Evropa

Na prodaju narukvice od poslednjeg čelika iz Azovstala, simbola ukrajinskog otpora Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters

19/11/2022

-

20:37

Na prodaju narukvice od poslednjeg čelika iz Azovstala, simbola ukrajinskog otpora Rusiji
Na prodaju narukvice od poslednjeg čelika iz Azovstala, simbola ukrajinskog otpora Rusiji - Copyright Printscreen/u24.gov.ua/azovstal

veličina teksta

Aa Aa

Poslednja serija narukvica napravljenih od metala proizvedenog u čeličani Azovstal u Marijupolju, simbolu ukrajinskog otpora ruskoj invaziji, puštena je u prodaju širom Ukrajine. Prihod od narukvica, koje se prodaju za oko 40 evra, ići će organizaciji koja pomaže u finansiranju nabavke i održavanja dronova koje koristi ukrajinska vojska.

Istu narukvicu moguće je pronaći i na Ibeju, ali po ceni od 95 evra. 

"Ponosni smo što smo Ukrajinci kada nosimo ovu narukvicu. Ovo je veoma snažan osećaj. Moja porodica je već kupila  i misle da je to nešto simbolično što ujedinjuje celu zemlju", rekao je Jurij Riženkov, direktor Metinvesta, kompanije koja je vlasnik Azovstal-a i koja je bila uključena u narukvice.

Printscreen/u24.gov.ua/azovstal

 

Svaka narukvica je teška oko pet grama, čelik je jaka i izdrživa legura koja može da se pretopi više puta i da ne izgubi kvalitet. Za proizvodnju narukvica korišćena je valjaonica 3600 koja je postala poznata po tome da su se u nalazili njoj vojnici koji su branili Azovstalj kao čeličnu tvrđavu. 

Narukvice su napravljene od čelika koji je prvobitno bio iskorišćen za natpis "Veruj u oružane snage Ukrajine" postavljen u centru Kijeva. Natpis je naknadno sklonjen a metal iskorišćen za nakit.

Dosad je proizvedeno 30.000 komda narukvica, a prve su puštene u prodaju pre mesec dana.

Printscreen/u24.gov.ua/azovstal

 

Podstimo, ukrajinski borci su se mesecima borili sa ruskim snagama oko kontrole Mariupolja, strateškog lučkog grada i industrijskog centra Azovskog mora. U poslednjim danima bitke, borbe su bile usredsređene na ogromni kompleks Azovstal koji je skrivao poslednje preostale borce - i neke civile - do njihove predaje sredinom maja. Borci se u Ukrajini smatraju herojima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa