Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva odbacila mirovni predlog Zelenskog, sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2022

-

08:10

RAT U UKRAJINI Moskva odbacila mirovni predlog Zelenskog, sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine
RAT U UKRAJINI Moskva odbacila mirovni predlog Zelenskog, sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine - Copyright Profimedia, Tanjug AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 293 dana. Sjedinjene Američke Države najavile su da će rusija dobiti poziv da prisustvuje Forumu azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), a nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi bio spreman da nastavi ekonomsku saradnju s Rusijom, ukoliko Kremlj okonča rat. Iz Vatikana stiže izjava da bi to mesto bilo pogodno za pregovore o okončanju rata.

Ključni događaji

  • Vatikan želi da bude domaćin pregovora između Rusije i Ukrajine
  •  Ukrajini potrebno milijardu dolara za brz popravak infrastrukture, rekao premijer Ukrajine
  • Luka u Odesi opet radi u punom kapacitetu
  • Zvaničnici DNR: Nakon ukrajinskog granatiranja Donjecka oštećeno 30 kuća
  •  Zelenski pozvao lidere država G7 da nastave da pomažu Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

17.10 Za sada bez dogovora o daljoj razmeni zatvorenika između Rusije i SAD

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da ne zna za eventualne nove razgovore sa SAD o daljoj razmeni zatvorenika.

''Ne znam šta SAD imaju na umu. Kao što je predsednik Putin već rekao, mi imamo posbeno odeljenje koje se bavi ovim pitanjem. Prema mojim informacijama ne očekuju se kontakti na ovu temu preko linija za koje ja znam'', rekao je Rjabkov za rusku novinsku agenciju Interfaks.

Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio da Vašington očekuje ove nedelje ''angažman'' s Moksvom povodom slučaja Pola Vilana, amerikanca koji u Rusiji služi 16-godišnju kaznu zbog špijunaže.

16.15 Beloruska vojska podigla borbenu gotoost trupa na granici sa Ukrajinom

Beloruska vojska podigla je borbenu gotovost trupa na granici sa Ukrajinom u okviru nenajavljene inspekcije borbene gotovosti svojih trupa koja je započela danas. Rojters prenosi da je državni sekretar za bezbednost Belorusije Aleksandar Volfovič rekao da ovaj zadatak proističe iz analize onoga što Rusija naziva ''specijalnom vojnom operacijom''. Kako navodi agencija, ova akcija beloruske vojske, zajedno sa antiterorističkom vojnom vežbom prethodne nedelje u Kijevu je izazvala zabrinutost da bi Belorusija mogla da se pridruži Rusiji u sukobu u Ukrajinom.

15.10 Rusija odbacuje mirovni predlog Zelenskog, traži da Ukrajina "prihvati novu realnost"

Ukrajina mora da uzme u obzir "nove teritorijalne realnosti" koje uključuju rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona, saopštio je Kremlj kao odgovor na predlog mira Vladimira Zelenskog u tri koraka. U jučerašnjem saopštenju zemljama G7, ukrajinski lider je rekao da bi Rusija mogla da počne da povlači svoje trupe sa teritorije Ukrajine kako bi pokazala da je sposobna da odustane od agresije. Zelenski je rekao liderima G7 da "nudi Moskvi priliku da napravi pravi, smislen korak ka diplomatskom rešenju sukoba".

14.55 U Rusiji blokirano više od 3.500 sajtova

Ruski Informativni centar Nacionalnog antiterorističkog odbora saopštio je danas da je više od 3.500 sajtova blokirano u Rusiji od 24. februara. Kao razlog za blokiranje ovih sajtova, Informativni centar naveo je da su "širili dezinformacije o specijalnoj vojnoj operaciji", što je sintagma koju Moskva koristi za rat u Ukrajini.

14.43 Na francuskoj donatorskoj konferenciji prikupljeno milijardu evra za Ukrajinu

Više od milijardu evra prikupljeno je za podršku Ukrajini ove zime na na donatorskoj konferenciji u Parizu, rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona. Novac, koji je obećalo 46 zemalja i 24 međunarodne organizacije, biće podeljen između obnavljanja iscrpljene energetske mreže Ukrajine, sektora hrane, vodosnabdevanja, zdravstva i transporta, rekla je Kolona. Ona je dodala da su to "nove obaveze, zahvaljujući održavanju ove konferencije, i pomoć ili pokloni u naturi, a ne pozajmice".

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Ukrajinski premijer Denis Šmihal sa francuskim zvaničnicima

14.30 Kremlj: Putin neće održati tradicionalnu pres konferenciju na kraju godine

Predsednik Rusije Vladimir Putin prvi put posle deset godina neće održati tradicionalnu konferenciju za novinare na kraju godine, saopštio je Kremlj. "Što se tiče velike konferencije za štampu, da, ona se neće održati pre Nove godine", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da bi Putin mogao da "pronađe način" da razgovara sa medijima, prenosi Tas. Peskov, međutim, nije naveo razloge zbog kojih konferencija neće biti održana. 

13.55 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u više ukrajinskih gradova, uključujući i prestonicu Kijev, prenosi Ukrinform. Građanima je savetovano da ostanu u skloništima.

13.38 London doneo novi paket sankcija usmerenih ka pojedincima

Velika Britanija je objavila novi paket sankcija protiv ruskih vojnih komandanata umešanih u raketne udare na ukrajinske gradove, kao i iranskih biznismena uključenih u proizvodnju i snabdevanje Kremlja bespilotnih letelica.

13.25 Kanada pomaže kijevsku energetsku obnovu sa 115 miliona dolara

Kanada će dati 115 miliona dolara novčane pomoći za popravku kijevske elektroenergetske mreže nakon poslednjih ruskih napada na energetsku infrastrukturu te zemlje, izjavila je danas na donatorskoj konferenciji u Parizu potpredsednica kanadske vlade Kristija Frilend.

13.12 Zelenski: Potrebna je hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživeli zimu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas učesnicima donatorske konferencije u Parizu, da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

Tanjug/AP/LIBKOS

 

Obraćajući se putem video-linka, Zelenski je rekao da je to veliki iznos, ali da je cena manja od potencijalnih troškova izazvanih nestancima struje, preneo je Rojters.

''Hiljade preduzeća, bolnica i javnih službi trenutno funkcionišu zahvaljujući agregatima. Zahvaljujući njima sačuvali smo stotine hiljada radnih mesta'', rekao je on.

12.45 Berbok: Još 50 miliona evra pomoći Ukrajini

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas na donatorskoj konferenciji u Parizu, da će Berlin odobriti još 50 miliona evra pomoći Ukrajini, kao odgovor na ruske napade na tamošnju energetsku infrastrukturu.

Berbok je rekla da Nemačka radi na isporuci generatora, ćebadi i goriva za grejanje Ukrajini tokom Božića, s obzirom na to da ruski napadi na energetske objekte izazivaju nestašice struje u mnogim delovima zemlje, preneo je Rojters.

12.30 Peskov: Nema povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine pre kraja godine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ne može biti razgovora o povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine pre kraja godine.

"To ne dolazi u obzir", rekao je Peskov u odgovoru na pitanje da li Rusija razmatra mogućnost da počne povlačenje svojih snaga iz Ukrajine pre kraja godine, prenela je agencija TASS.

Portparol Kremlja je istakao da je za postizanje mira neophodno uzeti u obzir novu situaciju na terenu, kao što je priključenje novih regiona Rusiji.

"Ova realnost ukazuje na to da Rusija ima nove konstitutivne teritorije. One su se pojavile kao rezultat referenduma koji su održani na ovim teritorijama. Bez uzimanja u obzir ove nove situacije na terenu, bilo kakav napredak ka nagodbi biće nemoguć", naglasio je Peskov.

11.09 Kinesko ministarstvo: Putin i Si "u redovnom kontaktu"

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, održavaju redovne kontakte u različitim formatima, saopštio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin

 

Pozivajući su na neimenovani diplomatski izvor, ruski list Vedomosti ranije je objavio da će Vladimir Putin i Si Đinping verovatno održati sastanak putem video poziva u novogodišnjoj noći, kako bi razgovarali o političkim promenama iz 2022. Još nema zvanične potvrde ovog video sastanka.

09.14 Belorusija sprovodi nenajavljenu proveru borbene gotovosti trupa

Belorusija je započela nenajavljenu inspekciju borbene gotovosti svojih trupa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

"Aktivnosti će biti sveobuhvatne po karakteru, trupe će morati što pre da se prebace u za to predviđena područja, sa inžinjerijskom opremom, organizuju zaštitu i odbranu i postave pontonske prelaze preko reka Neman i Berezina", saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije, prenosi Rojters.

09.00 Ambasadori EU postigli kompromis za evropske fondove Mađarskoj i pomoć Ukrajini

Ambasadori EU postigli su kompromis za oslobađanje dela evropskih fondova namenjenih Mađarskoj, što je omogućilo da Budimpešta ukine blokadu za makrofinansijsku pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra u 2023. godini.

"Ambasadori EU su sinoć u principu odobrili pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra, minimalni porez od 15 odsto za velike kompanije, odobrenje plana oporavka Mađarske i sporazum o uslovljavanju", navelo je češko predsedništvo na svom Tviter nalogu.

08.30 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

08.15 Proširena EU lista sankcionisanih u Rusiji, ali bez dogovora o paketu sankcija

Ministri spoljnih poslova EU su se saglasili u načelu da na listu sankcionisanih dodaju još oko 200 pojedinaca i organizacija iz Rusije, ali još nije usvojen novi paket sankcija EU, potvrdio je sinoć komesar EU za spoljne poslove i bezbednost  Žozep Borelj.

"Ono što smo već odobrili su pojedinačne sankcije za oko 200 novih pojedinaca i organizacija što će teško pogoditi ruski odbrambeni sektor i vojsku, kao i vlastodršce u vladi Rusije, u Dumi, u Savetu Federacije i u pravosuđu", rekao je Borelj, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, na meti sankcija su se našli "odgovorni za pljačku ukrajinskog žita i za deportacije građana Ukrajine, a posebno dece". Iako su se ministri spoljnih poslova zemalja EU bez većih poteškoća saglasili o proširenju liste sankcionisanih, juče nije usvojen ceo paket novih sankcija EU.

Borelj je potvrdio da je bilo neslaganja oko "nekih delova sadržaja i mogućih efekata", ali nije ulazio u detalje, već je izrazio nadu da će saglasnost o novom paketu sankcija biti postignuta kasnije ove nedelje.

08.03 Zelenski: To što nema masovnih udara dokaz da se Rusija sprema za njih

To što trenutno nema masovnih raketnih udara na Ukrajinu ukazuje da se Rusija sprema za njih i da bi mogla da udari svakog trenutka, smatra ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u video obraćanju rekao da Ukrajina posle svakog ruskog udara obnavlja energetski sistem koliko god je to moguće, prenosi Ukrinform.  Ocenio je da Rusija nije odustala od te, kako je naveo, "terorističke taktike" i da se i dalje nada da će u Ukrajini potpuno nestati struje. 

"Zato, sve dok imaju rakete - a Rusija ih i dalje ima - molim vas da ozbiljno shvatite sva upozorenja ukrajinske vojne komande, našeg vazduhoplovstva i upozorenja za vazdušne napade", istakao je Zelenski.

07.48 Lider proruske administracije Pušulin: Kontrolišemo više od polovine Donjecka, ali je situacija teška

Napredovanje u nekim oblastima Donjecke oblasti u Ukrajini se otežano odvija, ali više od polovine teritorije je pod ruskom kontrolom, tvrdi lider proruske administracije Denis Pušulin, prenosi Rojters.

"Situacija je i dalje teška, neprijatelj pokušava da izvrši kontranapad, ali naše jedinice u ovom trenutku drže sve položaje. Nije moguće u svakom trenutku ostvariti napredak“, rekao je Pušilin, a prenosi RIA.

Pušilin je saopštio da je situacija duž linije kontakta Liman, na severu regiona, teška. Samoproglašena DNR je jedan od četiri regiona u Ukrajini koje je Rusija protivpravno pripojila u septembru, nakon referunduma koji Kijev i Zapad smatraju lažnim i sprovedenim pod prinudom.

07.34 SAD poslale prvi paket energetske opreme u okviru pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile prvi deo pomoći u elektroenergetskoj opremi, vredan oko 13 miliona dolara, saopštili su američki zvaničnici. Cilj pomoći je jačanje i obnova energetske infrastrukture Ukrajine, koja je teško oštećena u ruskim raketnim napadima, navodi Rrojters. 

Prema najavama, još dva aviona sa elektroenergetskom opremom biće upućena iz Sjedinjenih Država u Ukrajinu ove nedelje.  SAD su prošlog meseca najavile da će Ukrajini poslati pomoć u elektroenergetskoj opremi u vrednosti 53 miliona dolara. 

Rusija od 10. oktobra izvodi masovne raketne udare na elektroenergetski sistem Ukrajine, zbog čega je ta zemlja suočena sa nestašicom struje. 

07.15 Kijev ponovo traži od Zapada isporuke naprednog naoružanja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je tražio od zapadnih lidera da obezbede naprednije naoružanje za njegovu zemlju kako bi pomogli u ratu sa Rusijom, a ruskim snagama uputio je poziv da se povuku iz okupiranih oblasti Ukrajine sugerišući Božić kao datum povlačenja.

Tokom video obraćnja učesnicima konferencije G7,  Zelenski je rekao da bi bilo "ispravno da ovog Božića počne povlačenje ruskih trupa sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine", preneo je AP.

"Ako Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine, onda će biti obezbeđen pouzdan prekid neprijateljstava. Odgovor iz Moskve će pokazati šta zaista žele u Kremlju: dalju konfrontaciju sa svetom, ili konačni prekid agresije", rekao je Zelenski.

07.10 Vatikan želi da bude domaćin pregovora između Rusije i Ukrajine

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin izjavio je danas kako veruje da bi Vatikan bio pogodno mesto za pregovore o okončanju rata u Ukrajini. 

"Vatikan bi mogao da bude pogodno mesto za pregovore, naša želja je da ponudimo prostor gde bi se strane mogle sastati i započeti dijalog bez ikakvih prethodnih uslova, gde će sami morati da definišu model pregovora", rekao je Parolin, prenosi Tass.

06.34 Šmigal: Ukrajini potrebno milijardu dolara za oporavak infrastrukure

Ukrajini je potrebna pomoć od milijardu dolara za brz popravak elektro-energetske infrastrukture i vraćanje elektro mreže i centralizovanog sistema daljinskog grejanja u normalan rad, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Tokom svog izlaganja na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Šmigal je ukazao da je u ruskim ruskim vazdušnim napadima proteklih nedelja oštećeno pola ključnih infrastrukturnih objekata u Ukrajini, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima radovi na obnavljanju ključne infrastrukture zahtevaju proces koji bi se odvijao u tri faze, ali sada je glavni prioritet preživljavanje, tj. brzo obnavljanje kritične infrastrukture i energetskog sektora kako bi se "preživela zima".

06.10 Luka u Odesi opet radi u punom kapacitetu

Luka u Odesi ponovo radi u punom kapacitetu nakon jučerašnje obustave rada izazvane ruskim granatiranjem energetskih objekata u Odeskoj oblasti. Odesa je jedna od tri luke koju Ukrajina može da koristi za izvoz žitarica u skladu sa sporazumom za žito između Rusije i Ukrajine, prenosi BBC.

Rojters je juče preneo da se za vreme obustave rada luke u Odesi izvoz obavljao iz luka Černomorsk i Južnji, odnosno druge dve luke obuhvaćene sporazumom.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski je za Rojters ranije rekao da je glavni razlog prestanka rada luke taj što agregati nisu bili uključeni nakon što je Odeska oblast ostala bez struje nakon granatiranja tokom kojeg je bez struje ostalo oko 1,5 miliona stanovnika tog područja.

06.00 Rakete u blizini nuklearne elektrane

Sukobi ruske i ukrajinske vojske oko nuklearne elektrane Zaporožje u istoimenoj oblasti se nastavljaju, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice na rizike od katastrofe koju bi eventualni zalutali projektil mogao da napravi. Detaljnije o tome u odvojenom tekstu.

Komentari (1)

Evropa