Evropa

Faktor Irana u ruskoj invaziji na Ukrajinu: Slanje Patriota Kijevu moglo bi da znači odgovor na potez Moskve i Teherana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2022

-

17:09

Faktor Irana u ruskoj invaziji na Ukrajinu: Slanje Patriota Kijevu moglo bi da znači odgovor na potez Moskve i Teherana
Faktor Irana u ruskoj invaziji na Ukrajinu: Slanje Patriota Kijevu moglo bi da znači odgovor na potez Moskve i Teherana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od kada se rat u Ukrajini velikim delom preselio u vazduh, ne prestaje priča o iranskim "dronovima kamikazama" koji su viđeni na nebu i koji čine značajan deo sredstava kojima ruske snage izvode napade na ukrajinsku infrastrukturu. Iako Moskva poriče upotrebu iranskih dronova, za Zapadne zvaničnike nema dileme o tome da li ih Rusija koristi, ali pred njima i pred Kijevom je sada nova briga - mogućnost da Teheran pošalje Moskvi rakete dugog dometa. Stručnjaci smatraju da je to što će Amerika verovatno konačno da "prelomi" i pošalje Kijevu najmoćniji protivvazdušni odbrambeni sistem do sada - Patriot - mogući odgovor na potez Irana.

Ukrajinski gradovi i kritična infrastruktura konstantno su na udaru raketa i dronova, što izaziva velike probleme pre svega u energetici i to tokom zimskog perioda. Rusija koja je suočena sa gubicima i ukrajinskom kopnenom kontraofanzivom intenzivirala je udare iz vazduha. Međutim, za takve udare potrebna su sredstva, zbog čega se Moskva okreće Teheranu, upozoravaju zapadni zvaničnici.

Nedavno je britanska ambasadorka u UN poručila da Rusija pokušava da obezbedi nove količine oružja od Irana, uključujući stotine balističkih projektila, a da u zamenu Teheranu nudi veliku vojnu i tehničku podršku. Kako je rekla, od avgusta je Iran poslao Rusiji stotine dronova koji su korišćeni za ubistva civila i ilegalne napade na ukrajinsku infrastrukturu.

Nešto kasnije je ruski ambasador u UN naveo da je Rusija već nekoliko puta odbacila tvrdnje da dobija sredstva iz Irana. "Vojnoindustrijski kompleks u Rusiji može da radi savršeno i ne traba mu ničija pomoć, dok ukrajinska vojna industrija praktično ne postoji i pomaže joj zapadna industrija", naveo je on. 

profimedia

 

Uprkos tome, Iran je prošlog meseca priznao da je poslao dronove Moskvi, ali je saopšteno da je to bilo pre nego što je počeo rat u Ukrajini. Dva visoka iranska zvaničnika su rekla Rojtersu i da je Iran obećao da će poslati Rusiji rakete zemlja-zemlja.  

SAD su početkom septembra saopštile da Iran snabdeva dronovima Rusiju, ali da nema dokaza da je Iran poslao Moskvi balističke rakete. Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je naveo da je Iran direktno umešan na terenu, ali je opisao iransko učešće u invaziji na Ukrajinu kao "relativno malo", odnosno da su oni pomagali Rusima sa dronovima jer se oni u početku nisu najbolje snalazili.

Da li je sledeći korak isporuka raketa?

Ono što ga je zabrinulo je da bi Iran mogao da krene korak dalje i da pošalje napredne balističke projektile Rusiji.  

"Kao rezultat toga, SAD sada aktivno razmatraju mogućnost obezbeđenja PVO sistema koji bi se nosili sa iranskom pretnjom", rekao je Kirbi. Amerika je do sada Ukrajini poslala sistem srednjeg dometa NASAMS, a i američki državni sekretar Entoni Blinken je prošlog meseca rekao da su SAD fokusirane na snabdevanje Ukrajine PVO sistemima.

Kada je reč o tipovima raketa za koje se veruje da bi Iran mogao da obezbedi ruskim snagama, najčešće se pominju dva – Fateh 110, raketa srednjeg dometa, kao i njegova naprednija varijanta Zolfagar. Značajno je napomenuti da bi Teheran prodajom ovih raketa Rusiji prekršio rezoluciju Saveta bezbednosti UN 2231. koja je usvojena 2015. godine i kojom se toj zemlji zabranjuje izvoz raketa sa dometom većim od 300 kilometara do oktobra 2023. godine, piše portal Axios. 

U tekstu koji se poziva na četiri izraelska visoka zvaničnika, navodi se da zbog moguće međuanrodne reakcije Iran možda planira da ograniči domet raketa koje planira da pošalje Moskvi. 

U međuvremenu, CNN je objavio da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena razrađuje planove o slanju protivvazdušnog sistema Patriot Ukrajini. Potrebno je da plan Pentagona bude odobren od strane američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina pre nego što bude poslat predsedniku Bajdenu na potpis. Tri zvaničnika su rekla za CNN da se odobrenje očekuje. 

AP/Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP

 

Kako smo već pisali, Ukrajina je i ranije tražila od Amerike napredne protivvazdušne sisteme dugog dometa koji su veoma efikasni kada je reč o presretanju balističkih i krstarećih raketa. Ukoliko bude isporučen, Patriot će biti najnapredniji sistem dugog dometa koji će biti poslat Ukrajini do sada, a zvaničnici ističu da će to pomoći u obezbeđenju vazdušnog prostora.

Patriot kao odgovor na iranske rakete?

Vojni analitičar Vlade Raduilović je rekao za Euronews Srbija da ga ne bi čudilo da ova odluka SAD dolazi u trenutku u kome su oni potencijalno saznali da će Iran ipak realizovati Rusiji isporuku balističkih raketa na dometima od 300 do 700 kilometara.

"Ta tema se pojavljivala u najmanje dva navrata u proteklom periodu. Govorimo o dva tipa balističkih raketa, o Fatehu 110 i o Zolfagaru. Postoji opcija da rakete budu u određenim količinama dostavljene Rusiji. Da li će biti ili ne, mi to u ovom trenutku ne znamo. Ali nekako mi je simptomatično da li možda postoje neke informaicje. Čini mi se da bi zapravo najveća suština bila upravo u tome", rekao je Radulović govoreći o mogućnosti da Patriot stigne u Ukrajinu. 

Da bi Patriot mogao da pomogne Ukrajini u odbrani od raketa iranske proizvodnje, ali da ga ne treba koristiti protiv "kamikaza dronova", smatra i Tom Karako, direktor projekta za raketnu odbranu u Centru za strateške i međunarodne studije.

On je za AP naveo da je Patriot tokom godina konstantno unapređivan i da je njegova cena visoka, zbog čega nije optimalno i efektivno da se koristi za odbranu od jeftinih iranskih dronova

"Dva ključna pitanja o Patriotu"

Vlade Radulović ističe i da je najvažnije da li u Ukrajini postoje posade koje će moći da rukuju sistemom Patriot, ali i to koliko će tih sistema biti isporučeno. 

"To su dva ključna pitanja. Sve ovo je, usuduio bih se reći, jedna vrsta propagande. Međutim, zaista je pitanje šta vi možete sa tim sistemom da uradite", naveo je on.  

Kaže i da je slična tema pokretala i za neke druge sisteme, zbog čega on polazi sa jednog drugog aspekta. 

"A šta ako je neko u ovih deset meseci, ili pre godinu dana već doneo neku odluku, pa je obučavao posade za te sisteme? Ili će možda uz te sisteme, poslati i neke posade koje će da rade. Previše je nekog sivog terena i mi dok ne dobijemo neke konkretne podatke, ako ih ikada i dobijemo, nećmo moći konkretnije da komentarišemo", ukazao je Radulović za Euronews Srbija. 

Komentari (0)

Evropa