Evropa

Rekordno niska izlaznost i poraz krajnje desnice, regionalni izbori srušili nade Marin le Pen?

Komentari

Autor: Euronews, BBC

28/06/2021

-

11:10

Rekordno niska izlaznost i poraz krajnje desnice, regionalni izbori srušili nade Marin le Pen?
Rekordno niska izlaznost i poraz krajnje desnice, regionalni izbori srušili nade Marin le Pen? - Copyright Tanjug/ AP Photo/Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

U Francuskoj je juče održan drugi krug regionalnih izbora, a Nacionalni zbor Marin le Pen ponovo nije uspeo da preuzme kontrolu ni u jednom regionu. Ovi izbori mnogi analitičari smatrali su ključnim uoči predsedničkih izbora koji će se održati naredne godine, a osim što ih je pratila rekordno niska izlaznost, stranke Marin le Pen i predsednika Emanuela Makrona doživele su poraz.

Desničarski Nacionalni zbor nadao se pobedi u barem jednom francuskom regionu. Posle prvog kruga, kandidat ove stranke vodio je u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala. Međutim, on je ipak otišao u ruke republikanaca.

Upravo su republikanci, kao i socijalisti, dobili iznenađujuće pojačanje u anketama. Partija predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu ponovo je zabeležila loše rezultate. Ni ta stranka nije uspela da preuzme kontrolu ni u jednom regionu. Ovo je zapravo bio i prvu put da ta partija učestvuje na regionalnim izborima, s obzirom na to da nije postojala u trenutku kada su se održavali prošli, 2015. godine.

Srušene nade Marin le Pen

Liderka krajnje desnice Marin le Pen nadala se da će osvojiti jedan od najvažnijih regiona prvi put, što bi i te kako bio zamah pred predsedničke izbore 2022. godine. 

Međutim, region Pronansa-Alpi-Azurna obala, u kom su mnogi za favorita smatrali Tjerija Marijanija iz Nacionalnog zbora, otišao je u ruke republikanca Renoa Muslijea.

"Večeras smo izabrali sudbinu slobodnog regiona", napisao je Muslije na Tviteru. Stranke sa levog političkog spektra povukle su se iz trke u tom regionu kako bi oslobodile put republikancima da poraze Marijanija.

Le Penova je s obzirom na to optužila rivale za formiranje "neprirodnih saveza" kako bi zaustavili njenu partiju.

"Uradili su sve što su mogli kako bi sprečili da pokažemo Francuzima naš kapacitet da vodimo regionalnu administraciju", rekla je ona svojim pristalicama.

Tanjug AP/David Vincent

 

Region O de Frans, u blizini Kalea na severu, takođe je bilo potencijalno mesto pobede kandidata desničara, međutim, pobeda je otišla u ruke konzervativca Zavijera Bertrana.

"Krajnja desnica je zaustavljena i naglo smo je odgurnuli", rekao je on pristalicama nakon zatvaranja birališta.

U analizi Hjua Skofilda za BBC navodi se da je i posle prve runde partija Emanuela Makrona pokazivala slabije rezultate. Međutim, iako je i Marin le Pen prošle nedelje bila u lošijoj poziciji nego što se očekivalo, smatralo se da će "prikuputi", barem jedan region.

"To se nije desilo, još jednom su njeni glasači ostali van birališa, i generalno su ovi izbori bili veliko razočaranje za čvrstu desnicu", naveo je on.

Izborna apatija

Mnogi su zabrinuti da rekordno niska izlaznost signalizira krizu u francuskom demokratskom sistemu, sa izbornom "apatijom" koja je na rekordno visokom nivou, piše euronews.com.

Odziv u 13 regiona gde su održani izbori bio je veoma mali, jer birači obično nisu zainteresovani da biraju svoje regionalne uprave, pošto su one odgovorne samo za promociju ekonomskog razvoja, saobraćaja i srednjih škola.

Komentari (0)

Evropa