaliciona kabineta od 2018. do 2021. i vodio Italiju kroz prvi deo pandemije kovida 19. Njegov pad izazvao je bivši premijer Mateo Renci koji je povukao podršku koalicionoj vladi.

I na kraju, dugodoišnji bivši premijer Italije Silvio Berluskoni deo je koalicije desnog centra.

profimedia

 

21.01 Gde je najniža, a gde najviša izlaznost?

Severni i centralni regioni trenutno imaju višu izlaznos na glasanje. Tu spadaju Veneto, Lombardija, Ligurija, Toskana i Lacio. Južni region Kampanija, čija je prestonica Napulj, ima najnižu. Do 12 sati danas izlaznost je bila 19,21 odsto, nešto ispod 19,48 odsto zabeleženih 2018. godine, što je rezultiralo krajnjom izlaznošću od 72,9 odsto. 

20.58 Izlaznost do 19 sati nešto više od 51 odsto

Prema podacima Italijanske izborne komisije, do 19 sati glasalo je 51,16 odsto. Na izborima 2018. u to vreme izlaznost je bila 58 odsto, javlja reporterka Euronews Srbija iz Rima. 

20.38 "Pred novim italijanskim premijerom teški zadaci"

Ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić rekao je za Euronews Srbija da će se novi italijanski premijer, bio on predstavnik desnog centra ili levog centra naći pred vrlo teškim zadacima.

"Pre svega ekonomskim i pitanjima rešavanja energetske krize i snabdevanje Italije energentima, pokrivanjem drastičnog uvećanja troškova energenata. Samo ću kao ilustraciju navesti da je u prvom kvartalu 2022. ako gledamo cifre u odnosu na prvi kvartal 2021. cena električne energije poskupela za 131 odsto, a prirodnog gasa za 94 odsto". 

Euronews

20.16 Ko su favoriti?

Ako je verovati anketama, čini se da će uspon Đorđe Meloni verovatno dovesti do toga da bude prva žena premijer Italije. Rimska političarka vodi najveću stranku u koaliciji koja, prema anketama, ima 46-48 odsto podrške, što je znatno od potrebnog cenzusa od 40 odsto potrebnog za većinu.

Samo Braća Italije imaju 24-26 odsto, dok Liga i Forca Italija su na 12-14 odsto, odnsno 7-9 odsto. Koalicija levog centra zaostaje i trenutno ima oko 27-29 odsto podrške, dok se Demokratska stranka nalazi na oko 22-24 odsto. Pokret pet zvezdica je trenutno na 13-14 odsto, dok je "Treći pol" na 5-7 odsto.

Ipak, ove izborne sezone je posebno veliki broj neodlučnih birača, sa procenom da 41 odsto biračkog tela ne planira uopšte da izađe na izbore.

20.00 Zašto Italijani baš sada izlaze na izbore?

Odgovor je kratak - politička kriza izazvana je ostavkom premijera Marija Dragija 21. jula i kolapsom njegove velike koalicione vlade koja je uključivala levičarske, desničarske i centrističke stranke. Upravo Dragi je došao na vlast, podsetimo, nakon što se još jedna koalicija, na čelu sa Đuzepeom Konteom, raspala u januaru 2021. godine. Opširnije u posebnom tekstu.

Komentari (0)

Evropa