Evropa

Mini-budžet Liz Tras koštao Veliku Britaniju 30 milijardi funti

Komentari

Autor: Gardijan

13/11/2022

-

13:50

Mini-budžet Liz Tras koštao Veliku Britaniju 30 milijardi funti
Mini-budžet Liz Tras koštao Veliku Britaniju 30 milijardi funti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mini-budžet bivše premijerke Velike Britanije Liz Tras koštao je zemlju 30 milijardi funti. Time je, prema navodima Ministarstva finansija, udvostručena suma koju će morati da prikupi resorni ministar Džeremi Hant ove nedelje u ogromnom programu povećanja poreza i smanjenja potrošnje, piše Gardijan.

Nezavisna fondacija izračunala je da je vlada Liz Tras bila odgovorna za oko 30 milijardi funti fiskalne rupe, od ukupno 60 milijardi deficita sa kojim će Hant morati da se pozabavi.

Ekonomisti ove fondacije procenili su da je tokom sedmonedeljnog premijerskog mandata Liz Tras i njenog kancelara Kvasi Kvartenga uloženo 20 milijardi funti na nefinansirana smanjenja nacionalnog osiguranja i carine, uz dodatnih 10 milijardi funti potrošenih na više kamatne stope i troškove zaduživanja vlade, prenosi Gardijan.

Ostatak fiskalne rupe, kaže u ovoj fondaciji, može se objasniti neočekivano lošim ekonomskim uslovima, koji su značili niži rast i niže poreske prihode u Trezor.

Dok će mnogi konzervativni poslanici biti ljuti zbog još povećanja poreza, očekuje se da će kancelar jasno dati do znanja da u velikoj meri mora da popravi štetu koju je prouzrokovala vlada Liz Tras, koju su podržali mnogi desničarski torijevci.

Prošle nedelje Kvarteng je pokušao da se opravda za deo krivice, rekavši da je rekao Tras da "uspori“ i upozorio je da će preživeti samo dva meseca u Dauning stritu ako nastavi sa svojim punim planom smanjenja poreza.

U intervjuu za Sandej tajms, Hant kaže da je Tras bila u pravu što je želela da razvije ekonomiju, ali nije bila u pravu što je to uradila bez obezbeđenja finansiranja smanjenja poreza. 

"Vrlo brzo smo ispravili te greške i, znate, mislim da razumemo kako je veoma, veoma važno da uz svaki plan pokažete da smo zemlja koja će platiti svoj put“, rekao je on.

Hant će u četvrtak objaviti povećanje poreza za 25 milijardi funti, zajedno sa smanjenjem potrošnje odeljenja za 35 milijardi funti, jer ima za cilj da povrati barem deo narušene reputacije svoje stranke u oblasti ekonomskog upravljanja. Ogromna većina povećanja će biti takozvani "nevidljivi porezi“, postignuti zamrzavanjem pragova poreza na dohodak, nacionalnog osiguranja, poreza na nasledstvo, penzijske štednje i praga na kojem kompanije moraju da se registruju za PDV. 

Kao kancelar, Riši Sunak zamrznuo je mnoge poreske pragove do 2026, ali će Hant sada to činiti još dve godine do 2028. Institut za fiskalne studije kaže da je Trezor na putu da prikupi 30 milijardi funti godišnje do 2026. zbog zamrzavanja i efekte rastuće inflacije, i tako će ubirati dodatnih šest milijardi funti godišnje do 2028.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa