Evropa

Evropol: U Srbiji uhapšeno 14 osoba zbog prevara sa kriptovalutama, hapšenja i u Bugarskoj i na Kipru (VIDEO)

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

17:30

mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

U Bugarskoj, Srbiji i na Kipru uhapšeno je više lica zbog prevara sa kriptovalutama, saopštio je danas Evropol.  Hapšenje je potvrdio i MUP Srbije koji je naveo da je akcija izvedena u u okviru zajedničkog istražnog tima Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije.

Kako je navedeno, ukinuti su i pozivni centri za prodaju lažnih kriptovaluta, koje su namamile nemačke žrtve da ulože više od dva miliona evra u lažne veb stranice za kripto investicije.

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Nemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, sproveli su združenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umešane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima. 

mup.gov.rs

 

 

"U okviru akcije, u sredu je uhapšeno 14 lica u Srbiji, dok 214 ispitanih lica očekuje krivično gonjenje. Pretraženo je 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dve na Kipru, tri u Nemačkoj i 15 u Srbiji), među kojima i četiri kol centra i 11 rezidencija u Srbiji", ističe se u saopštenju i dodaje da su ukupno zaplenjena tri hardverska novčanika sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Žrtve uglavnom iz Nemačke

Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute, precizirano je u saopštenju. 

"Žrtve, uglavnom iz Nemačke, prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cena koja su dovela do navodno unosnog profita su ih zatim ubedila da izvrše transfere većih iznosa", ističe se u sapštenju. 

mup.gov.rs

 

 

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta nemačkih žrtava veća od dva miliona evra, a među oštećenima su i građani Švajcarske, Australije. Pretpostavlja se da će broj neprijavljenih slučajeva verovatno biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra, navodi se u saopštenju Evropola.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih aktera koji deluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta. Evropol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u saopštenju te organizacije. 

mup.gov.rs

 

 

Evropol podržava istragu od juna 2022. godine, nakon inicijalnog zahteva Nemačke. 

Tokom istrage Evropol je omogućio razmenu informacija, pružio analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti. U danu kada je sprovedena akcija, Evropol je poslao dva eksperta u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu proveravali operativne informacije sa bazama podataka Evropola i obezbedili tragove istražiteljima na terenu. 

Takođe Evrodžast je tokom akcije bio domaćin koordinacionog centra za lakšu razmenu informacija i podršku saradnji između  organa uključenih u operativne aktivnosti, saopštio je Evropol.

MUP: Lažno prikazivali da trguju kriptovalutama, korisnici dovođeni u zabludu

Hapšenje je putvrdio i MUP Srbije koji je saopštio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u okviru zajedničkog istražnog tima Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije, uhapsili 14 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevara i pranje novca.

"U okviru zajedničkog istražnog tima Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenja za visokotehnološki kriminal, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, identifikovali su počinioce navedenih krivičnih dela u više zemalja - Republika Кipar, Republika Bugarska, Republika Estonija i Republika Srbija", navodi se u saopštenju MUP.

mup.gov.rs

 

 

Sumnja se da su osumnjičeni prevarama uz pomoć onlajn platformi i ulaganjem kriptovaluta posredstvom tri firme iz Beograda pričinili štetu državljanima Savezne Republike Nemačke, Кanade, Švajcarske Konfederacije i Кomonvelta Australije višu od dva miliona evra.

Na teritoriji Srbije uhapšeni su N. T. (1980), G. R. (1973), P. B. (1983), M. P. (1992), A. Š. (1995), M. D. (1997), I. M. (1997), К. V. (1993), A. D. (1991), S. M. (1992), U. B. (1996), kao i M. C. (1987), D. F. (1993) i D. J. (1971).

Sumnja se da su uhapšeni oštećenima lažno prikazivali da trguju kriptovalutama na pomenutim platformama i da su za to koristili savremene tehnologije, poput programa „Voice spin“.

Na taj način oni su, kako se sumnja, omogućili da se lažno predstave podaci na fiktivnim platformama kako bi korisnici bili dovedeni u zabludu da je reč o legalnoj trgovini, iako do trgovine nije ni dolazilo.

Oštećeni su ulagali kriptovalute na pomenute platforme, dok su uhapšeni, kako se sumnja, vršili transakcije tih kriptovaluta kako bi sakrili izvorno poreklo prevare.

Od osumnjičenih su privremeno oduzeta tri kripto novčanika, dva stana, tri automobila, informatička oprema, kao i 42.150 evra i 95.000 dinara.

Određeno im je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Komentari (0)

Evropa