Evropa

Angela Merkel za sastanak predstavnika EU sa Putinom: Tišina nije pogodna za rešavanje problema

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2021

-

15:50

Angela Merkel za sastanak predstavnika EU sa Putinom: Tišina nije pogodna za rešavanje problema
Angela Merkel za sastanak predstavnika EU sa Putinom: Tišina nije pogodna za rešavanje problema - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Razgovori Evropske unije sa Rusijom mogli bi biti korisni po osnovu brojnih pitanja, a ne samo da bi se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu direktno reklo da sajber napadi nisu osnova za produktivan odnos, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Pod tim mislim da je bolje da ne samo razgovaramo međusobno, već i da se ruskom predsedniku suprotstavimo sa ovim stvarima i da kažemo da na takvoj osnovi plodna saradnja ne može da se održi", izjavila je Merkel u obraćanju nemačkim i francuskim poslanicima, a prenosi agencija Rojters.

Lideri Evropske unije odbacili su u petak francusko-nemački predlog za održavanje samita sa Rusijom, nakon što su Poljska i baltičke zemlje poručile da bi takav samit poslao pogrešnu poruku Moskvi, u uslovima kada se pogoršavaju odnosi Istoka i Zapada.

"Odnos Rusije i Evropske unije trenutno nije dobar, ali čak i tokom Hladnog rata ljudi su razgovarali jedni sa drugima, tako da mislim da tišina nije pogodna za rešavanje problema", izjavila je Merkel.

Dodala je, međutim, da su lideri EU identifikovali pitanja koja žele da razreše sa Rusijom i zadužili zvaničnike da pogledaju formate i uslove pod kojima bi se moglo razgovarati sa Moskvom.

"To znači da smo napravili korak napred, ali još uvek nismo postigli svoj cilj", napominje Merkel.

Pored zabrinutosti EU zbog ruskog uticaja u Belorusiji i Ukrajini, Merkelova je razoružanje i budućnost Sirije i Libije navela kao pitanja o kojima bi blok mogao razgovarati sa ruskim predsednikom, kao i o tome da li se na tim poljima "može doći do zajedničkih rezultata".

Preporuka za vas

Makron nakon propalog pokušaja organizovanja sastanka EU sa Rusijom: Nisam opsednut samitom sa Putinom
Neugodan dan za Merkel i Makrona - Baltičke zemlje, Poljska i Holandija torpedovale predlog "velike dvojke" za EU samit sa Putinom

Komentari (0)

Evropa