Evropa

Novi bilans broja žrtava u padu aviona: Poginulo 15 osoba u udaru Su-34 u stambenu zgradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2022

-

17:11

Novi bilans broja žrtava u padu aviona: Poginulo 15 osoba u udaru Su-34 u stambenu zgradu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih u nesreći u ruskom gradu Jejsk kada se zapalio motor na vojnom avionu Su-34 i udario u stambenu zgradu porastao je na 15, jer je jedna žrtva preminula u bolnici od posledica povreda. Hospitalizovano je 25 osoba, među kojima su dve trudnice i šestoro dece.

Avion se srušio ubrzo nakon poletanja zbog zapaljenog jednog od motora, a oba pilota uspela su da se katapultiraju na vreme. Međutim, avion je udario u stambenu zgradu gde se ubrzo zapalilo gorivo iz aviona.

Satima su vatrogasci gasili požar i evakuisali stanare. Snimci zgrade u plamenu preplavili su društvene mreže. Više stotina građana evakuisano je u obližnje hotele, a predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je istragu.

Broj povređenih i poginulih nije bio konačan jer su ispod ruševina pronalažena nova tela stradalih.

Suhoj Su-34 je ruski dvomotorni taktički višenamenski lovac-bombarder. Namenjen je za napade avionskim naoružanjem kopnenih ciljeva u svim vremenskim uslovima, danju i noću.

Prvi put je poleteo 1990. godine, ali je u službenu upotrebu ušao tek 26 godina kasnije, 2014. Avion je naišao na široku upotrebu tokom rata u Siriji.

Smatralo se da Rusija ima oko 140 operativnih Su-34 pre svoje invazije na Ukrajinu krajem februara ove godine, podseća Euronews. Nesreća koja se sinoć dogodila je 10. prijavljeni neborbeni pad ruskog ratnog aviona otkako je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa