Evropa

Rakete u blizini nuklearne elektrane: Sukobi kod Zaporožja ne prestaju, stručnjaci upozoravaju na moguću katastrofu

Komentari
Rakete u blizini nuklearne elektrane: Sukobi kod Zaporožja ne prestaju, stručnjaci upozoravaju na moguću katastrofu
Rakete u blizini nuklearne elektrane: Sukobi kod Zaporožja ne prestaju, stručnjaci upozoravaju na moguću katastrofu - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Sukobi ruske i ukrajinske vojske oko nuklearne elektrane Zaporožje u istoimenoj oblasti se nastavljaju, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice na rizike od katastrofe koju bi eventualni zalutali projektil mogao da napravi.

Prošle nedelje, Rusi sa leve obale Dnjepar reke ispalili su 40 granata i raketa na Nikopolj, grad udaljen od nuklearne elektrane manje od deset kilometara, preneo je Gardijan. Mada je već sledećeg jutra već počela popravka uništene infrastrukture, ovakav slučaj granatiranja dobro ilustruje nastavak oružanih dejstava na mestu koje se smatra visokorizičnim.

Ukrajinci insistiraju da izuzetno paze na šta pucaju, čak i uzvratna vatra dolazi iz blizine elektrane u Zaporožju. Ukrajinski nukleaerni operator Energoatom optužio je pre nekoliko dana Moskvu da je dopremila višecevne raketne sisteme "Grad" u blizinu reaktora broj šest, koji se nalazi u blizini područja gde se čuva istrošeno nuklearno gorivo.

Verovatni cilj, navodi Energoatom, bio je da se granatiraju Nikopolj i obližnji grad Marzanec, a da se reaktori iskoriste kao zaklon.

Zidovi reaktora su dovoljno debeli da izdrže artiljerijsku vatru, ali direktan udarac u kontejnere sa istrošenim gorivom mogao bi dovesti do ispuštanja radioaktivnog materijala u atmosferu.

IAEA

 

Od preuzimanja kontrole nad elektranom u martu, Rusi su počeli da grade betonsko sklonište nad istrošenim gorivom, ali ukrajinski zvaničnici kažu da se to radi bez poštovanja standarnih međunarodnih bezbednosnih protokola.

Ranije ove nedelje, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je Ukrajinu za "nuklearni terorizam", saopštivši da su njene oružane snage ispalile 33 granate na elektranu u Zaporožju u prethodne dve nedelje. U najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja ima četiri zvaničnika na lokaciji koju je okupirala Rusija, kaže se prošlog petka da nije bilo granatiranja elektrane od 20. novembra, iako je bilo pucanja u blizini. 

Sve manje ljudstva u elektrani

Inspektori IAEA na licu mesta bi teoretski mogli da odrede putanju nadolazećih raketa ili granata, ali takav detektivski rad nije u njihovom mandatu, prenosi Gardijan. 

U međuvremenu, postoji paralelna bezbednosna pretnja iz same fabrike: stalno smanjenje radne snage tokom deset meseci sukoba. Mnogi ključni radnici otišli ​​su zbog opasnosti po svoje porodice ili zato što su odbili da rade za Ruse. Od 11.000 zaposlenih pre invazije, ostalo je samo oko 4.000. 

U pokušaju da zaustave egzodus, Rusi su prosleđivali spiskove osoblja fabrike svim vojnim kontrolnim punktovima u regionu sa naređenjima da im se ne dozvoljava da napuste teritoriju, ali je bilo prekasno da se zaustavi odliv.

"Radnike odvode jednog po jednog, a prvo pitanje koje postavljaju je gde se nalaze njihove porodice, tako vrše pritisak na njih. Jedan radnik je ispitivan osam sati“, rekao je Aleksij Melinčuk, bivši radnik u nuklearnoj elektrani, prenosi Gardijan

Uprkos tom pritisku, dodao je, samo oko deset odsto osoblja u fabrici je potpisalo ugovore sa Rosatomom, ruskim energetskim operaterom. Melinčuk je rekao da je ostalo dovoljno osoblja da se elektrana održava u trenutnom stanju, jer samo dva reaktora održavaju toplotu kako bi Enerhodar, ukrajinski grad u blizini, mogao da funkcioniše.

I dalje bez sporazuma o bezbednosnoj zoni

Iz IAEA su još ranije rekli kako su u toku pregovori u vezi sa stvaranjem "bezbednosne zone" oko reaktora, u kojoj bi bilo zabranjeno pucanje. Iz Kijeva, međutim, insistiraju da Rusija prvo mora da povuče svu vojsku sa te teritorije, na šta Moskva do sada nije pristala.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prošle nedelje da je glavni cilj predložene bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje "zaustavljanje ukrajinskog granatiranja tog objekta", dok je Kijev rekao da Moskva skladišti napredno oružje na toj lokaciji.

Prošle nedelje, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je rekao da "postoji pozitivna dinamika po ovom pitanju, i vidi se određena perspektiva", prenela je agencija Anadolija

IAEA

 

Rjabkov je rekao da bi sporazum sa IAEA trebalo da sadrži "odredbe o ograničavanju mogućnosti ukrajinske vojske da granatira stanicu, što se dešava već mesecima".

Rusija, inače, već nekoliko meseci odbijala pozive na pregovore o bezbednosnoj zoni, ali se čini da je prihvatila da razgovara u poslednje vreme, mada i dalje nema detalja o tome kako bi potencijalna bezbednosna zona mogla da izgleda. Iz IAEA su naglasili da se nadaju kako će dogovor biti postignut do kraja godine, prenosi Rojters.

Rusija je okupirala elektranu u prvim danima nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu, ali je njome i dalje upravljalo ukrajinsko osoblje. U oktobru je Putin izdao dekret kojim se fabrika i svi ukrajinski zaposleni prebacuju iz Energoatoma u podružnicu ruske državne korporacije za nuklearnu energiju, Rosatom. Kijev je rekao da ovakav "prenos imovine" predstavlja krađu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa