Evropa

Na izborima u Letoniji pobedila stranka premijera Karnisa, proruske stranke pretrpele poraz

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2022

-

19:49

Na izborima u Letoniji pobedila stranka premijera Karnisa, proruske stranke pretrpele poraz
Tanjug/AP/Roman Koksarov - Copyright Tanjug/AP/Roman Koksarov

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća partija desnog centra u Letoniji Novo jedinstvo osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, partije centra su drugoplasirane, a promoskovske stranke su doživele neuspeh, pokazuju rezultati objavljeni danas na osnovu 99 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Stranka premijera Krisjanisa Karinsa Novo jedinstvo osvojila je 19 odsto podrške birača, dok je koalicija opozicionih stranaka Zeleni i Savez seljaka Letonije bila druga sa 12,5 odsto podrške.

Tanjug/AP/Roman Koksarov

 

Novi centristički izborni savez Ujedinjena lista, sastavljen od nekoliko regionalnih partija, bio je treći sa 10,9 odsto osvojenih glasova, preneo je AP.

Samo osam partija ili izbornih saveza prešlo je cenzus od pet procenata i obezbedilo ulaz u parlament koji ima 100 mesta. Među njima su i Nacionalna alijansa desnog centra i centristički "Razvoj/Za!", obe stranke članice Karinsove trenutne manjinske koalicione vlade.

Nijedna partija etničke ruske manjine u Letoniji nije uspela da obezbedi mesto u parlamentu.

Izbori održani u subotu bili su udarac posebno za Harmoniju, stranku naklonjenu Moskvi. Harmonija je dobila samo 4,8 odsto glasova, dok je na izborima održanim 2018. osvojila skoro 20 odsto glasova, više od bilo koje pojedinačne stranke, ali su je druge partije isključile iz ulaska u vladu.

Karins (57), koji ima dvojno američko-letonsko državljanstvo i koji je rođen u Velmingtonu, u Delaveru, izjavio je ranije da je najlakše nastaviti rad iste koalicione vlade, ukoliko njegova stranka pobedi na izborima.

Odziv birača na izborima bio je 59,4 procenata, saopštila je Centralna izborna komisija, što je više nego na izborima održanim 2018. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa