Evropa

Holandski premijer: Svih 44 lidera su saglasni da moramo da snizimo cenu gasa

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

20:41

Holandski premijer: Svih 44 lidera su saglasni da moramo da snizimo cenu gasa
Holandski premijer: Svih 44 lidera su saglasni da moramo da snizimo cenu gasa - Copyright Tanjug/AP/Bernd von Jutrczenka

veličina teksta

Aa Aa

"Ono oko čega smo se složili  jeste da moramo da snizimo cene gasa u Evropi i to nije pitanje samo za 27 država, već za 44 države i svih 44 lidera su potpuno složni i imaju zajedničku ambiciju da donesu mere kako bi se cene gasa snizile", izjavio je novinarima holandski premijer Mark Rute u Pragu gde se održava skup Evropske političke zajednice.

Dok god su cene gasa visoke i inflacija u Evropi visoka sve vlade gledaju na koji način će podržati domaćinstva i kompanije kako bi mogli da izađu na kraj sa tom situacijom sa visokim cenama na tržištu energenata i visokom inflacijom, rekao je on.

Na pitanje kako će to uraditi, Rute je rekao da o tome treba da odlučuju države, da je to u nacionalnoj nadležnosti, da Holandija sprovodi mere, da Francuska, na primer, godinama daje supstitucije, a da druge zemlje imaju svoje sisteme.

"To je individualna stvar država, ali ja govorim o kolektivnoj meri koja bi se ticala cena gasa", istakao je on.

Kada je reč o razgovorima u Pragu, on je kazao da je ispoljena želja da se to dogodi i da će se o tome razgovarati među 27 država članica.

"Trebalo bi da dođe do realizacije ne sutra, ali u bliskoj budućnosti, već smo uradili puno, razgovarali smo o pitanjima o ograničavanju cene, o modelu koji bi se sprovodio, kako bismo radili na zjedničkoj nabavci, o svim tim pitanjima ćemo razgovarati i potom generalni osećaj je da treba da ponovo dosegnemo do svih 27 država i uradimo nešto kao 44", istakao je Rute.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa