Evropa

Atina: Turska da se vrati poštovanju dogovora sa EU o migracijama

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

19:00

Atina: Turska da se vrati poštovanju dogovora sa EU o migracijama
Atina: Turska da se vrati poštovanju dogovora sa EU o migracijama - Copyright AP Photo/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar za pitanje migracija Nitas Mitarakis rekao je danas u Beču da Turska treba da se vrati dogovoru o migraciji sklopljenom sa Evropskom unijom 2016. godine.

Mitarakis je, nakon razgovora sa austrijskim ministrom unutrašnjih poslova, Gerhardom Karnerom, ocenio i da je događaj na reci Evros, kada je Turska preko te reke u Grčku proterala 92 golih migranata, šansa za Ankaru da, umesto agresivnog odgovaranja, pređe na poštovanje sporazuma sa EU.

Grčka je taj događaj osudila i o tome će razgovarati i sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, najavio je Mitarakis.

On je podsetio da Turska, u skladu sa preuzetim obavezama, mora, ne samo da štiti svoje istočne granice, već i zapadne međe, kao i letove. Ukazao je da sporazum predviđa i preuzimanje odbijenih migranata.

"Grčka želi dobre susedske odnose sa Turskom i uvek je podržavala evropske težnje Ankare", poručio je on.

Ministri Austrije i Grčke su najavili nastavak konferencije o zaštiti granica koje su inicirale Grčka, Litvanija i Austrija. Naredne godine će dijalog u okviru te inicijative biti nastavljen u Atini.

U januaru je 16 država članica EU potpisalo izjavu u Viljnusu kojom se, između ostalog, zahteva primerena podrška, uključujući i finansijska sredstva od Evropske komisije, za države članice na spoljnim granicama EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa