Evropa

Bajden i Si "oči u oči": Predsednici poslali signale da su spremni za dijalog

Komentari

Autor: Nadija Gančeva, Euronews Bugarska

15/11/2022

-

20:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Četrnaestog novembra na Bali u Indoneziji su sleteli američki i kineski predsednik. Njih dvojica su odabrali da se upravo ovde rukuju po prvi put posle pet godina. Posle trosatnog razgovora, jedna stvar je jasna - neće biti Hladnog rata između Sjedinjenih Država i Kine.

Džo Bajden je jasno rekao da ne traži sukob sa Kinom i dodao da su sastanci oči u oči i direktni razgovori jedini način da se rešavaju pitanja između dve zemlje. Kineski predsednik Si Đinping je takođe rekao da su obe zemlje u obavezi da pronađu pravac u formulisanju uzajamne politike.

Bajden i Si Đinping se sastaju po prvi put posle dugog vremena i kada su odnosi između dve države na najnižoj tački. Njihov sastanak je usledio neposredno pred Samita G20 i zapravo su oni i promenili agendu.

Koliko pre samo nekoliko meseci su američki zvaničnici govorili da je Kina najveći dugoročni izazov za Sjedninjene Države jer je Kina jedina država koja ima namere i stvarnu moć da menja svetski poredak.

Danas su ovi zaključci umekšani, a dvojica predsednika su odaslali signale da su spremni za dijalog. Oni su rekli da su spremni da reše probleme poput snabdevanja hranom, klimatskih promena, i zdravstvene bezbednosti.

Dogovorili su se da i lanac komunikacija ostane otvoren između dve zemlje. Nadalje, američki državni sekretar Blinken će otputovati u Kinu da nastavi diskusiju između dve vlade, saopštila je Bela kuća.

Naravno, na vrhu agende je pitanje Tajvana. Kina je upozorila Sjedinjene Države da ne prelazi crvene linije i politiku jedinstvene Kine. Američki predsedenik Džo Bajden je rekao da obe strane moraju da spreče da kompeticija dve zemlje dođe čak i blizu situacije da preraste u sukob. Dvojica predsednika su razmenila mišljenje i o situaciji u Ukrajini i ruskoj invaziji, kao i sankcijama protiv Rusije, ali i nuklearnim ambicijama Severne Koreje.

Komentari (0)

Evropa