Evropa

RAT U UKRAJINI Vatikan želi da bude domaćin pregovora, američki zvaničnik: SAD će pozvati Rusiju na samit APEK

Komentari

Autor: Euronews

12/12/2022

-

07:33

RAT U UKRAJINI Vatikan želi da bude domaćin pregovora, američki zvaničnik: SAD će pozvati Rusiju na samit APEK
RAT U UKRAJINI Vatikan želi da bude domaćin pregovora, američki zvaničnik: SAD će pozvati Rusiju na samit APEK - Copyright Tanjug/AP/Nariman El-Mofty, Alexei Alexandrov, Russian Defense Ministry, Zaporizhzhia administration

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 292 dana. Ukrajinske snage su, po tvrdnjama regionalnog guvernera, napale štab ruske plaćeničke vojne grupe Vagner lociran u istočnoj Ukrajini i nenele velike gubitke ruskim borcima. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da su zbog velike pomoći Ukrajini, znatno iscrpljene vojne zalihe EU. Osim EU i Turska je najavila pomoć Kijevu, ali humanitarnu.

Ključni događaji:

  • Ukrajinski napad na štab grupe Vagner u Kadijevki
  • Erdogan: Turska šalje humanitarnu pomoć Ukrajini
  • Turska posredovala u nastavku sprovođenja Sporazuma o žitu
  • Borelj: EU snabdevajući Ukrajinu oružjem, iscrpela svoje vojne zalihe.
  • Šmigal: U ruskim raketnim napadima oštećene sve hidro i termoelektrane

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

    Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.03 Šmigal: Ukrajini potrebno milijardu dolara za oporavak infrastrukure

Ukrajini je potrebna pomoć od milijardu dolara za brz popravak elektro-energetske infrastrukture i vraćanje elektro mreže i centralizovanog sistema daljinskog grejanja u normalan rad, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Tokom svog izlaganja na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Šmigal je ukazao da je u ruskim ruskim vazdušnim napadima proteklih nedelja oštećeno pola ključnih infrastrukturnih objekata u Ukrajini, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima radovi na obnavljanju ključne infrastrukture zahtevaju proces koji bi se odvijao u tri faze, ali sada je glavni prioritet preživljavanje, tj. brzo obnavljanje kritične infrastrukture i energetskog sektora kako bi se "preživela zima".

21.38 Zvaničnici DNR: Nakon ukrajinskog granatiranja Donjecka oštećeno 30 kuća

Oko 30 privatnih i stambenih kuća u Donjecku oštećeno je nakon što su ukrajinske trupe danas granatirale taj grad, saopštili su zvaničnici DNR. Ukrajinske trupe su tokom celog dana bombardovale Donjeck i nekoliko naselja našlo se pod vatrom iz višecevnih raketnih bacača Grad, kada su tri osobe poginule, a jedna je ranjena, prenosi TASS. Prema saopštenim podacima, u Kujbiševskom okrugu pogođeno je 13 privatnih kuća, a u Kijevskom još pet stambenih zgrada.

20.40 Šolc: Moguć nastavak ekonomske saradnje s Rusijom ako Kremlj okonča rat u Ukrajinom

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je nastavak ekonomske saradnje Nemačke i Rusije moguć ako Kremlj okonča rat u Ukrajini. Šolc je u prethodnim izjavama poručio da Zapad neće ukidati sankcije uvedene Rusiji zbog sukoba u Ukrajini sve dok Moskva ne povuče svoje trupe iz Ukrajine i postigne mirovni sporazum sa Kijevom, podseća u izveštaju Rojters.

19.52 Zelenski pozvao lidere država G7 da nastave da pomažu Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere Grupe sedam (G7) da pomognu njegovoj vladi kako bi obezbedila dodatne dve milijarde kubnih metara prirodnog gasa kao i novu vojnu pomoć koja bi uključivala moderne tenkove, artiljerijske sisteme i oružje dugog dometa.

Govoreći putem videolinka na video-konferenciji G7 koju je organizovala Nemačka, Zelenski je pozvao Rusiju da učini "suštinski" korak ka diplomatskom rešenju rata u Ukrajini i predložio da Moskva povuče svoje trupe do Božića.

"Ako Rusija  povuče svoje snaga iz Ukrajine to će rezultirati završetkom neprijateljstava. Ne vidim zašto Rusija to ne bi učinila sada, pre Božića", rekao je on.

19.30 Moskva: Zakonom o zlonamernim ruskim aktivnostima SAD žele da izoluju Rusiju

Američki zakon o suprotstavljanju "zlonamernim aktivnostima" Rusije otkriva opsesivnu želju Vašingtona da izoluje Rusiju, saopštila je danas ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama

"Ambasada je obratila pažnju na predlog zakona pod nazivom Zakon o suzbijanju zlonamernih ruskih aktivnosti na globalnom nivou koji je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove podneo Predstavničkom domu SAD", objavila je ruska ambasada na svom Telegram kanalu.

U saopštenju se konstatuje da ovaj antiruski potez nije u skladu sa međunarodnim pravom i predstavlja pokušaj da se američka volja nametne suverenim državama, prenosi TASS.

16.02 Januševič: Najmanje dve osobe poginule u ruskom granatiranju Hersona

Najmanje dve osobe su poginule, a pet je ranjeno u Hersonu na jugu Ukrajine u, kako je regionalni guverner Jaroslav Januševič rekao, masovnom granatiranju ruskih snaga, prenosi Rojters. Ukrajinska vojska ušla je u grad Herson pošto su ga ruske snage napustile 11. novembra. Ukrajinski zvaničnici tvrde da ruske snage od tada granatiraju grad sa suprotne strane reke Dnjepar.

15.22 Luka u Odesi opet radi u punom kapacitetu

Luka u Odesi ponovo radi u punom kapacitetu nakon jučerašnje obustave rada izazvane ruskim granatiranjem energetskih objekata u Odeskoj oblasti. Odesa je jedna od tri luke koju Ukrajina može da koristi za izvoz žitarica u skladu sa sporazumom za žito između Rusije i Ukrajine, prenosi BBC.

Rojters je juče preneo da se za vreme obustave rada luke u Odesi izvoz obavljao iz luka Černomorsk i Južnji, odnosno druge dve luke obuhvaćene sporazumom.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski je za Rojters ranije rekao da je glavni razlog prestanka rada luke taj što agregati nisu bili uključeni nakon što je Odeska oblast ostala bez struje nakon granatiranja tokom kojeg je bez struje ostalo oko 1,5 miliona stanovnika tog područja.

profimedia

 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je situacija u Odeskoj oblasti veoma teška.

''Nažalost, potrebno je mnogo vremena da se osposobi mreža struje u celoj oblasti. Ne govorimo o satima, potrebno je nekoliko dana'', rekao je Zelenski.

13.58 Vatikan želi da bude domaćin pregovora između Rusije i Ukrajine

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin izjavio je danas kako veruje da bi Vatikan bio pogodno mesto za pregovore o okončanju rata u Ukrajini. 

"Vatikan bi mogao da bude pogodno mesto za pregovore, naša želja je da ponudimo prostor gde bi se strane mogle sastati i započeti dijalog bez ikakvih prethodnih uslova, gde će sami morati da definišu model pregovora", rekao je Parolin, prenosi Tas.

Unsplash

 

13.05 Peskov: Ne znamo ništa o tome da Zelenski predlaže globalni mirovni samit

Kremlj nije čuo za inicijativu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za održavanje globalnog mirovnog samita, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. ''Ne znamo ništa o takvoj inicijativi, zapravo ne znamo ništa o tome da ukrajinski predsednik Zelenski radi za mir'', rekao je Peskov, a preneo Tas. Rojters podseća da j zelenski e razgovarao prošle sedmice sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, kao i sa liderima Turske i Francuske, Redžepom Tajipom Erdoganom i Emanuelom Makronom.

12.12 Ukrajinski medij: "Krvavi paket" na adresi još jedne ukrajinske ambasade

Ukrajinska ambasada u Grčkoj primila je krvavi paket od nepoznatih pošiljalaca, izvestio je danas "Klimenko Tajm". Kako navodi ovaj ukrajinski medij, koverta je poslata sa iste adrese kao što je navedena na paketima koje su ukrajinske diplomatske misije ranije primile, prenela je agencija Tas. Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao da su sumnjivi paketi poslati u ukrajinske ambasade u Italiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji i drugim zemljama.

10.55 U granatiranju sela u Donjeckoj oblasti povređeno osam ljudi

Ruske snage gađale su jutros selo Girnik u Donjeckoj oblasti, a u napadu je povređeno osam civila, izjavio je načelnik Donjecke regionalne vojne uprave Pavel Kirilenko. Naveo je da je napad izveden iz višecevnih raketnih sistema Uragan, prenosi Unian.

10.34 Kelin: Britanskoj kraljevskoj porodici preporučeno da ne kontaktira sa ruskom ambasadom

Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin izjavio je danas da je britanskoj kraljevskoj porodici preporučeno da ne kontaktira sa ruskom ambasadom u Londonu, objavio je ruski list "Izvestija".

Na pitanje novinara ruskog lista da li je bilo kontakata sa britanskim kraljem Čarlsom III, Kelin je odgovorio da nije, kao i da zna da se članovima kraljevske porodice savetuje da ne održavaju, niti stupaju u kontakt sa ruskom ambasadom, preneo je Rojters. Opširnije u posebnoj vesti.

10.16 SAD će pozvati Rusiju na samit APEK sledeće godine

Rusija će dobiti poziv da sledeće godine prisustvuje samitu Foruma azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) čiji će domaćin biti SAD, saopštio je jedan američki zvaničnik. Kao "dobri domaćini APEK-a", SAD će pozvati Rusiju, članicu ove organizacije koja okuplja 21 zemlju, rekao je Met Marej, visoki američki zvaničnik APEK-a na konferenciji za novinare u Singapuru, prenosi Rojters. Opširnije u posebnoj vesti.

08.50 Maročko: Ukrajina rasporedila dodatne snage na pravcu Svatovsko u Donbasu

Ukrajina je rasporedila dodatne snage na pravcu Svatovsko u Donbasu, izjavio je danas Andrej Maročko, predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike. On je za RIA Novosti rekao da je u rejonu naselja Steljmahovka, severozapadno od Svatova, otkriveno dodatno prebacivanje ukrajinskih snaga i sredstava. Prema navodima Maročka, prebacivanje ukrajinskih snaga je povezano sa uspesima ruskih trupa na tom pravcu.

08.43 Ministri EU danas o novim sankcija za Rusiju i Iran i dodatnoj pomoći Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije, sastaće se danas kako bi pokušali da se dogovore o novim sankcijama za Rusiju i Iran i o dodatne dve milijarde evra za isporuke oružja Ukrajini, prenosi Rojters. I dalje je nepoznato da li će Mađarska blokirati neke odluke, pribegavajući onome što se ocenjuje kao „ucenjivačka diplomatija” zbog spora oko blokiranih fondova EU za Budimpeštu, što je prema rečima visokog diplomate Unije problematično pitanje koje je očigledno prisutno, ali se izbegava kao tema za diskusiju, navodi britanska agencija.

08.32 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

07.30 Ukrajina uvodi kaznene mere za više velikodostojnika UPC

Vlasti u Kijevu naredile su sprovođenje kaznenih mera za sedam visokih crkvenih velikodostojnika ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koja ima viševekovne veze sa Moskvom i koja je pod sve većim pritiskom od početka rata u Ukrajini 24. februara.

"Činimo sve da obezbedimo da država agresor ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, najavljujući ove mere u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

07.27 Britansko ministarstvo odbrane: Ruski ciljevi nepromenjeni

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izveštaj o ratu u Ukrajini. Danas se bave ruskim vojnim ciljevima.

Osmog decembra 2022. portparol ruskog predsednika Dimitrija Peskov ponovio je glavne ciljeve "specijalne vojne operacije". Rekao je da je jedan od glavnih ciljeva Rusije "zaštita" stanovnika Donbasa i jugoistočne Ukrajine, ali je potvrdio da ima još puno posla za "oslobađanje tih teritorija", prenose Britanci.

Izjava Peskova sugeriše da vojni ciljevi Rusije ostaju nepromenjeni, primećuju Britanci. Oni i dalje ciljaju da prošire kontrolu na celi Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Hersonsku oblast. Ruski vojni stratezi verovatno i dalje ciljaju na jači prodor u Donjeck, prenosi Index.

"Ipak, teško da će ruska strategija postići ciljeve u ovom trenutku. Teško je verovati da je ruska vojska u stanju da generiše efektivnu napadačku silu koja je sposobna zauzeti ova područja. Ruske snage teško će napraviti značajne operativne napretke idućih nekoliko meseci", primećuju Britanci.

07.00 Zelenski i Bajden usaglasili stavove pred sastanak G7

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom nakon što je istog dana imao razgovore sa liderima Turske i Francuske, Redžepom Tajipom Erdoganom i Emanuelom Makronom.

"Stalno radimo sa partnerima“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, navodeći da očekuje neke „važne rezultate“ sledeće nedelje nakon niza međunarodnih sastanaka koji će se baviti situacijom u Ukrajini, prenosi Rojters. "Sastanak G7 će se održati danas i Ukrajina će učestvovati, a upravo smo usaglasili naše stavove sa SAD", saopštio je ukrajinski predsednik posle razgovora sa Bajdenom.

06.55 Borelj: Pomažući Ukrajini, EU iscrpela svoje vojne zalihe

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je juče da je Evropska unija, snabdevajući Ukrajinu oružjem, iscrpela svoje vojne zalihe.

"Ovaj rat je bio i poziv na buđenje za sve nas u vezi sa našim vojnim sposobnostima. Davali smo oružje Ukrajini, a onda shvatili da su i naše vojne zalihe iscrpljene", napisao je Borelj na svom nedeljnom blogu.

06.40 Ukrajinski napad na štab grupe Vagner u Kadijevki

Ukrajinske snage napale su štab ruske plaćeničke vojne grupe Vagner lociran u istočnoj Ukrajini, izjavio je juče ukrajinski guverner Luganska Sergej Haidai. On je rekao da je pogođen hotel u mestu Kadijevka, u kojem se nalazio štab Vagnera i dodao da su ruski gubici veliki, međutim izveštač Bi-Bi-Sija nije mogao nezavisno da potvrdi prisustvo pripadnika Vagnera u tom hotelu.

Guverner Haidai je izjavio da je u udaru na hotel u Kadijevki "Rusija pretrpela značajne gubitke" i procenio da će "najmanje 50 odsto preživelih umreti zbog nedostatka medicinske nege".

06.20 Erdogan razgovarao sa Putinom i Zelenskim o Sporazumu za žito

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je juče sa ruskim i ukrajinskim predsednicima Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim o promenama sporazuma o izvozu žita na Crno more, kako bi obe strane povećale izvoz. Zelenski je na svom nalogu na Tviteru napisao da je sa Erdoganom „razgovarao o daljem radu i mogućem povećanju žitnog izvoza“. Kako navodi Rojters, Moskva traži veće garancije za sopstveni izvoz hrane i đubriva, dok Kijev želi da se sporazum proširi kako bi se povećao broj ukrajinskih luka koje bi učestvovale u izvozu.

06.10 Luka u Odesi nije u funkciji zbog granatiranja energetske infrasturkture

Ukrajinska luka Odesa juče nije bila u funkciji nakon poslednjeg ruskog napada na energetski sistem u tom području, saopštio je ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski, ali i dodao da se ne očekuje da trgovci žitom obustave izvoz.

On je rekao da su dve druge luke koje su ovlašćene za izvoz žitarica iz Ukrajine u okviru rusko-ukrajinskog sporazuma, Černomorsk i Južnji, delimično u funkciji, te da se izvoz sada obavlja iz tih luka.

06.00 Šmigal: U ruskim raketnim napadima oštećene sve hidro i termoelektrane

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je juče da su posle osam talasa ruskih raketnih napada na Ukrajinu oštećene sve termo i hidroelektrane. Šmigal je na Fejsbuku napisao da je osim toga 40 odsto visokonaponskih mrežnih objekata pretrpelo oštećenja u različitom stepenu.

"Svako od nas mora biti svestan da ćemo ove zime imati značajna ograničenja u potrošnji električne energije“, istakao je Šmigal, prenosi Ukrinform.

Komentari (0)

Evropa